Kategorier
Autism under barndom och skolan

5 tips för att motivera barn med Aspergers syndrom

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När jag föreläser i skolor, är det många lärare som frågar mig hur man kan motivera barn med Aspergers syndrom och autism i skolan för att lära sig skolämnen de inte är intresserade av. Här kommer mina bästa tips (se även gärna mina 10 tips till lärare hur man kan göra skolgången bättre för barn med Aspergers syndrom).

1. Ta reda på om barnet har specialintressen. Du kan med fördel testa om du kan utnyttja dessa när du undervisar andra ämnen! Om barnet exempelvis har matlagning som specialintresse, kan du kanske testa att undervisa historia genom att berätta vad människor åt i olika tidsepoker, geografi genom att rita en karta som visar vad människor äter i olika länder, biologi genom att berätta vad olika djur äter, språk genom att lära barnet vad olika maträtter och ingredienser heter på olika språk, matematik genom att låta barnet räkna hur mycket mat man ska laga till ett x antal personer och så vidare. Möjligheterna är oändliga!

2. Förklara gärna för barnet varför ämnet i fråga är viktigt och i vilka situationer i livet barnet kommer att kunna utnyttja kunskaperna i just detta specifika ämne. Vissa barn med Aspergers syndrom och autism förstår inte alltid sammanhang. De kan lätt känna sig omotiverade om de inte förstår varför det är viktigt att lära sig vissa saker. Det kan ibland göra en stor skillnad om barnet får en ordentlig förklaring till varför man exempelvis måste lära sig religionskunskap, matematik och samhällskunskap vad dessa ämnen kommer att ge en för nytta i livet!

3. Vänta med fördel på rätt tillfälle för att lära barnet nya saker som känns svåra för barnet. Orken, motivationen och förmågan att lära sig nya saker kan variera kraftigt från dag till dag hos barn med Aspergers syndrom. Om det är mycket som händer runt omkring och barnet har haft många jobbiga sinnesintryck att hantera, kan det vara angeläget att du väntar ett par dagar innan du introducerar nya ämnen för barnet.

4. Utnyttja barnets styrkor istället för att haka upp dig på svårigheterna! Om barnet har en känsla av att ständigt misslyckas med allt är risken överhängande att barnet kommer att tappa motivationen helt. Vad finns det för mening att försöka om man ändå aldrig lyckas med det man försöker göra?

5. Acceptera att alla inte kan lära sig allt! Många barn med Aspergers syndrom har en ojämn begåvningsprofil och kan därför ha stora svårigheter att lära sig vissa saker. Fundera på om det verkligen är viktigt att alla barn lär sig att knäcka ägg på rätt sätt på hemkunskapen, spela diverse bollspel på gympan och så vidare om dessa saker känns oöverkomliga för barnet. Måste man verkligen kunna allt detta för att klara sig i livet?

12 svar på ”5 tips för att motivera barn med Aspergers syndrom”

Tack Paula, för alla kloka ord!
Ska genast vidarebefordra till berörda lärare som ibland har svårt att ställa rimliga krav på min 14-åriga dotter med asperger….

Tack för de goda råden! Ska tänka på det här i höst, när skolan startar om. Kanske kan jag då också föra detta vidare till älskade sonens lärare och rektor…

Min pojkvän har aspberger och bara fnös åt och detta vem säger att alla med diagnosen ska utvecklas inom en viss ram. Dags att börja se människor med aspberger som enskilda individer och inte generalisera så mycket

Självklart ska aspergare ses som enskilda individer, jag håller med dig fullständigt! Om du läst mina tidigare blogginlägg har du kanske sett att jag poängterar hur olika vi är och att det inte finns någon metod som fungerar på alla.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *