Kategorier
Läsarfrågor

Vill att nivån på sjukersättning höjs, har du tips?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Fattig frågar

Jag blev beviljad sjukersättning på heltid förra året vilket var mkt glädjande för mig. Tyvärr är min ersättning väldigt låg (precis som hos dom flesta andra som har samma som jag) 10 342 efter skatt. Jag kan söka bostadstillägg men min hyra är väldigt dyr, 10 000 kr så även om jag hade ansökt om det så skulle jag inte kunna bo kvar tror jag, men jag är inte bra på matte så jag vet inte vad summan skulle bli.

Min sambo betalar all hyra idag vilket jag är såklart tacksam över. Jag har tur som har honom men jag ogillar att jag inte har råd att betala hyran själv, samt att inte ha råd att leva i övrigt om jag inte hade haft min sambo. Min fråga till dig är, vet du vilka det är som man ska vända sig till för att driva på en höjning kring sjukersättning överlag? FK kan jag ju knappast fråga och höra mig till Regeringen känns dömt att misslyckas, men kanske vet du något förbund/förening eller liknande man kan vända sig till?

Jag är orolig att mitt förhållande med min sambo inte skulle hålla en dag av nån anledning eller att det skulle hända honom något, då står jag där och måste flytta till något billigt med en mycket dålig standard. Min hyra är onödigt hög idag men vi valde boendet pga att jag är så ljudkänslig att jag är tvungen att bo dyrt/ljudisolerat men skulle jag tvingas bo på annan plats med lägre hyra är standarden ofta mycket bristfällig och min autism skulle bli 10 ggr värre. Tacksam för dina tankar.

Paula svarar

Det första jag tänker på är Solrosuppropet.se som är en ideell förening som arbetar för att åstadkomma förändringar i samhället. Du kan, om du vill, bli medlem hos dem. Även Funktionsrätt Sveriges aktiviteter och hemsida skulle kunna intressera dig. Du kan även vara aktiv själv och skriva till riksdagens ledamöter. Det allra viktigaste är emellertid att du alltid kommer ihåg att rösta vid varje val! Då min blogg är politiskt obunden kommer jag inte tipsa om något särskilt politiskt parti, men du får själv läsa på vad olika partier tycker om sjukersättningsfrågan och rösta på ett parti som delar dina åsikter, förutsatt att du tycker att det är en viktig valfråga.

Regeringen är för arbetslinjen

Viktigt att tänka på är att den regering vi har nu sannolikt inte kommer att höja nivån på sjukersättningen eftersom de är för arbetslinjen och har påtalat att ingen ska gå back på att jobba. Faktum är att många heltidsarbetare, bland annat jag själv och t.ex. vårdbiträden, har en heltidslön som efter skatt endast är snäppet högre än nivån på sjukersättning och fullt bostadstillägg tillsammans. De flesta av oss som arbetar har emellertid kostnader som sjukpensionärer inte har så som a-kassa, fackavgift och månadskort för kollektivtrafik som vi också måste betala ett fullt pris för då vi till skillnad från sjukpensionärer inte får rabatt på månadskortet. Detta gör att det för vissa grupper egentligen inte är lönsamt att jobba idag.

Även lönerna skulle behöva höjas

Problemet är att skulle nivån på sjukersättning höjas så skulle sjukpensionärer med fullt bostadstillägg tjäna mer än vad vi låglönearbetare gör vilket sannolikt skulle leda till att många arbetare inte längre skulle anse sig ha råd att jobba vilket i sin tur skulle resultera i minskade skatteintäkter och i längden till ökad fattigdom och minskat välstånd hos befolkningen. Skulle sjukersättningen höjas skulle därför även lönerna på låglönejobb behöva höjas. På grund av rådande ekonomiska läge tror jag tyvärr inte att varken lönerna eller sjukersättningen kommer att kunna höjas inom de närmaste åren, men det är alltid bra att vara aktiv och försöka påverka för det är endast på det sättet man kan åstadkomma en förändring. Jag tycker med andra ord att du ska bli medlem i Soluppropet.se samt rösta på ett parti som vill höja nivån på sjukersättning!

Bra om du förbereder dig

Tyvärr är det långt till nästa val, och därför kan det vara bra om du kan förbereda dig mentalt redan nu IFALL det värsta skulle hända (glöm inte att det inte är bra att oroa sig i onödan). Det kan vara bra för dig att känna till att du med dagens regelverk skulle få 6550 kronor i bostadstillägg ifall du skulle bli ensamstående idag och bo i lägenheten själv. Detta gäller under förutsättning att du saknar förmögenhet och inte äger något av värde som exempelvis ett fritidshus. Saknar du förmögenhet skulle du alltså få ut 16 892 kronor totalt! Om din hyra är 10 000 kronor skulle du alltså ha 6 892 kronor efter att hyran är betald, och detta belopp skulle behöva räcka till för el, hemförsäkring, telefoni, Wi-Fi, mat, förbrukningsvaror, kläder och medicin.

Du kan hyra ut ett rum

Jag vill inte uttala mig om andras liv för jag vet inte hur andras utgifter ser ut, men för mig som inte har barn skulle detta belopp absolut räcka. Jag skulle iofs behöva välja om jag skulle vilja lägga pengar på 100 % ekologisk mat eller om jag hellre skulle vilja lägga ut pengarna på shopping och ögonfransförlängningar för jag skulle inte kunna ha allt detta samtidigt, men jag hade med dessa inkomster ändå kunnat tänka mig att behålla en lägenhet med en hyra på 10 000 kronor förutsatt jag hade velat bo kvar i den. Men det är endast du som kan bedöma hur mycket pengar du behöver! Det kan vara bra att känna till att du skulle kunna, om du skulle vilja ha ännu mer pengar till ditt förfogande, hyra ut ett rum till en inneboende förutsatt att lägenheten är minst en 2:a och planlösningen tillåter det. Ditt bostadstillägg skulle minskas om du skulle skaffa en inneboende, men då du har en hög hyra skulle du ändå tjäna några tusenlappar på det!

Du kan få ljudisolering från kommunen

Det finns även andra alternativ för dig. För sjukpensionärer utan förmögenhet finns det möjlighet att ansöka om pengar från stiftelser så som FVO. Bedömer de att dina inkomster är tillräckligt låga och att du är i stort behov av pengar finns det en god chans att de skulle bevilja dig pengar ibland. Du kan även skaffa ett läkarutlåtande om din ljudkänslighet och testa att ansöka om merkostnadsersättning från Försäkringskassan med hänvisning till att du på grund av ljudkänslighet behöver ett dyrt boende. Det är upp till Försäkringskassan att bedöma om detta räknas som en merkostnad eller ej.

Du kan skaffa en mindre lägenhet

Du kan även flytta till en mindre lägenhet. Har du ett förstahandskontrakt idag har du nämligen alltid rätt att byta den mot en annan lägenhet förutsatt att du har ett giltigt skäl (vilket du lär ha om du är en ensamstående sjukpensionär och vill ha en lägre boendekostnad). Du borde kunna få en relativt nybyggd etta för 7 000 – 8 000 kronor i månaden med samma standard som din nuvarande lägenhet! Slutligen kan du flytta till en äldre lägenhet och ansöka om ljudisolering med hänvisning till din autism. Jag bor själv i en lägenhet med äldre standard och blev för några år sedan plötsligt ljudkänsligare. 2020 fick jag ljudisolering beviljad från kommunen och blev jättenöjd med resultatet! Jag behövde inte betala något för ljudisoleringen.

Du kan spara undan pengar

Du skulle, om du vill, även kunna spara undan pengar nu när du tack vare din nuvarande livssituation har det bättre ekonomiskt ställd. Med undansparade pengar skulle du ha en liten buffert ifall du i framtiden skulle behöva lägga pengar på en flytt till en mindre etta alternativt vilja behålla ditt dyra boende. Av Försäkringskassans hemsida framgår att du kan ha 25 000 kronor på bankkontot utan att bostadstillägget påverkas. Om du skulle vilja spara undan mer än 25 000 kronor kan du spara i värdepapper. Detta eftersom Försäkringskassan tillåter en förmögenhet på 100 000 kronor utan att bostadstillägget minskas. Och förresten kan du ansöka om bostadstillägg redan nu trots att du är sambo. Själv fick jag inget bostadstillägg när jag var gift, men jag vet vissa sambos som får det så det kan alltid vara värt ett försök! 🙂

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Svar på detta inlägg, som gjorde att jag klickade in, kom som en välsignelse. Tack för detta inlägg! Jag blir…

  2. Intressant! Tack för informationen om boken. Jag blir utsatt för dessa motiverande samtal fast jag inte vill så jag hoppas…

  3. Mmm, och eftersom mi-samtal är ett (får man nog tillstå) ganska kraftfullt men enkelt verktyg för att få samtalsparten att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

17 svar på ”Vill att nivån på sjukersättning höjs, har du tips?”

Vet inte var du fått att man får ha max 25000 kr på bankkonton utan att det ska påverka bostadstillägget, jag hittar bara gränsen 100000 kr totalt för pengar på bank och värdepapper

Här står det att de pengar som överstiger 25 000 kronor på bankkontot räknas med:

https://www.forsakringskassan.se/privatperson/funktionsnedsattning/aktivitetsersattning/bostadstillagg/sa-har-beraknas-bostadstillagg

Jag gjorde själv misstaget på 00-talet att jag hade sparat pengar på mitt vanliga bankkonto, och eftersom jag hade mer pengar på bankkontot än vad som var tillåtet (hade sparat vartenda öre från aktivitetsersättningen så beloppet var inte ens jättestort) minskades mitt bostadstillägg lite grann. Jag fick veta att om jag hade haft annan typ av förmögenhet hade jag tillåtits ha betydligt mer pengar, men just på bankkontot var det tillåtna beloppet väldigt lågt eftersom detta inte räknades som förmögenhet utan som sparpengar som var lättillgängliga för mig.

Om du vet med säkerhet att reglerna har ändrats och att man numera får ha 100 000 kronor totalt för pengar på bankontot och värdepapper så säg till så ändrar jag i blogginlägget! Jag tolkar texten på Försäkringskassans hemsida i ljuset av mina tidigare erfarenheter eftersom FK var så bestämd med att pengar på ett vanligt bankkonto inte räknades som förmögenhet. Men det var å andra sidan väldigt länge sedan jag hade aktivitetsersättning så jag har inte full koll på dagens regler!

Svara

Det står ”Men när det gäller pengar som du har på bankkontot räknas bara de som överstiger 25 000 kronor.” under vad som räknas som tillgångar.
Har du 25 000 räknas det alltså som 0 i beräkning av förmögenhet.
Har man inga andra tillgångar kan man ha 125 000 på bankkonton utan att det påverkar bostadstillägget.

Eller man kan ha 100 000 i fonder och 45 000 på bankkonton utan att det påverkar bostadstillägget eftersom fonder bara räknas till 80%.

Det är en bra fråga! Jag tycker att informationen på Försäkringskassans hemsida är mycket luddig. När jag levde på aktivitetsersättning var beloppsgränsen på bankkontot lägre än 25 000 kr, men jag hade tolkat Försäkringskassan information som att det var okej att ha 100 000 kronor sammanlagt vilket var anledningen till att jag aldrig oroade mig.

Men jag hade alltså haft fel eftersom mitt bostadstillägg minskades ändå på grund av pengarna jag hade på bankkontot trots att mina tillgångar absolut inte närmade sig 100 000 kronor och definitivt inte ens 50 000 kr! Mina tidigare erfarenheter är alltså anledningen till att jag tolkar informationen som jag gör. Jag har faktiskt ingen aning om hur de menar och om reglerna har förändrats sedan dess!

Svara

Om du endast sparar pengar på bankkonton så kan du ha 125 000 kronor sparade där utan att bostadstillägget påverkas.

Dock räknas även pengar på lönekontot förstås in. Och det som räknas för bostadstillägget i år är pengarna man hade den 31:a december 2022.

Däremot så räknas inte andra saker än pengar, värdepapper, fastigheter och dylikt in. Bilar, TV-spel eller datorer räknas alltså inte in.

Du har även rätt att ”dra av” tex kreditkortsskulder eller snabblåneskulder från det beloppet. Åter igen där så räknas det per den 31:a december året innan.

Jag har bostadstillägg själv. Jag vet en hel del knep, visste du tex att du får upp till 92% marginaleffekt på ränteinkomster? Alltså om du byter sparkonto och tjänar 400 kr per år i ränta så får du endast behålla 32 kr?

Jag rekommenderar även dig att söka bostadstillägg, Paula, även om du har så mycket som 30 000 kr brutto i arbetsinkomst kan du få det med en hög boendekostnad i vissa fall(givetvis får du inte fullt tillägg)

Jag tolkar också texten som att man borde kunna ha 100 000 – 125 000 kronor sparade utan att bostadstillägget påverkas, men när jag själv hade aktivitetsersättning hade jag tolkat texten fel och fick därför avdrag på bostadstillägget. Jag hade tolkat det som att man fick ha betydligt mer pengar på sparkontot än vad man fick (och jag hade inte alls mycket!)

Jag vet med säkerhet att jag inte kan få bostadstillägg även om jag inte ens i närheten av att tjäna 30 000 kronor brutto! Bostadstillägget är endast till för personer som har aktivitets- eller sjukersättning i någon omfattning alternativt har någon form av invaliditetsförmån. Har man inte någon av dessa ersättningar får man inte bostadstillägg.

https://www.forsakringskassan.se/privatperson/funktionsnedsattning/aktivitetsersattning/bostadstillagg

Jag föreslår att du kontaktar Försäkringskassan och ställer frågan till dem. Det är bäst att du i så fall ber dem om ett skriftligt svar: då har du ett bevis på vad de sagt till dig!

Tack för ditt svar Paula. Det var intressanta saker du nämner, jag förstår vad du menar med
lågavlönade jobb i jämförelse med sjukersättning och dess förmåner.
Samtidigt är det svårt att jämföra dessa då sjukersättning är något definitivt medan ett lågavlönat
jobb är något som kan förändras med tiden. Det finns många inklusive mig själv som haft både lågavlönat jobb först
men sedan medelinkomst för att den halka ner i absoluta lägsta nivån till sjukpension.
Med en sjukersättning så har man den i stort sett hela livet.
Många med mig har även dyra mediciner och behöver ofta läkarvård, detta är inte alltid samma med
långavlönade arbeten. Dessutom är färdtjänst väldigt dyrt synnerhet om behöver korsa mellan olika kommuner
vilket man ofta gör osv.
Tack för tipset om Solrosupproret, det ska jag kolla närmare på! Jag röstade självklart på ett parti
som var hjälpsamma när det gäller sjukersättning, det tänkte jag faktiskt på.
Tack för att du räknade ut bostadstillägget som jag skulle ha rätt i, då låter det inte helt omöjligt
att bo kvar vid en eventuell kris även om 6500 kanske inte räcker så långt under en hel månad, men jag vet inte.
Du skrev att du blev beviljad ljudisolering kostnadsfritt från kommunen och det måste jag säga var
fantastiskt att du fick igenom det! Jag pratade ofta med Habiliteringen när jag bodde i den gamla lghten,
dom visste mycket väl om mina stora problem med ljudkänslighet men dom nämnde ALDRIG något om att jag kunde
fråga om ljudisolering. Så det känns lite synd nu i efterhand. Jag undrar förstås hur du gjorde rent konkret
för att få igenom det? Var det några särskilda krav på själva lägenheten, tex är det bostadsrätt eller hyres,
ett speciellt byggår osv? Jag vill gärna veta och säkert fler än mig hur du gjorde för att få igenom det.
Jag vet inte vad FVO är för något men jag antar du sökte pengar där och sedan en byggfirma arbetet åt dig?
Det skulle som sagt vara intressant att veta hur det gick till.
Merkostnadsersättning trodde jag bara gällde mer fysiska handikapp och liknande, jag vet att jag har frågat
dom om specialanpassade hörselskydd men det skulle jag isåfall få bekosta själv.
Bostadstillägg behöver jag inte ansöka om idag eftersom sambon betalar och har en bra lön men utan honom
skulle jag vara tvungen till det och då är det bra att veta att det finns.
Så dumt att man ”bara” få ha 100 000 på banken när det gäller just sjukpension, jag kan förstå att man har regler
om man har socialbidrag tex för då anses man inte som sjuk. Tack igen för dina bra svar!

Jag förstår ditt resonemang om lågavlönade jobb versus sjukersättning. Jag tillhör iofs den skaran som inte skulle kunna få ett bättre betalt jobb eftersom jag har en funktionsnedsättning och väldigt stora kognitiva svårigheter vilket gör att i princip alla arbeten går bort. Men de som varken har en sjukdom eller en funktionsnedsättning som hindrar dem från att plugga skulle säkert i framtiden kunnat få ett bättre betalt jobb! De kan ju plugga upp sina betyg och slipper vara bundna till låglönejobb som Samhall. Vad gäller mediciner så har jag faktiskt själv varit lyckligt lottad för jag har aldrig ätit mediciner som inte ingått i högkostnadsskyddet. Men det kan säkert vara annorlunda för vissa andra!

Däremot vet jag inte vilka samhällsekonomiska konsekvenser det skulle få om sjukersättning plus bostadstillägg var högre än lönerna. Jag har inbillat mig att det skulle kunna minska människors vilja att arbeta för alla kommunistiska länder där arbete inte varit lönsamt har mig veterligen haft låg välfärd och dålig hälsa hos hela befolkningen, men jag kan inte bedöma konsekvenserna för Sverige!

Fvo är en stiftelse. De betalade min hyra en gång för länge sedan när jag hade blivit utförsäkrad från Försäkringskassan och inte fick pengar från socialen eftersom socialen ansåg att jag borde ha sparat undan mer pengar från min aktivitetsersättning. De beviljar endast pengar till fattiga! Det kan vara en trygghet för dig att veta att dessa typer av stiftelser finns.

Merkostnadsersättning kan alla med olika typer av funktionsnedsättningar ansöka om. Om du på grund av din autism har merkostnader som överstiger 13 125 kronor per år kan du ha rätt till ersättningen. Även kostnaderna för nödvändiga färdstjänstresor kan räknas in:

https://www.forsakringskassan.se/privatperson/funktionsnedsattning/merkostnadsersattning-for-vuxna

Viktigt att känna till är att det är Försäkringskassan som bedömer vad som är nödvändiga merkostnader. Vad gäller din hyra så skulle de kunna anse att du skulle kunna flytta till en mindre lägenhet med samma standard och på så vis få en lägre hyra, men om jag vore du skulle jag ansöka om merkostnadsersättning ändå om jag blev ensamstående! Det värsta som kan hända är att du får ett nej.

Om man vill få sin lägenhet ljudisolerad så är det bostadsanpassning man ska ansöka om. Här kan du läsa om bostadsanpassning:

https://www.1177.se/behandling–hjalpmedel/hjalpmedel/sa-far-du-ett-hjalpmedel/bostadsanpassning/

Det var en arbetsterapeut som informerade mig om möjligheten till bostadsanpassning. Jag gjorde egentligen inte så mycket utan det var arbetsterapeuten som var den drivande parten. Hon skrev ett intyg om min funktionsnedsättning och skickade in det till kommunen. Jag fick hem ett brev med innehållet att min ansökan var beviljad men att jag skulle behöva meddela min hyresvärd om ljudisoleringen innan de kunde sätta igång med arbetet. Jag mejlade min hyresvärd och skickade ett foto på beslutet, och hyresvärden ringde till byggfirman och gav ett grönt ljus. Då ringde byggfirman mig och frågade mig på vilket datum det skulle passa mig att de skulle sätta igång med arbetet, och vi kom överens om ett datum. Hela processen var förvånansvärt enkel! Jag behövde inte betala något och FVO var inte inblandad i arbetet alls. Det var kommunen som betalade pengarna direkt till byggfirman.

Även om din sambo tjänar bra tycker jag att du ska ansöka om bostadstillägg ändå! Det värsta som kan hända är att du får ett nej. Tänk om du skulle få bostadstillägg redan idag!! Då skulle du kunna spara undan en del varje månad och skulle kunna ha en buffert ifall du och din sambo skulle gå isär i framtiden. Så ansök om bostadstillägg även om du inte behöver pengarna idag är mitt råd!

Svara

Hej igen, tack för ditt fina svar. Jag ber om ursäkt för att jag besvarar detta så sent, trodde jag hade det redan. Hur som helst. Det är bra information du ger, jag önskar att jag visste om bostadsanpassningen innan jag flyttade ifrån den billiga lghten. Jag vet inte om du kommer läsa detta meddelande eftersom jag svarar så pass långt efter, men var det ett rum du fick ljudisolerat eller hela lghten? Jag undrar också byggåret på lghten då jag tänker rent logiskt att äldre lghter med tex lättbetong vore bra för denna typen av ljudisoleringar, däremot en nyare lght som där jag bor nu, tror jag aldrig skulle gå med på det. Vore tacksam om du svarade (om du vill). Detta ifall jag behöver nämna det i framtiden. Kanske stod det i brevet att det tilläts eftersom ljudisoleringen redan var undermålig, såna orsaker tex men det är bara min spekulation. MVH

Ingen fara, jag läser alltid alla bloggkommentarer! 🙂 Det är bara att jag har semester just nu, därav mitt sena svar. Hoppas du läser detta!

Jag fick ett rum (=sovrummet) ljudisolerat, men å andra sidan hade jag förklarat för arbetsterapeuten att det var sovrummet jag använde mest. Jag vill att det ska vara tyst när jag sover men även när jag sitter vid datorn, och min dator är i sovrummet! Om jag hade stört mig på ljud i hela lägenheten är det mycket möjligt att jag hade fått hela lägenheten ljudisolerad. Jag vet faktiskt autister som fått det!

Min lägenhet är byggd i början av 1970-talet. Men bostadsanpassningsbidrag ska beviljas om ett behov finns. Jag vet faktiskt inte hur det ser ut i nyare lägenheter, men jag har aldrig hört talas om att någon blir nekad bostadsanpassningsbidrag bara för att hen bor i en nyare lägenhet. Det är behovet som styr! Jag behövde aldrig uppge vilket år min lägenhet var byggd utan jag blev beviljad bidraget baserad på det som stod i intyget som arbetsterapeuten hade skrivit.

Svara

Jag håller helt med Paula, ansök om bostadstillägg. Ansöker du innan maj är slut kan du ansöka för april, mars och februari också.

Du kan ha en förmögenhet på 100 000 kr med oavkortat bostadstillägg.

Paula, jag vill svara på din senaste kommentar men det går inte (tror det blir för många nestade svar)

Så skriver här istället. Men du hade väl sjukersättning på halvtid? Då går det jättebra att få bostadstillägg.

Angåede förmögenheten, jag har själv bostadstillägg och har mer än 50 000, men mindre än 100 000 sparat.

Jag vet att det inte påverkar mitt bostadstillägg. Jag har läst lagtexten såväl som Pensionsmyndighetens vägledning (för bostadstillägg är Pensionsmyndigheten normerande även om du ska ansöka hos FK om du inte är pensionär)

Jag kan inte säga detta med säkerhet, men ifall du inte ens hade 50 000 kr (har för mig att förra förmögenhetsgränsen var 75 000 istället för 100 000), så är det möjligt att FK ägnat sig åt felaktig rättstillämpning och det skulle ev kunna gå att överklaga t o m så sent som idag i vissa fall.

Men jag vet som sagt inte med säkerhet hur lagen såg ut då, speciellt om du inte kan ge mig exakt datum för beslutet.

Men jag kan med 100% säkerhet säga hur lagen ser ut idag.

Och med dagens lagstiftning kan du ha 125 000 kr på banken med oavkortat bostadstillägg. Så enkelt är det.

Jag har inte haft någon ersättning från Försäkringskassan på väldigt många år! Jag blev utförsäkrad på 00-talet och har inte haft sjukersättning i någon omfattning sedan dess. Hade jag däremot haft sjukersättning på halvtid eller till och med 25% hade jag såklart kunnat ansöka om bostadstillägg!

Jag minns tyvärr inte vilket år händelsen skedde exakt, annat än att det var på 00-talet. Det skulle inte förvåna mig om beslutet hade varit fel. Jag vet inte om det går att överklaga ett 15-20 år gammalt beslut ens, men då mitt bostadstillägg inte minskades så jättemycket orkar jag inte lägga energi på det. Jag skulle inte ens få så mycket pengar tillbaka även om jag hade fått rätt!

Svara

Du borde iaf rätta infon då den är direkt felaktig.

Om du inte har värdepappear, fastigheter eller liknande kan du ha upp till 125 000 på ett bankkonto med oavkortat bostadstillägg.

Eftersom det tydligen ska avrundas nedåt kan du i teorin ha 125 999 kr, men citera mig inte på det här sista.

Bra uppräkning av eventuella möjligheter. Det måste väl finnas nån instans i samhället man kan fråga, också? Via socialen, kanske? Kommunens skuld/budgetrådgivning?

Angående att rösta, dock: Hm… rösta är bra. Det ska man, också. Men det är INTE det viktigaste man kan göra. Vad jag skulle börja med är att ta reda på vem som har den bästa politiken för det här, genom nån av organisationerna som nämndes, kanske – och sen posta det på nätet, både i specialgrupper för såna här problem, och så offentligt som möjligt, så att de som du VILL ska veta det här får veta. I kommenterarerna på dagstidningarnas nyheter om såna här saker, kanske. DN, SvD och Expressen smäller högst, tror jag, de som läser Aftonbladet röstar nog ändå på de partierna… eller inte. Tja. Sprid info om problemet och lösningen så brett som möjligt, i alla fall. Vinner du EN extra röst har du dubblat din röstkraft. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *