Kategorier
Stöd och insatser

6 personer som du som boendestödjare kan komma att möta

Det är olika vad vi klienter behöver för egenskaper hos en boendestödjare, men ett som är säkert är att du som arbetar som boendestödjare absolut inte ska bli chockad av allt som inte passar in i normen. Vi som har boendestöd har svårigheter och problem utöver det vanliga och du som boendestödjare kommer troligen få höra och se saker som du aldrig har sett eller hört talas om förut. Även om du har vänner eller släktingar med samma diagnoser som dina klienter måste du vara beredd på att dina klienter kan ha mer omfattande svårigheter än personerna i din omgivning. Det är inte alls omöjligt att dessa fiktiva personer kan bli dina blivande klienter:

1. Stefan, 57 år

När du kommer hem till Stefan blir det svårt för dig att komma in genom dörren eftersom hela hans lägenhet från golvet till tak är fullproppad med grejer och prylar. Det finns inte plats någonstans och allt är minst sagt totalt kaos! Stefan har fyllt hemmet med gamla tidningar, reklamblad, böcker, brev, gammal elektronik, gammal mat och mycket annat som du inte ens vet vad det är. När du frågar Stefan när han slängde något sist får du till svar att han inte har slängt något sedan han flyttade in i lägenheten för 30 år sedan, inte ens ett reklamblad. Stefan har samlarsyndrom.

2. Lisa, 34 år

Lisa är arbetslös och har fått ett brev från Arbetsförmedlingen där det står att hennes a-kassa är indragen eftersom hon inte skickat in aktivitetsrapporter och låtit bli att dyka upp på avtalade möten. Hon har inte kunnat behålla ett enda jobb längre än 2 månader eftersom hon vänder på dygnet och ligger hemma och sover när hon borde vara på jobbet. Hon glömmer även ständigt bort vilka dagar hon är ledig och vilka dagar hon ska jobba. Hon lyxshoppar och åker taxi trots att hon inte har råd och köper presenter värda tiotusentals kronor till sina vänner och bekanta. Hon har massor av skulder till olika företag och många av hennes räkningar har gått till inkasso. Lisa har ADHD.

3. Maja, 27 år

Maja är en ung, vacker och en mycket intelligent kvinna med toppbetyg från gymnasiet. Ändå orkar hon varken jobba eller utföra hemsysslor, och hon är mycket intryckskänslig. Hon vill att det ska vara kolmörkt och tyst i hennes lägenhet och orkar inte ens gå ut och kasta sopor. När du ställer frågor till henne säger hon ibland att hon inte orkar svara eftersom hon har hjärndimma. Hon är ständigt trött och motionerar aldrig, och hon vill att du kokar te till henne eftersom hon är för utmattad för att fixa teet själv. Maja har ME.

4. Peter, 41 år

Peter bor i en förort till Stockholm och spenderar dagarna genom att titta på Netflix. Ibland tar han en promenad i skogen men klarar inte av att besöka matbutiker varför han beställer hem mat från nätet. Peter undviker att besöka offentliga utrymmen och när du frågar honom när han åkte kommunalt sist eller besökte centrala Stockholm får du till svar att han inte gjort det på minst 20 år. Han klarar inte av att åka tunnelbana, det känns alltför övermäktigt. Peter har agorafobi.

5. Lena, 50 år

Lena har inte kunnat behålla ett enda jobb på över 25 år. När du kommer in genom dörren möts du av en vidrig lukt och upptäcker snart att såväl Lena själv som hela lägenheten luktar vedervärdigt. Lena har det riktigt smutsigt hemma och när du öppnar dörren till toaletten håller du på att svimma. Det finns till och med avföring på väggarna! Trots att Lena fick sin sjukersättning från Försäkringskassan för två veckor sedan är pengarna redan slut och hon har inga pengar kvar till mat. Lena har substansbrukssyndrom.

6. Kajsa, 32 år

När du kommer hem till Kajsa upptäcker du att hennes hår ser konstigt ut med stora kala fläckar. Hon klagar på ont i magen. När du frågar henne om hon har ätit något olämpligt får du till svar att hon brukar dra loss sina hårstrån och ibland svälja dem och att hon tidigare har hamnat på sjukhus på grund av hårbollar i magsäcken. Hon misstänker att hon kan ha ätit för många hårbollar den här gången med. Kajsa har trikotillomani samt trikofagi.

Har du valt rätt yrke?

Den stora frågan är hur du som boendestödjare kommer att bemöta dessa personer. Har du färdiga lösningar på deras problem? Anser du att Kajsa omedelbart ska sluta svälja hårstrån, Stefan ska skärpa sig, Lisa ska skaffa en kalender, Maja ska tvinga sig själv till att motionera och öka sin aktivitetsnivå, Peter omedelbart ska ta en tunnelbanetur till centrala Stockholm och Lena ska sluta missbruka? Tycker du innerst inne att alla dessa personer får skylla sig själva och att de inte skulle ha några problem om de skulle skärpa sig lite? Då har du valt fel yrke!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Bra skrivet, som alltid, men vad jag menade med ”sänka kraven” för andras skull var någonting helt annat. Det kan…

  2. Just frasen ”sänka kraven” får det att gå runt lite huvudet på mig för det kan betyda så många olika…

  3. Själv tycker jag mycket om den typen av miljöer. Jag tycker det är jätteroligt att shoppa. Jag kan gå en…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *