Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Vad för beteenden innebär autism och PTSD?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Istappen 21 frågar

Har fått nyss fått min diagnos. Huvuddiagnos Komplex ptsd. Bidiagnos Atypisk autism nivå 1. Bidiagnos koncentrations UNS. Vad är det för beteende innebär det? Har du förslag på något att läsa?

Paula svarar

Jag berättar gärna för dig vad PTSD och atypisk autism är för något, men däremot är koncentrations UNS ingen diagnos som återfinns i DSM-5. Med tanke på att ”UNS” står för ”utan närmare specifikation” betyder det förmodligen att du har koncentrationssvårigheter utan att uppfylla diagnoskriterierna för ADHD. Dina koncentrationssvårigheter kan alltså troligen inte specificeras närmare. Men för säkerhets skull tycker jag att du ska fråga din läkare vad dina koncentrationssvårigheter innebär och varför du inte uppfyller diagnoskriterierna för ADHD.

PTSD kan uppstå efter trauma

Vad gäller PTSD så står det för posttraumatiskt stressyndrom och innebär att du varit med om ett trauma vars konsekvenser du fortfarande lider av. Kanske har du varit med om något traumatiskt där du behövt frukta för ditt eget eller en närståendes liv eller kanske har du varit ett vittne till ett sådant trauma. Kanske har du blivit utsatt för våld eller grov mobbning och behövt frukta för din säkerhet. Någon med PTSD plågas av obehagliga minnen och mardrömmar om händelsen, d v s vederbörande återupplever traumat gång på gång vilket i sin tur går ut över personens dagliga liv.

Viktigt att söka behandling

Det kan hända att en person med PTSD har svårt att minnas exakta detaljer om hur traumat gick till vilket beror på att hjärnan vill skydda den drabbade från obehagliga minnen. Den drabbade kan ha svårt att sova, känna glädje i sin vardag och ha en negativ självbild. Vissa med PTSD är känsliga för stimuli (t.ex. höga ljud), har bristande impulskontroll, är irritabla, får ofta vredesutbrott samt utvecklar problem med alkohol eller andra substanser. Obehandlat PTSD kan även leda till ångest, depression, suicidtankar samt somatiska symptom. Som PTSD-drabbad är det därför viktigt att söka behandling som exempelvis kan bestå av KBT och/eller läkemedelsbehandling.

Autism är en npf-diagnos

Autism är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som innebär att man fungerar annorlunda än normen och ofta har andra prioriteringar än de flesta andra människor. Någon med autism uppvisar begränsade intressen och/eller beteenden: kanske har personen vissa specialintressen som hen fastnat i istället för att ha flera intressen, kanske föredrar hen att alltid göra saker på samma sätt och ogillar förändringar. Och liksom vid PTSD är det vanligt att någon med autism har annorlunda perception och är känslig för stimuli.

Ett naturligt sätt att vara

Vidare innebär autism svårigheter med socialt samspel vilket kan yttra sig på flera olika sätt. Kanske har personen svårt att tolka av andras röstlägen och kroppsspråk och är osäker på vad andra människor egentligen tycker och tänker om hen. Kanske uppfattas autisten som oartig eller påflugen eftersom hen har svårt att bedöma vad andra människor förväntar sig av hen och hen brukar vara brutalt ärlig vilket kan såra andra människor. Kanske har autisten inget större socialt behov och trivs bäst för sig själv. Observera att dessa särdrag ses som funktionsnedsättning ur en neurotypisk synvinkel, men för många av oss autister är det vårt naturliga sätt att vara.

Atypisk autism finns i ICD-10

Varför du har fått diagnosen atypisk autism istället för autism kan jag inte svara på. Atypisk autism är en diagnos som återfinns i ICD-10, en diagnosmanual som fortfarande används i Sverige. Atypisk autism kan man bli diagnostiserad med av två anledningar: antingen har personens autism debuterat senare än vanligt eller så har hen flera särdrag som är karaktäristiska för autism och har även en uttalad funktionsnedsättning utan att uppfylla diagnoskriterierna för någon annan autismspektrumdiagnos. Men jag tycker att du ska strunta i det här med atypisk autism och istället läsa på om ”typisk” autism eftersom du troligen kommer att känna igen dig i mycket.

Finns många böcker

Om du vill läsa en bok skriven av en autismforskare skulle du kunna gilla Tony Attwoods bok Den kompletta guiden till Aspergers syndrom. Många andra böcker om autism beskriver personer med mycket stora svårigheter, men eftersom du har autism nivå 1 tror jag att Tony Attwoods bok skulle kunna passa dig. Om du istället vill läsa en bok skriven av någon med egen diagnos skulle du kanske gilla mina böcker På ett annat sätt samt Att vara vuxen med Aspergers syndrom. Vad gäller litteratur om PTSD så skulle du kunna gilla boken PTSD: en handbok för dig som drabbats av psykisk traumatisering som barn eller vuxen.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

4 svar på ”Vad för beteenden innebär autism och PTSD?”

Hej

Vet inte om du prövat terapi ännu?

Om du söker kbt eller annan terapi så se till att terapeuten sätter sig in i vad din autism innebär för dig (ni kanske behöver undersöka det vidare) före hen eventuellt försöker behandla din ptsd. Så att hen inte försöker få bort symptomen på din autism (=kronisk funktionsnedsättning) och förstår att det ej är någon behandlingsbar sjukdom.

Vad tror du själv koncentrationsproblemen beror på? Har du alltid haft det?

Hälsningar!

Man kan inte särskilja autism och ptsd på det sättet. Autism kan genomsyra precis allting. Hur det ser ut vid kombinationen är i dagsläget okänt. Det man vet är att människor med autism ofta och lättare drabbas av ptsd men inte hur det artar sig.

Symptom och beteenden och hur det ser ut ligger just nu i forskningsfronten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *