Kategorier
Vardag med Asperger

4 anledningar till att en autist beter sig som hen gör

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vi människor drar ofta slutsatser om andra människor genom att observera deras beteenden. Om någon beter sig på ett visst sätt eller ägnar sig åt vissa aktiviteter drar vi ofta slutsatser om hur vederbörande är som person. När vi med autism beter oss på ett visst sätt är det däremot viktigt att andra människor inte drar förhastade slutsatser om oss. Det kan nämligen finnas olika anledningar till våra beteenden och val av aktiviteter. Några vanliga anledningar är:

1. Aktiviteten är viktig för autisten

I vissa fall drivs autisten av inre motivation när hen utövar aktiviteten. Hen ägnar sig åt aktiviteten för sin egen skull eftersom aktiviteten skänker hen glädje. Om autisten av någon anledning inte längre skulle kunna ägna sig åt aktiviteten skulle hens liv kanske inte längre få samma mening. Ett utmärkt exempel i mitt fall är blåbärsplockning som är ett av mina specialintressen: jag plockar blåbär eftersom jag tycker att det är bland det bästa jag vet. För många andra människor är det istället social samvaro som skänker dem mening. När vissa tvingades till social distansering under pandemin mådde de psykiskt dåligt.

2. Aktiviteten är rolig men inte viktig

Om du som inte har autism tänker efter finns det säkert aktiviteter som du tycker kan vara roliga att ägna dig åt ibland men som inte är nödvändiga för ditt välbefinnande. Du kanske tycker att det kan vara lite roligt att plocka blåbär ibland, men om du skulle flytta och bosätta dig väldigt långt från blåbärsskogen skulle du kanske till skillnad från mig inte få sämre livskvalitet. Du kan troligen ersätta blåbärsplockning med andra aktiviteter utan problem! Om jag ser dig plocka blåbär kan jag alltså inte dra slutsatsen att ditt liv skulle sakna mening om du inte plockade blåbär. Om du en dag helt slutar plocka blåbär kan jag inte heller dra slutsatsen att anledningen till att du slutat med blåbärsplockning är att du har drabbats av psykisk ohälsa.

Så är det också för mig med vissa aktiviteter. För mig är social samvaro och häng med vänner ett exempel på en aktivitet som i vissa situationer har kunnat vara roligt men inte nödvändigt. Jag kan med lätthet ersätta sociala relationer med andra aktiviteter! Bara för att andra såg mig ägna mig åt sociala aktiviteter när jag var yngre kunde de alltså inte dra slutsatsen att mitt liv skulle sakna mening om jag inte skulle delta i sociala sammanhang. Under pandemin träffade jag inte människor på 1,5 år och mådde hur bra som helst. Nu efter pandemirestriktionerna har jag valt att isolera mig mycket, men det handlar som sagt om att jag inte behöver sociala aktiviteter för att må bra. Mitt val har ingenting med psykisk ohälsa att göra!

3. Autisten drivs av yttre motivation

Många vuxna autister kamouflerar, det vill säga härmar andra människors beteenden för att göra dem nöjda. Vissa av oss autister kan gå väldigt långt för att leva upp till samhällets förväntningar. Vissa av oss kan exempelvis gå med på att bete oss på ett visst sätt/delta i vissa aktiviteter även om vi innerst inne inte trivs. En anledning till att vi kan gå med på att delta i aktiviteter som får oss att må dåligt kan vara att vi drivs av yttre motivation: vi kanske får beröm eller andra belöningar från omgivningen när vi beter oss på ett önskat sätt.

Själv har jag känt stor social press: i vårt samhälle anses det sällan vara okej att isolera sig mycket och tacka nej till socialt umgänge! När jag var barn blev jag tvingad att leka med mina klasskamrater på rasterna trots att jag inte ville det. Läraren berömde mig varje gång jag i hennes ögon ”gjorde sociala framsteg” vilket motiverade mig att ta initiativ till socialt umgänge och lekar. Men att jag deltog i grupplekar betyder varken att jag trivdes eller mådde bra!

4. Autisten vill men kan inte

Vissa autister är min motsats: jag har som sagt betett mig som om jag vore extrovert och social trots att jag är introvert och osocial, men vissa andra autister kan leva ett ensamt liv trots att de innerst inne är sociala. Att du känner en autist som spenderar all sin tid ensam måste alltså inte betyda att autisten trivs med ensamheten. Vissa autister är förvisso lika introverta som jag, men andra autister kan vara blyga varför de inte vågar ta initiativ till kontakt. Sociala aktiviteter kan även vara ostrukturerade varför autisten kanske inte klarar av att vara delaktig även om hen skulle vilja det. Ett osocialt beteende kan alltså, men måste inte, indikera att autisten är osocial. För att veta varför autisten drar sig undan, fråga autisten!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”4 anledningar till att en autist beter sig som hen gör”

Ja när jag gick på mina danslektioner, gör de ännu trots jag är 60 år,kunde gå flera dansstilar då tyckte vissa jag var manisk, när jag shoppade då blev jag kallad shopoholic, när jag tog mig en lördagsfylla då kallades jag alkoholist , trots mitt alkoholintag är sällan, när jag for till olika storstäder då hade jag flyktbeteende , sen fått höra jag är känslig, tar åt mig. Men efter ha blivit hånad , mobbad , både över min sexuella läggning , funktionsnedsättning, hudfärg .
Får samma veva höra jag är så pigg och glad och i samma veva jag mår dåligt.
Ändå är jag så bra på att berätta mitt mående. Bra föressten du plockar blåbär , de är ju både gott och nyttigt. Alltid gott i smoothies.
Men de är otroligt att folk jämt orkar dra slutsatser hela tiden. Känns som nt har lite att göra

Vad tråkigt att du blivit hånad och mobbad 🙁 Det är absolut inte okej! Men det är i alla fall jättebra att du är bra på att berätta om ditt mående. Det är en jättebra egenskap att kunna förstå sina egna känslor och kunna kommunicera ut dem till omgivningen.

Ja det är verkligen jättegott och nyttigt med blåbär! 🙂

Jag håller med dig om att folk verkar ha för lite att göra. Det är många som påstår att folk inte bryr sig om vad andra gör, men min erfarenhet är precis tvärtom. Jag upplever att nt:s bryr sig väldigt mycket!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *