Kategorier
Arbete och sjukersättning

5 myter om autism i arbetslivet

Som autismföreläsare har jag stött på många myter om hur autism kan påverka vederbörandes förmåga och möjligheter att delta i arbetslivet. Nedan finns fem exempel på sådana myter.

1. Autism utgör ett hinder i arbetslivet

Faktum är att autism både kan vara ett hinder och en styrka i arbetslivet. Man får diagnosen autism för att man har svårigheter, inte styrkor, dock måste inte autism vara en svårighet i alla situationer. Dessutom kan vi autister ibland ha styrkor utöver det vanliga. Att autism inte bara måste vara en svårighet är inte något jag hittat på utan de autistiska styrkorna har även uppmärksammats av många autismforskare, bland annat Lorna Wing och Tony Attwood. Om en autist har ovanliga styrkor och får stöd i att hitta ett arbete där dessa kan utnyttjas kan en autist tvärtom vara en mycket stor tillgång och resurs på arbetsplatsen.

2. Anställningsintervjun ger rätt bild

Nej, nej, nej! Det finns ingen chans i världen att en rekryterare kan bedöma på anställningsintervjun om vi autister skulle klara av arbetet eller inte. Om en intervjuare uppmärksammar att autisten undviker ögonkontakt kan hen få för sig att autisten är oengagerad, oärlig och osympatisk, men faktum är att autism inte sällan innebär svårigheter i att bibehålla ögonkontakt. Att en autist inte ser intervjuaren i ögonen handlar alltså om varken bristande engagemang eller ointresse för arbetet!

3. Begåvningsprofilen är alltid jämn

Det är vanligt att en rekryterare drar slutsatsen att om en arbetssökande inte klarar av det ena så klarar hen inte heller av det andra. Säg att en autist söker arbete som utredare hos en myndighet och autisten inte hittar vägen till intervjuadressen och inte heller förstår vägbeskrivningarna trots att rekryteraren förklarar, förklarar och förklarar. Säg att rekryteraren nämner ett allmänt känt riktmärke, t.ex. Åhléns City i Stockholm och autisten aldrig har hört talas om Åhléns City trots att hen är stockholmare. Då kanske rekryteraren drar slutsatsen att en stockholmare som aldrig hört talas om Åhléns City aldrig skulle klara av att göra avancerade myndighetsutredningar, men så måste det inte alls vara! Jag själv hade aldrig hört talas om Putin eller Madonna och har stora luckor i mina vardagsfärdigheter. Ändå klarar jag av att åka runt Sverige och Finland och föreläsa utan problem och har även kunnat översätta min debutbok själv till olika språk! Det är detta en ojämn begåvningsprofil vid autism handlar om.

4. Autister passar för monotona arbeten

Då ett stereotypiskt beteende och svårigheter med social interaktion nämns i diagnoskriterierna för autism utgår många ifrån att en autist alltid passar bäst för att arbeta med ytterst monotona arbetsuppgifter som att stå vid löpande band. På grund av myten är det många som antar att en autist automatiskt passar bättre för att arbeta på ett lager än på en kundtjänst, men faktum är att det inte måste vara så! När jag arbetade i matbutik var kassaarbetet med all den kundbetjäning det innebar den enda arbetsuppgift jag klarade av! På motsvarande sätt passar jag utmärkt som föreläsare trots att jobbet innebär sociala kontakter och variation (och nej, jag har inte ”mild” autism ifall du trodde det). Därför ska inte ”sociala” arbeten med varierande arbetsuppgifter automatiskt avfärdas när autism finns med i bilden!

5. Alla autister klarar av att arbeta

En ytterst farlig myt! Som ovan framgår klarar många autister av att delta i arbetslivet om de hittar ett passande eller ett anpassat arbete, men däremot kan autism innebära utebliven arbetsförmåga oavsett anpassningar och typ av arbete. En autist ska aldrig exkluderas från arbetslivet mot sin vilja om hen både kan och vill arbeta och har resurser som kan utnyttjas i arbetslivet. Samtidigt är det inte alls givet att en autist automatiskt har en arbetsförmåga. Jag har träffat många autister som har blivit utförsäkrade från Försäkringskassan och tvingats vända sig till socialen bara för att samhället har gått på myten att ”autism aldrig är ett hinder för att arbeta under förutsättning att arbetet är anpassat”. Faktum är att autism kan men inte måste vara ett hinder för att delta i arbetslivet. Utgår man från något annat riskerar man att förstöra livet för många autister!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Här kan du läsa mer om ADHD och sannolikt förkortad livslängd. https://www.gu.se/gnc/adhd-forkortar-sannolikt-forvantad-livslangd-av-dr-russell-barkley Även personer med autism löper större risk att…

12 svar på ”5 myter om autism i arbetslivet”

Hej! De finns en viss misstanke om att jag har autism, men det som gör att jag inte känner igen mig i autism är att jag förstår sociala koder och kan läsa mellan raderna väldigt väl? Jag vet vad som är passande och opassande, vad man gör offentligt eller ej, har lätt att läsa av stämningarna i ett rum, hur andra mår, sätta mig in i andras situationer, ironi och läsa mellan raderna. Kan man ändå ha autism? Beskrivningen på autism, verkar ju vara tvärtemot allt detta.

Däremot tex skulle jag aldrig hälsa på en vän utan att ha ett ärende, tex hämta en sak. Vad ska jag göra där? Vad ska jag säga? Jag förstår ju man ska prata me varann, kanske dricka kaffe. Jaha? Jag ser inte poängen i det, utan besvärligt o ansträngande. Jag gillar inte småprat, tar bara energi och är inte intressant i 9/10 fall. Dvs jag måste låtsas jag är intresserad o ställa upp på tomprat. Jag är hellre ensam o gör det jag tycker om.

Mvh

Du kan ändå ha autism! I diagnoskriterierna för autism nämns ingenting om att vederbörande själv måste känna igen sig i diagnoskriterierna, och dessutom uppfyller alla diagnoskriterierna på olika sätt. Nu vet jag inte hur gammal du är, men är du vuxen finns det en stor chans att du också hunnit hitta kompensationsstrategier för att hantera din eventuella autism. Vissa autister är t.ex överförsiktiga eller blyga i sociala situationer och övertolkar allt.

Därtill är det många med autism, särskilt kvinnor, som menar att de precis som du är mycket duktiga på att läsa av stämningen i ett rum och uppfatta sinnesstämningar samt också har lätt för att förstå hur andra mår. Det du beskriver alltså utesluter absolut inte autism, men däremot är det omöjligt att säga om du har autism eller inte. Det kommer du få veta om du genomgår en utredning!

Svara

Ja, det känner jag igen väldigt, väldigt väl däremot.

Tack för att du svarade, funderat hela helgen just på detta!

Vad bra att mitt svar hjälpte dig! Då återstår det bara att se vad den eventuella autismutredningen visar 🙂

Svara

Hej! Jag har nyligen blivit färdigbehandlad av vuxenhab och är utstämplad från a-kassan. Vuxenhab kan inte hjälpa mig mer säger dom. Och de kan inte skriva ett utlåtande om att sjukersättning vore det bästa för mig fast de muntligt säger så till mig. Deras utlåtande ”x behöver ett arbetet som är bättre anpassat för de funktionsnedsättningar som h-n har. Det verkar som att n-typiska vill att jag ständigt ska befinna mig i ett överlevnadstillstånd med hög stress. Kampen verkar alldrig ta slut…
Tacksam för din blogg.

Vad roligt att du uppskattar min blogg! Tråkigt att höra att du blivit utstämplad från a-kassan. Det kan vara svårt att få vuxenhabiliteringen att skriva intyg tyvärr. När jag gick på habiliteringen här i Stockholm hade de ingen läkare ens och tror inte att de har det idag heller vilket nog också är anledningen till att de sällan skriver intyg. Egentligen borde väl en NPF-specialiserad läkare skriva sådana intyg, men den stora frågan är var man hittar sådana! Du kan alltid försöka få din läkare på VC att skriva ett utlåtande och ansöka om sjukersättning, men om läkaren saknar autismspecifik kunskap kan utlåtandet vara jättedåligt vilket minskar chanserna för att ansökan får bifall.

Svara

Var kan jag fördjupa mig om:
myten att ”autism aldrig är ett hinder för att arbeta under förutsättning att arbetet är anpassat”.

Jag skulle vilja veta mer om denna myt eftersom att försäkringskassan använder den emot mig.

Jag hade också problem med Försäkringskassan och blev utförsäkrad! Försäkringskassan går inte efter en diagnos eller någon specifik manual utan de tittar på om personen kan ha arbetsförmåga trots sin diagnos. Det finns autister som har arbetsförmåga och andra som inte har det, och därför är det svårt att ”bevisa” för Försäkringskassan att just ens egen autism medför utebliven arbetsförmåga om man inte prövat på flera anpassade arbeten utan att klara det (själv orkade jag inte med det mentalt utan vände mig till socialtjänsten för att ansöka om försörjningsstöd). Försäkringskassan påstod aldrig att jag hade arbetsförmåga, men däremot påstod de att det inte fanns tillräckligt mycket bevis för att jag inte hade det och därav avslog de min ansökan.

Sanningen är att vissa har fått sjukersättning med enbart baserad på en asperger-diagnos tillsammans med ett läkarutlåtande och andra har inte fått det. Eftersom läkare har bedömt att vissa autister saknar arbetsförmåga p.g.a. sin autism och Försäkringskassan har godkänt det är det ett bevis på att autism kan vara ett hinder att arbeta! Jag vet flera autister som har sjukersättning (även även flera som fått avslag och som lever på försörjningsstöd). Det du ska göra är att skaffa ett bra läkarutlåtande. Ett extraplus i Försäkringskassans ögon är också om du har arbetstränat på olika arbetsplatser och visat att du inte klarat det.

Svara

En stereotyp föreställning är att om man har autism så vill man inte vara med på kafferasten. Det vill jag. Däremot vill jag inte gå på barer med hög musik.

Sant att det är en vanlig föreställning om autism! Samtidigt finns det iofs många autister, däribland jag själv, som inte gillar fikaraster. Men det gäller ju såklart inte alla autister! Själv gillar jag inte heller barer med hög musik.

Svara

En fördom är att alla med autism inte vill vara med och fika på rasterna. Det hade jag inga problem med.

Ja, det är vanligt att folk generaliserar. Väldigt många med autism har svårt att fika med kollegorna på jobbet vilket gör att många tror att det gäller alla, men så är det givetvis inte!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *