Mirka frågar
Är det svårare för en ungdom (18-19 år) med Asperger att flytta hemifrån än för en neurotypiker? Hur kan jag som förälder underlätta för min ungdom?
Paula svarar
Aspergers syndrom ingår numera i paraplybegreppet autism, och eftersom jag vet att de flesta av mina bloggläsare föredrar att kalla diagnosen för autism gör jag numera också det. Men autism omfattar alltså även Aspergers syndrom.
En autist kan ha svårt för förändringar
Alla vi autister är olika, men enligt min erfarenhet är det ofta betydligt svårare för en autistisk ungdom att flytta hemifrån än vad det är för en neurotypiker, det vill säga för en person som inte har autism. Att det är svårare för oss autister har troligen många förklaringar: dels kan det ta längre tid för oss att lära oss att betala räkningar och förstå vad som behöver göras i ett hem och dels är många av oss så utmattade att vår energi inte räcker till att lära oss nya rutiner. Sedan har vi med autism ofta svårt för förändringar, och flytt hemifrån är en mycket stor livsförändring!
Ni kan göra ett veckoschema
Du kan underlätta flytten för din ungdom genom att skriva en lista över vad som behöver göras i ett hem och hur ofta, förutsatt att din ungdom tycker att det är okej. Exempelvis behöver man sällan tvätta varje dag, men däremot är det viktigt att komma ihåg att äta regelbundet. Räkningar behöver inte heller betalas varje dag, men i slutet av månaden är det viktigt att se till att alla räkningar blivit betalda. Själv tycker jag att autogiro är en toppen uppfinning! Vissa autister mår bra av scheman och har valt en fast veckodag då de alltid tvättar och städar. Ett tips kan vara att klistra fast ett veckoschema på kylskåpsdörren.
Flytten kan ske gradvis
Om din ungdom tycker att det känns ångestfyllt att flytta hemifrån men ändå är villig att testa ett självständigt liv kan flytten ske gradvis. I början kan barnet spendera ett par timmar om dagen i sitt nya hem och spendera resten av tiden i föräldrahemmet. Efter ett tag kan hen testa att sova i den nya lägenheten en dag i veckan och resten av nätterna hemma hos er föräldrar. Så småningom kan hen öka tiden i sin nya lägenhet successivt. Det kan ta tid för någon med autism att vänja sig vid nya miljöer, men låt det i så fall ta tid och stressa inte fram något!
Ni kan ansöka om stöd
Om din ungdom har svårt att klara av ett självständigt liv, var inte rädda för att ansöka om stöd! Med en autismdiagnos är det inte svårt att få boendestöd enligt socialtjänstlagen och vid behov kan det även finnas möjlighet till ett särskilt boende enligt LSS. Jag anser inte att självständighet ska vara ett rimligt mål för alla för det viktigaste är att autisten mår bra, och ett självständigt liv kan ta mycket energi. Själv är jag 44 år och har fortfarande boendestöd och kommer förmodligen ha det i många år framöver. Om din ungdom vill ansöka om stöd kan du hjälpa hen att kontakta biståndsbedömaren i kommunen.
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Känner verkligen igen det du räknar upp i första stycket. Gjorde allt det när diagnosen fortfarande var ny och sedan…
En sak jag har märkt med de flesta människor är att när det ploppar upp en tanke i huvudet, så…
Tänk om folk bara kunde behålla sina kommentarer, ifrågasättanden, kritik, tankar och åsikter för sig själva alla gånger när de…
Hittade detta inlägg igen. Tänkte kommentera det också. Emma ska alltså inte jämföra sin situation med någon som inte har…
Ja precis, det där var ett exempel, men det handlar om mycket mer än om att äta på restauranger man…
Hur döljer man autistiska drag? Är det att tvinga sig att göra saker man inte vill för att det förväntas…
Jag håller med dig om att det är tröttsamt! Att du fick diagnosen sent indikerar att du är duktig på…
En av mina arbetskamrater ifrågasatte om jag verkligen har autism. Hon undrade om jag inte bara inbillade mig. Hon jämförde…
Intressant! Då kan du ha haft problem redan före 5 års ålder. Samtidigt är det svårt att säga om neurotypiska…
Ja precis, det borde märkts av tidigare i så fall… märkligt är det. Eller så kommer jag bara inte ihåg…
5 svar på ”Är det svårt för någon med autism att flytta hemifrån?”
”Hur kan jag som förälder underlätta för min ungdom?”
Paula har svarat på en liknande fråga förut. Glöm inte hemförsäkringen! https://paulatilli.se/blogg/kommer-hon-fixa-att-bo-sjalv/
Även den här sidan kanske kan intressera frågeställaren. https://www.autismforum.se/stod-och-insatser/viktiga-livsomraden/arbete-och-bostad/
Enklare liv – tips för hemmet
https://www.habilitering.se/fakta-och-rad/temasidor/enklare-vardag/enklare-liv-tips-rum/
https://www.habilitering.se/fakta-och-rad/material-att-ladda-ner/material-om-tid/
Tror ingen uppfattade att det var svårt för mig, inte att det skulle vara svårare för mig än för andra att flytta hemifrån. Men det var det. Det förstår jag i efterhand. Sköt på flytten i några år också då jag inte kände mig mogen att flytta när de flesta andra flyttade hemifrån. Men det var nog bara bra.
Vad bra att du kunde skjuta på flytten! Ibland kan vi autister mogna lite senare än våra jämnåriga vilket kan innebära att vi kan behöva tid innan vi känner oss redo att flytta hemifrån. Sedan finns det såklart också autister som aldrig känner sig redo trots att de fyllt 35 eller 40 år. Det är olika för alla!
Jag ville flytta så fort som möjligt , var 16 år bara. Tyckte de var skönt, däremot har de blivit jobbigare när barnen flyttade hemifrån, jag och min man skildes och jag flyttade till en lägenhet bara 1 kilometer från förra. De har rört sig om allt från att packa, att flyttstäda och sen att nån kör grejerna . Så nu har jag sagt nu flyttar jag aldrig mer, trots en del tjatar på mig att flytta till Karlstad där flera i släkten bor. Dels är de dyrt och dels orkar jag inte och jag vill inte. Har sagt nästa gång de sker är om jag skulle bli dement eller svårt sjuk. Sen är de inte heller världens väg mellan Timrå och Karlstad.
Jag skulle också tycka att det var stressigt att flytta! Skulle jag någon gång flytta skulle jag nog flytta till ett närområde.