Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Har man alltid rätt till LSS när man har autism?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Margareta frågar:

Hej Paula! Jag fick min autismdiagnos för ett år sedan och försöker förstå mig på saker som LSS och SoL. Jag trodde att LSS hörde ihop med diagnosen och att LSS alltid gällde eftersom jag är autist. Om jag isåfall får en insats, tex boendestöd enligt SoL så är LSS ändå en lag som är ”ovanför” SoL, vilket skulle ge mig rätt till ett gott liv ändå och boendestödet ska anpassas därefter (mina behov ska styra). Nu verkar det inte alls vara så. Boendestödet är väldigt reglerat (i den kommun jag bor i) och boendestödet får i princip inte göra någonting, vilket inte stämmer alls med det som jag och biståndshandläggaren kom överens om. Vilket lagstöd har jag egentligen? När kan jag använda Funktionsrättskonventionen som argument (jag vet att den inte är lag i Sverige, tyvärr, men vissa instanser kanske förstår vikten av konventionen)?
Vänligen

Paula svarar:

Jag förstår att det här med LSS och SoL kan orsaka förvirring. Jag kommer att svara på din fråga utifrån den lagstiftning som gäller nu, och i den nuvarande lagtexten gäller att boendestöd inte finns att få som LSS-insats. LSS realiseras endast genom i lagtexten 10 angivna insatser, annars tillämpas inte bestämmelserna i LSS oavsett vilken diagnos man har! Har man boendestöd är det därmed någon annan lagstiftning, i de flesta fall SoL, som är tillämplig. Jag har själv boendestöd enligt SoL, och därmed ska boendestöd garantera mig skäliga levnadsförhållanden (jämför med LSS som tillförsäkrar den enskilde goda levnadsvillkor). Kruxet med SoL är att den inte ger den enskilde rätten till en viss bestämd insats, och det är av denna anledning boendestödets uformning varierar från kommun till kommun. Den enskilde med SoL-insatser ges därmed inte lika mycket inflytande som är fallet vid LSS liksom inte heller någon rätt till ett gott liv utan endast till skäliga levnadsvillkor.

Har egna erfarenheter

Jag har själv erfarenheter av att SoL inte ger den enskilde lika mycket rättigheter. När jag framförde för kommunen att jag ville ha fler timmar boendestöd för att uppnå goda levnadsvillkor fick jag till svar att jag inte skulle få det med motiveringen den enskilde inte har rätt till goda levnadsvillkor med SoL-insatser vilket mitt boendestöd faller under. Och detta alltså trots att jag har autism. Vill jag att bestämmelserna i LSS ska tillämpas måste jag ansöka om någon av de i LSS 10 angivna insatser. I LSS finns exempelvis en insats heter Bostad med särskild service för vuxna som i vissa fall kan vara ett alternativ till boendestöd enligt SoL.

Inte alltid lätt att få LSS-boende

Dock är kruxet att det kan vara svårt att få ovanstående insats. I domen 8147-14 slog Kammarrätten i Stockholm fast att en man med Aspergers syndrom inte hade rätt till bostad med särskild service enligt LSS med motiveringen att han inte hade så stora svårigheter att hans behov inte skulle kunna tillgodoses med boendestöd enligt SoL, och även jag har själv fått avslag med exakt samma motivering. Bara för att man har autism betyder det alltså inte att man har oinskränkt rätt till en LSS-insats, och även det här med ”goda levnadsvillkor” är ett ytterst godtyckligt begrepp. Den här tjejens personliga assistenter får inte hjälpa henne med sminkning trots att personlig assistans utgör en LSS-insats. För att förstå hur LSS ska tolkas räcker det alltså inte med att läsa lagtexten utan man ska även studera lagens förarbeten och rättsfall.

Önskar att det fanns lagstöd

Nu låter det kanske som att jag tycker att det är helt i sin ordning att autister ges icke-fungerande boendestöd utan någon som helst rätt till inflytande! Det är absolut inte fallet utan jag tycker att det är alldeles förskräckligt att många tvingas säga upp boendestödet bara för att deras kommuner inte klarar av att tillhandahålla fungerande boendestöd. Jag önskar verkligen att det fanns lagstöd för att den enskilde skulle kunna utkräva mer inflytande i boendestödet. Det verkar som att det i den nya LSS-lagen kommer att införas en ny insats som heter ”personlig service och boendestöd”, men det återstår att se vad som kommer att krävas för att omfattas av den nya insatsen och om lagreformen kommer att medföra förbättringar eller försämringar. Ännu går det inte att uttala sig om hur rättspraxis kommer att se ut, men vi får hoppas på det bästa!

Testa att söka andra insatser

Eftersom du inte upplever att ditt boendestöd fungerar skulle du kunna testa att ansöka om andra insatser än boendestöd: kanske Bostad med särskild service enligt LSS (du kan ju ansöka ändå trots rättsfallet jag hänvisade till ovan)? Eller hemtjänst enligt SoL? Jag vet autister som har hemtjänst och jag hade också det själv förut! Så du skulle kunna ansöka om dessa insatser och överklaga om du skulle få avslag. Även om FN:s rättigheter för personer med funktionsnedsättning inte är lag i Sverige har vi ändå ratificerat konventionen vilket betyder att det är meningen att den ska följas. Du kan alltså absolut hänvisa till konventionen i din överklagan!

Biståndsbeslutet måste följas

Slutligen skriver du att det stöd du får av ditt boendestöd inte stämmer överens med det som bestämdes med din biståndsbedömare. Jag vet inte om du menar att boendestödjarna vägrar följa det som står i ditt biståndsbeslut, men om det är fallet betyder det i praktiken att din kommun inte har verkställt biståndsbeslutet vilket innebär att du skulle kunna kontakta IVO. Ett biståndsbeslut ska alltid följas! Läs igenom vad som står i ditt biståndsbeslut, och anser du att utföraren bryter mot detta kan du uppmärksamma biståndsbedömaren och IVO om detta! Tänk på att IVO är en myndighet vilket innebär att ditt meddelande till dem kommer att utgöra en allmän handling.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Har man alltid rätt till LSS när man har autism?”

Tack snälla du för svaret! Hemtjänst är uteslutet, jag tycker att det är jobbigt med människor i mitt hem (även sådana jag känner väl), och jag har förstått att om man har hemtjänst så kan det bli olika person ofta eller i vissa (?) fall hela tiden. Det skulle jag inte klara av. Det tar all den lilla energi jag har.

Det förstår jag verkligen! Jag tyckte själv att det var jättejobbigt med hemtjänst av denna anledning. Det kan iofs finnas utförare som går med på att i möjligaste mån låta en och samma person gå hem till samma brukare så det alternativet kan vara värt att kolla upp. Men många utförare svarar tyvärr att det inte går! 🙁

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *