Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Är det själviskt att skaffa barn när man har autism?

Haru frågar

Jag fick barn för 4 år sen. Jag fick min autismdiagnos i somras och min son håller också på att utredas. Är jag självisk och oförmögen till att skaffa ett till barn även när jag har fått min diagnos på papper?

Paula svarar

Vad gäller själviskhet så har nog de allra flesta föräldrar skaffat sina barn av själviska anledningar, och så ska det också vara! Vad jag menar är att föräldrar skaffar barn för att de önskar att bli föräldrar, eller hur? Jag hoppas verkligen inte att någon skaffar barn enbart i syfte att offra sig för samhällets skull så att samhället får en till skattebetalare. Tänk om någon skulle tänka: ”Jag vill egentligen inte ha barn för det ger mig ingenting och jag tycker inte ens om barn. Men för att Sverige ska ha tillräckligt många medborgare för att betala de framtida äldres pensioner offrar jag mig eftersom jag är så osjälvisk.” Skulle en sådan person verkligen vara en bra förälder och kunna älska sitt barn?

Många autister har barn

Du har redan en son så du vet vad det innebär att vara en förälder. Och klarar du av att ta hand om ett barn är chansen stor att du kommer att klara av att ta hand om ett till! Det finns trots allt många autister som har skaffat två eller fler barn och som trivs jättebra i föräldrarollen. Det skulle inte förvåna mig om flera autistiska föräldrar skulle kommentera detta inlägg på Facebook och på bloggen och skriva att det absolut funkar att vara en förälder till flera barn när man har autism. Jag har tidigare svarat på en läsarfråga om huruvida autister är olämpliga som föräldrar, och det inlägget fick också en massa kommentarer!

Du verkar ansvarsfull

Med ovanstående sagt kan jag som utomstående inte uttala mig om vad du klarar och inte klarar. Det är också viktigt att komma ihåg att olika autister klarar olika mycket. Men av ditt mejl får jag absolut inte intrycket att du inte skulle klara av ett föräldraskap! Tvärtom får jag känslan att du är en jättebra förälder till din son eftersom du funderar på om du är kapabel att skaffa ett till barn. Det tyder på att du verkligen bryr dig, är ansvarsfull och vill det bästa för dina barn!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

4 svar på ”Är det själviskt att skaffa barn när man har autism?”

Kort sagt: Nej, det tycker jag verkligen inte. Och bara det faktum att du ställer dig själv frågan, som sagt.

Paula: Såg på den där faktapanelen om dig som kommer upp när man söker på din blogg att du är från Esbo i Finland. Därifrån är det konståkning just nu på TV. Ett tips! 🙂

Jaha, var det konståkning från Esbo i helgen. Det hade jag ingen aning om! Tack för tipset! 🙂

Svara

Jag känner mig självisk som inte vill ha barn trots att jag är glad att andra skaffar barn. Men alla passar inte som föräkdrar! Jag skulle bli uttröttad av att ha barn som man sedan måste ansvara för hela livet. Mycket enklare med katt. Det är bra att andra skaffar barn tycker jag, så jag går själv emot mina ideal och det mår jag lute dåligt för. Men jag tänker att det är som att kräva att en rullstolsbunden ska kunna gå. Jag är handikappad också men mitt handikapp är ett osynligt sådant – dvs asperger!

Jag håller med dig om att inte alla passar som föräldrar! Jag tycker att det är ansvarsfullt att välja bort barn om man inte tror att man kommer att klara av att ta hand om dem. Vissa varnar för att man kan komma att ångra senare i livet om man valt bort barn, men jag brukar säga att det är mycket bättre att ångra att man inte skaffat barn än att ångra att man skaffat dem!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.