Kategorier
Läsarfrågor

Vilket jobb passar en person med autism och adhd?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Kristine frågar

Vad för sorts arbete/sysselsättning passar autister med add bäst? Vill hjälpa en ung man som inte själv vilket som skulle passa. Vad har ni för tips?

Paula svarar

Jag önskar att det vore så enkelt att man bara kunde gå efter diagnoser när man letar efter lämplig sysselsättning, men sanningen är att det är viktigt att utgå från individen istället för diagnoser! Det finns listor på vilka typer av jobb som brukar passa personer med autism, men faktum är att vi är många som inte passar in i den stereotypiska mallen för en autist. Jag hade inte orkat att jobba som programmerare, lagerarbetare o s v! Till skillnad från den autistiska stereotypen gillar jag däremot att prata om känslor. Jag är också bra på att ge känslomässigt stöd i många situationer men ogillar däremot ömsesidigt socialt samspel på jobbet (som t.ex. gemenskap med kollegor).

Viktigt att tänka på styrkorna

Mitt förslag är att du utgår från vilka svårigheter och styrkor denne man har. Alla med autism och adhd som diagnosen numera heter har svårt med lite olika saker, och en diagnos säger inte särskilt mycket om en. Exempelvis kan sociala svårigheter och uppmärksamhetsproblem yttra sig på helt olika sätt hos olika individer! Och vad gäller styrkor så tar ju diagnoskriterierna bara upp svårigheter, men det är faktiskt känt att npf-diagnoser även kan innebära styrkor. Och det är mycket viktigt att utgå från styrkorna när man ska hitta ett jobb för en autist!

Utgå från hans personlighet

Fundera också på vad denne man har för personlighet. Är han introvert eller extrovert, eller skiftar det beroende på situation? Och är han teoretiskt eller praktiskt lagd? Många utgår från att arbeten som kräver praktiska färdigheter som typ lagerjobb automatiskt passar personer med funktionsnedsättning, men för någon med autism kan det vara precis tvärtom! Det är ofta (special)intressen som avgör vilka typer av jobb vi autister skulle kunna orka med utan att bli utmattade. Ens personlighet är också avgörande. Vill man inte ha sociala kontakter alls kan distansarbete passa bäst, men extroverta personer vill ofta ha kontakt med kollegor.

Texten fortsätter längre ner på sidan.

ANNONS

Reklam för Paula Tillis bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom.

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Gillar att åka tåg

Jag har själv autism och adhd (eller rättare sagt det som tidigare hette add, men numera heter ju diagnosen adhd i DSM-5 vilket är anledningen till att jag använder den benämningen) och ser mig själv som ytterst introvert. Jag vill absolut inte ingå i en arbetsgemenskap med kollegor. Däremot har jag inga problem med tillfälliga sociala kontakter och ger gärna åhörarna på mina föreläsningar lite stöd när de behöver prata av sig! Jag är också lugn och gillar att sitta stilla vilket är en ytterligare anledning till att jag passar som föreläsare: igår föreläste jag i Norrland och tågresan hem tog 10 timmar (jag bor i Stockholm), men det funkade bra! Långa tågresor är inte särskilt ansträngande för mig.

Trivdes som sjukpensionär

Sammanfattningsvis får ni utgå från hans förutsättningar. Om han fortfarande inte vet vad som skulle kunna passa honom kan ni testa er fram. Det allra viktigaste är dock hans önskemål och målsättningar! Vill han ens ha ett jobb eller en organiserad sysselsättning eller ställer han bara upp för att det förväntas av honom? Jag tycker personligen att det är märkligt att personer med aktivitets- och sjukersättning kallas för ”sysslolösa” för dessa personer sysselsätter ju oftast sig själva hemma. Det är många som trivs med att ha sjukersättning, och som ung hade jag själv aktivitetsersättning i flera år och stortrivdes med livet. Aktivitets- eller sjukersättning kan alltså också vara en lämplig sysselsättning!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Man bör gå med i a-kassan så fort som möjligt när man har börjat jobba. Vilken a-kassa man bör gå…

  2. Att kontrollera hur ett myndigt barn använder sina pengar är en form av ekonomiskt våld. https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/stod-i-arbetet/se-det-ekonomiska-valdet Tänk också på att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

10 svar på ”Vilket jobb passar en person med autism och adhd?”

Mycket välbalanserat svar som vanligt! Du lyckas få med allt det väsentliga.

Jag är 46 och har aldrig haft något förvärvsarbete och känner inte att det är aktuellt heller av flera skäl. Det är dock vanligt att folk tycker att jag borde göra något typ daglig verksamhet. Jag har själv inte riktigt förstått vad vitsen skulle vara. Vad jag däremot drömt om i alla år är att få hjälpa till lite ibland på de områden där jag känner mig kvalificerad. Jag har hjälpt utlänningar med svenska vid några tillfällen (och de har hjälp mig med deras språk) och jag rättade en gång latinövningar för nybörjare för ett företag och fick betalt för det. Jag har även gett ett par lektioner för nybörjare i pianospel och jag har ibland hjälp till på ett par schackklubbar med juniorundervisningen.

Vad gäller att hjälpa till med praktiska sysslor som att bära ut möbler vid en flytt så kan jag absolut göra det om jag förstår vad det är jag ska göra och det inte är för tungt, men ett problem jag har är att vid sådana tillfällen är det nästan mer regel än undantag att jag får rejält med ångest eftersom jag så ofta inte fullt förstår det sociala samspelet och kanske inte är helt säker på vad som förväntas av mig vare sig verbalt eller praktiskt. Så därför undviker jag helst oftast sådana situationer. Jag lyssnar hellre på en god vän som inte mår så bra. Jag blev vän ett antal år med en tonårstjej som var mobba i skolan.

Så… Vad jag undrar är om du har några tips när det gäller detta att kunna ge privatlektioner för nybörjare eller noviser? Jag tänker först och främst på schacket just nu, eftersom jag för närvarande saknar ett piano här. Jag tycker det kan bli lite rörigt med allting på klubbarna och jag trivs mycket bättre en och en plus att jag är lite tröt på klubb- och föreningsliv och hellre vill ha mitt eget liv i lugn och ro så att säga. Men det är samma saker där. Jag skulle vilja sjunga och jag har under åren lagt ut annonser, men det slutar alltid med att folk försöker dra in mig i någon kör, medan jag bara vill träffas regelbundet privat och sjunga i enkelstämmor. Jag känner mig inte socialt trygg med att sjunga samma stämma som någon annan. Samma sak gäller när jag försökt få studiekamrater. Jag la till och med ut en annons i en tidning en gång i tiden. Även en del andra områden skulle kunna vara aktuella.

Så hur gör jag? … för att kunna ge privatlektioner för relativa noviser på schack t.ex.? Jag vill inte vara i klorna på andra för jag ser vad som händer då. Då ställs det bara en massa krav som gör det omöjligt för mig att komma igång. Var kan man göra sin röst hörd?

Det låter kul att ge privatlektioner! Om annonser i tidningar och sociala medier inte har hjälpt kan du fundera på om du skulle kunna kontakta ABF och starta studiecirkel! Annars är Dr. Bloms tips om youtubekanal jättebra, tycker jag. Om du får massor av följare blir du förhoppningsvis sedd som en expert inom din nisch och då kommer folk kanske vilja boka privatlektioner 🙂

Svara

Jag har inte annonserat om detta för jag vet inte var jag skulle göra det. Nuförtiden får man ju inte lägga ut personuppgifter hur som helst så det är mycket svårare. Det gör det svårare för mig att få kontakt när jag vill ha lektioner för jag hittar inte folks telefonnummer. Det är en massa sidor som vill tjäna pengar på att förmedla uppgifter.

Min terapeut säger att jag skulle kunna sätta upp lappar på klubbarna. Det har jag inte tänkt på för det är kanske lite större chans än att bara säga till att jag skulle vara intresserad där som jag gjort hitintills.

Jag skäms lite för jag är ju en väldigt medioker klubbspelare själv, men det är ju egentligen inte logiskt för någon som är ny, oerfaren eller bara spelar i klubb på mycket låg nivå, men skulle vilja förkovra sig behöver ju inte mästare för att få coaching och hjälp. Det finns ju alltid de som är mycket bättre. Jag har själv tagit lektioner av internationella mästare ibland, men jag behöver absolut inte stormästare för att få hjälp. De flesta fel som en novis gör ser jag lika väl som en mästare och de flesta fel som jag gör ser en stark mästare lika väl som en superstark stormästare.

YouTube är nog svårt. Jag har en god vän som lagt ut musik där ibland och han får kanske tre stycken gilla på några år. Jag vet inte hur jag gör och skulle nog bara vilja lägga ner tid och energi på att göra en eller två videor om året om något avancerat tekniskt slutspel som jag tycker är fascinerande, t.ex. Då skulle det ju i och för sig vara på svenska, eftersom det stora flertalet potentiella elever talar svenska.

Flera på samma gång blir jobbigt. Det är det jag vill komma ifrån. Men jag kanske kan fråga mer konkret och vända mig till föräldrarna och erbjuda att bli personlig tränare till något av barnen (även om jag nog generellt föredrar vuxna, ambitiösa personer).

Kanske kan jag lägga ut en vanlig hederlig annons i någon tidning även om jag skäms lite.

Mitt stora intresseområde är ju att komponera musik, men det har fastnat med att jag inte får Zoom att fungera. Nu skulle brorsan hjälpa mig, men …. Det var när jag skulle få feedback av en person via Zoom i höstas som jag inte fick ljudet att fungera. Har inte vetat hur jag löser det. Det brukar alltid vara tekniska saker och kommunikation med andra som sätter käppar i hjulet för mig att komma vidare i livet. Får bara jättemycket ångest och blir stressad.

”Jag skäms lite för jag är ju en väldigt medioker klubbspelare själv, men det är ju egentligen inte logiskt för någon som är ny, oerfaren eller bara spelar i klubb på mycket låg nivå, men skulle vilja förkovra sig behöver ju inte mästare för att få coaching och hjälp. Det finns ju alltid de som är mycket bättre.”

Det viktiga är att du är bättre än de du ska lära ut till och att du är bra på att förklara. Få lärare är ämnesexperter men de kan mer om ämnet än sina elever och de har utbildning och erfarenhet av att undervisa elever.

Du får lägga ut dina egna personuppgifter om du vill! Då är det ju du som bestämmer det 🙂 En tidningsannons kan vara en bra idé! Precis som Dr. Blom skriver behöver du inte skämmas för att vara medioker eftersom den pedagogiska förmågan är viktigast i sammanhanget.

Jag har själv haft exakt samma problem med Zoom! Ibland funkar det och ibland inte. Det är alltid någon inställning som är fel, men när jag frågar andra brukar de kunna fixa till felet med en gång. Detta är en av många anledningar till att jag oftast tackar nej till att hålla digitala föreläsningar.

Svara

Ja, men det är väl att uppgifter automatiskt plockades bort från vissa listor och så i samband med lagändringen och sen beror det väl på reglerna på den specifika sidan. Ofta så vill de ha betalt för att förmedla uppgifter. Men det kanske t.ex. finns Facebooksidor där man kan annonsera.

Intressant att du haft samma problem med Zoom. Jag hoppar nog Zoom då. Detta gjorde att jag kände mig tillräckligt motiverad för att skicka mejl till tre personer nu i kväll och fråga om jag kan få hjälp med layout och lite sånt på några stycken som redan är färdigkomponerade sedan länge. Tror rentutav att en av dem bor i Stockholm och dit ska jag nästa vecka på två konserter i Berwaldhallen.

Vad bra att du kontaktat olika personer!

Du kan iaf annonsera på din egen Facebooksida och be dina vänner dela annonsen. Sedan kan du såklart också skaffa egen Facebook-sida för detta där du skriver något om t.ex. schack varje dag. Då kan du få följare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *