Kategorier
Arbete och sjukersättning

5 år som anställd hos Misa Kompetens

Snälla, hjälp mig att sprida budskapet genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

I onsdags kom jag på något jättehäftigt: jag har varit anställd hos Misa Kompetens i hela 5 år!! Det var den 1:a september 2016 jag började min anställning! I början var vi bara några stycken då det var flera som hade slutat precis innan jag började, och därutöver hade Misa Kompetens precis fått en ny chef vilket innebar att allt var nytt. Men sedan blev vi fler och nu är vi kompletta! Vi som arbetar hos Misa Kompetens idag är jag, Mimmi, Göran, Fredrik och Amir samt numera även Nalvia som är deltidsanställd. När jag började var det endast Mimmi och Göran som arbetade hos Misa Kompetens, men sedermera har vi alltså blivit betydligt fler.

Har många arbetsuppgifter

Misa Kompetens ger utbildningar om metoderna SE (Supported Employment) och IPS (Individual Placement and Support) samt även om Supported Education. Förutom att delta i våra egna utbildningar och handledningstillfällen har jag kommit överens med chefen om att jag tar emot egna bokningar då jag föreläser om autism ur ett inifrånperspektiv. På mina egna föreläsningar har jag relativt fria händer i fråga om vad mina föreläsningar ska innehålla då det är jag som bestämmer innehållet och längden i samråd med kunden. Förutom föreläsningar har jag även andra arbetsuppgifter: jag driver den här bloggen, skriver offerter och har även diverse andra uppgifter. Nyligen skrev jag exempelvis ihop Misa Kompetens miljöpolicy, och ibland får jag hjälpa till med annat. Och dessutom deltar jag såklart även i alla våra gemensamma möten!

Vi har samma syn

Jag måste säga att jag var orolig för att börja arbeta på ett bolag som håller utbildningar om hur personer med funktionsnedsättningar ska inkluderas i arbetslivet. Jag visste liksom inte riktigt vad Misa Kompetens hade för inställning till personer som inte mådde bra av att arbeta, behövde sjukersättning men hade blivit utförsäkrade. Själv är jag som ni vet övertygad om att arbete/daglig sysselsättning inte är det bästa för alla trots att myndigheter och andra aktörer gärna propagerar för motsatsen. Men snart var min oro som bortblåst då jag upptäckte att ingen hos Misa Kompetens var för utförsäkringar och tvång! Däremot arbetar Misa Kompetens för att personer som Emma som både vill och kan arbeta inte exkluderas från arbetsmarknaden. De delar alltså helt och hållet min syn!

Är tacksam mot Misa Kompetens

Det jag är glad för är att Misa Kompetens även haft utrymme för att anställa två personer med egna funktionsnedsättningar: Göran och mig! Göran har varit anställd längre hos Misa Kompetens än jag, och i början var det osäkert om de skulle ha resurser för att även anställa mig, men efter ett tag fick jag beskedet att det var möjligt! Det är såklart kostsamt att ha två personer med egna diagnoser anställda då varken jag eller Göran kan bidra ekonomiskt lika mycket som våra kollegor, men Misa Kompetens har ändå sett värdet av att ha två personer med helt olika typer av funktionsnedsättningar anställda. Jag är väldigt tacksam för att jag fick extrastöd och anpassningar även om det fanns en period då Misa Kompetens inte fick lönebidrag för mig.

Vi är fullvärdiga medarbetare

Göran och jag har helt olika behov: Göran kan varken läsa eller skriva och har även svårt för att förstå mindre frekventa ord varför vi andra måste tänka på att använda lätt vardagssvenska när vi kommunicerar med varandra. Jag å min sida behöver massor av anpassningar när det gäller det sociala. Det jag gillar är att Misa Kompetens ser både mig och Göran som fullvärdiga medarbetare: det gör absolut ingenting att vi har vissa specialbehov då vi kan bidra på andra sätt. Tyvärr är det långt ifrån självklart att personer med funktionsnedsättningar får ett så här fint bemötande på arbetsplatser.

Här ser ni hela vårt härliga gäng!

Misa Kompetens
Gillar du inlägget? Snälla, dela i så fall det på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *