Kategorier
Läsarfrågor

Är hyperlexi en officiell diagnos?

Ella frågar

Kan du berätta mer om hyperlexi och kan man få det som diagnos eller något man själv hittar?

Paula svarar

Hyperlexi är ett begrepp som används av många forskare oftast åsyftande en exceptionellt god förmåga i avkodning av texter i kombination med stora svårigheter med läsförståelsen. Det finns många vetenskapliga artiklar om hyperlexi som jag själv inte har läst, men ämnet är väldigt intressant! Autismforskaren Christopher Gillberg har skrivit i sin bok Barn, ungdomar och vuxna med Aspergers syndrom: normala, geniala, nördar? att hyperlexi är ett vanligt tillstånd hos barn med Aspergers syndrom. Däremot specificerar han inte närmare hur vanligt det är i jämförelse med neurotypiska barn.

Är ingen officiell diagnos

Hyperlexi är ingen diagnos som återfinns i diagnosmanualerna DSM-5 och ICD-11 utan det är en term som ofta används för att syfta på de särdrag som jag redogjorde för ovan. I DSM-5 finns det däremot en diagnos som heter ”specifik inlärningssvårighet”. Man kan ha olika typer av inlärningssvårigheter för att bli aktuell för diagnosen, men ett exempel på en situation då denna diagnos kan ställas är när man har svårt att förstå innebörden av den lästa texten. Jag har själv aldrig fått diagnosen specifik inlärningssvårighet ska jag kanske tillägga.

Har troligen hyperlexi

Anledningen till att jag ändå misstänker att jag har hyperlexi är att jag har svårt att tillgodogöra mig texter som handlar om för mig ointressanta ämnen. De allra flesta människor kan troligen tycka att det är jobbigt att läsa texter om ointressanta ämnen, men jag kan liksom inte tillgodogöra mig någon information alls utan läser bara mekaniskt (problemet har dock blivit lite bättre i takt med att jag blivit äldre). Då jag saknar allt som helst intresse för historia kunde jag inte ta till mig någon information om historia i skolan alls. Här måste jag tillägga att vissa autister hävdar att hyperlexi är en naturlig konsekvens av att textens ämne inte faller under autistens specialintressen, och det kan absolut ligga någon sanning i det!

Kan handla om alla möjliga ämnen

Nu använder jag historia som ett exempel, men en person med hyperlexi kan ha svårt att tillgodoföra sig alla typer av texter som inte intresserar hen: vissa kan ha svårt att förstå innebörden av skriftliga instruktioner och andra kan ha svårt att t.ex. lära sig psykologi och ta till sig varför människor beter sig, handlar och känner som de gör när psykologiämnet inte intresserar dem ett dugg. Man kan alltså ha väldigt, väldigt svårt att förstå innebörden av texter man finner ointressanta, och vissa med hyperlexi har svårt att ta till sig innebörden av texter oavsett vad texterna handlar om.

Finns ingen fullständig konsensus

Observera slutligen att en självdiagnos inte är giltig i kliniska sammanhang! Det är inte heller säkert att jag skulle få diagnosen ”specifik inlärningssvårighet” eftersom jag aldrig haft svårt att förstå texter som handlar om för mig intressanta ämnen. Termen ”hyperlexi” verkar dessutom användas på olika sätt i folkmun. Vissa menar att man måste ha svårt att förstå alla typer av texter för att anses ha hyperlexi medan andra menar att det räcker med att man har svårt att förstå vissa typer av texter. Gillberg förklarar även att det finns något som heter ”äkta hyperlexi” som enligt honom betyder att man har en exceptionellt god förmåga till både mekanisk läsning och textförståelse. Vilka särdrag hyperlexi omfattar exakt verkar det alltså inte finnas någon fullständig konsensus om, men samtidigt är det som sagt viktigt att hålla i minnet att hyperlexi inte är någon officiell diagnos!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Bra skrivet, som alltid, men vad jag menade med ”sänka kraven” för andras skull var någonting helt annat. Det kan…

  2. Just frasen ”sänka kraven” får det att gå runt lite huvudet på mig för det kan betyda så många olika…

  3. Själv tycker jag mycket om den typen av miljöer. Jag tycker det är jätteroligt att shoppa. Jag kan gå en…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *