Kategorier
Läsarfrågor

Älskar han fortfarande henne?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Maria-Pia frågar

Min pojkvän har haft 2 flickvänner. Den första för 10 år sen pratar han om varje dag som en besatthet. Hon lämnade honom efter 1 år. Den andra pratar han bara lite om och de var ihop i 4 år. Det var han som gjorde slut. De har ingen kontakt. Den första tog kontakt efter 7 år för de råkade ses på byn och sen haft kontakt till och från.

Min Fråga. Älskar han fortfarande henne om han pratar så mkt om henne? Eller vad handlar det om? Han mådde dåligt av henne så jag sa varför har du henne på fb mm? Det svarar han inte på. Vad är det jag inte förstår?

Paula svarar

Eftersom den här bloggen handlar om autism och närliggande diagnoser brukar jag inte svara på frågor om andra ämnen. Jag svarar gärna på frågor från anhöriga som vill förstå en autistisk familjemedlem samt på frågor från autister som handlar om att förstå sig på relationer/andra människor, men din fråga verkar inte ha någon koppling till autism. Jag gör dock ett undantag den här gången och svarar på din fråga ändå, men jag tar bort möjligheten att kommentera blogginlägget. Detta eftersom jag vill att diskussionerna handlar om autism, psykisk ohälsa och liknande ämnen och jag vill hålla mig till bloggens syfte.

Omöjligt att veta

Det är omöjligt att veta om din pojkvän fortfarande älskar sitt ex. Jag kan föreslå några möjliga anledningar till att han accepterade exets vänförfrågan på Facebook, men samtidigt vet jag inte hur han tänker och känner. Jag kan dessutom vara fel person att ställa frågan till eftersom jag inte ser någon anledning till varför man skulle ta bort sina ex på Facebook samt avböja deras vänförfrågningar så länge det inte funnits våld, otrohet och dylikt i relationen.

Måste inte betyda något

En av anledningarna till att ha någon som Facebookvän kan vara att det är ett vanligt beteende att småprata med människor man känner/har känt, och om man stöter på varandra på gatan och småpratar en stund kan den logiska följden vara att lägga till varandra på Facebook. Men att ha varandra på Facebook måste inte betyda att man har tät privat kontakt. På Facebook är det vanligt att gilla vännernas bilder, kommentera sina Facebook-vänners status o s v, men det betyder sällan något speciellt.

Han är troligen en bra person

Att din pojkvän är exets vän på Facebook betyder förmodligen att de är sams och inte hyser agg mot varandra. Jag tycker att det är en jättebra egenskap att kunna vara vän med någon man tidigare haft konflikter med och/eller kanske inte passat ihop med. Att exet vill ha kontakt med din pojkvän tyder på att han är en bra person! Det finns vissa som har galna ex som trakasserar, sprider rykten, hämnas o s v och sådana ex vill ingen ha! Om du och din kille skulle göra slut någon gång i framtiden (vilket jag verkligen inte hoppas kommer att hända) så finns det alltså goda chanser att han kommer att kunna hantera separationen på ett vuxet sätt. Vissa brukar säga att dejtar man en person som pratar illa om sina ex så ska man springa så långt man bara kan!

Han kanske vill vara artig

En orsak till att din pojkvän accepterade exets vänförfrågan kan vara att han inte ville vara otrevlig mot exet. Vissa tar illa upp av att vänförfrågningar på Facebook avböjs. Jag skulle själv få jättedåligt samvete av att avböja någons vänförfrågan om jag hade känt vederbörande och hen inte gjort mig något. Jag tycker att det i sådana situationer är lättast att acceptera vänförfrågan, men det beror nog på att jag tycker att det är onödigt att såra en medmänniska om man inte måste. Skulle jag avböja vänförfrågan skulle det kunna framstå som att jag är arg/tycker illa om personen, och jag vill framstå som artig!

Han kanske känner skuld

En annan möjlig orsak kan vara att din pojkvän kan känna skuld. Nu vet jag inte alls vad som egentligen har hänt, men han kanske upplever att han inte var tillräckligt trevlig mot exet under deras relation och att han har dålig samvete nu efteråt och vill kompensera det genom att vara extratrevlig nu. Kanske är exet ensam och deprimerad och han tycker synd om henne. Jag säger inte att det är så, men det kan vara en möjlig orsak.

Ställ frågan till honom

Eftersom du känner dig osäker tycker jag att du ska fråga din pojkvän rakt ut om han fortfarande älskar exet och om han skulle göra slut med dig om exet skulle vilja ha tillbaka honom. Fråga honom också om du skulle vara välkommen att följa med om han och exet skulle ta en fika i stan. Har de bara en vänskaplig relation är det självklart att nya partners också ska kunna följa med och känna sig inkluderade! Skulle du däremot inte få följa med skulle jag dra öronen åt mig.

Låter lite märkligt

Att man pratar mycket om en person måste inte betyda att man älskar vederbörande. Det kan också betyda att relationen fick en att utvecklas eftersom man lärde sig mycket om sig själv, eller så minns man tydligt vissa aktiviteter man gjorde tillsammans med personen. Det kan alltså vara aktiviteterna och inte personen som är viktiga för en så här i efterhand. Däremot tycker jag att det låter lite märkligt att prata om ett ex varje dag. Pratar han verkligen bokstavligen talat om henne varenda dag? Om det är så tycker jag att du kan fråga din kille hur det kommer sig.

Kärlek väcker starka känslor

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att om man är kär så är man det oavsett om man är vän med vederbörande på Facebook eller inte. Om det skulle visa sig att exet är din pojkväns stora kärlek kommer hon att vara det även om du skulle be honom ta bort henne som vän på Facebook. Sedan är det också viktigt att komma ihåg att många som älskar någon de inte kan få skulle kunna tacka nej till vederbörandes vänförfrågan. Kärlek kan väcka starka känslor, och att man avböjer en vänförfrågan kan, men måste inte, betyda att vederbörande fortfarande väcker starka känslor hos en! Någon som inte väcker starka känslor kan vara mycket lättare att vara vän med på Facebook.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn