Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Jag har autism, varför skadar jag mig själv?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vissen ros frågar

Jag är 49 år och fick diagnosen Aspergers Syndrom som vuxen. Lider av aggressioner riktade mot mig själv. Har varit misshandlad i ett tidigare förhållande men har det bra nu med min nya pojkvän. Jag känner mig värdelös och förstår inte mina aggressioner.

Paula svarar

Det var tråkigt att höra om dina aggressioner och dina känslor av värdelöshet. Jag vet inte vad du menar exakt med ”aggressioner riktade mot dig själv”, men jag utgår från att du syftar på självskadebeteenden. Det är svårt att säga varför du skadar dig själv, men med tanke på att du har svåra erfarenheter från ett tidigare förhållande bär du förmodligen med dig trauman. Jag beklagar verkligen att du har råkat ut för våld i nära relation! Självaggressioner brukar vara ett tecken på att man mår dåligt och behöver hjälp.

Finns olika anledningar

Det finns olika anledningar till självskadebeteenden. En vanlig sådan är att man inte klarar av att hantera den psykiska smärtan varför det kan kännas skönt för stunden att känna fysisk smärta istället. Då slipper man fokusera på de svåra känslorna. En förklaring till den psykiska smärtan kan ibland vara svår stress. Vi autister utsätts ju för betydligt mer stress än människor utan autism (oförutsägbarhet, dåligt bemötande, otillgänglighet o s v). En annan anledning kan vara att man känner sig värdelös och vill straffa sig själv. Tyvärr är självskadebeteenden bara en tillfällig lösning: i längden brukar det bidra till ännu sämre mående!

Texten fortsätter längre ner på sidan.

ANNONS

Reklam för Paula Tillis bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom.

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Vi autister förstår inte alltid känslor

I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att du har autism! I autism ingår ibland svårigheter att greppa sina egna känslor samt att förstå orsaken till dessa. Och eftersom vi autister följaktligen inte alltid vet vad vi mår dåligt av kan vi sakna förmågan att förstå vilka sammanhang vi borde undvika. Neurotypiska människor, det vill säga människor utan autism, förstår ofta instinktivt vad som får dem att må dåligt, men vi autister förstår inte alltid våra egna känslor på samma sätt. Det skulle inte förvåna mig om detta ibland bidrog till självskadebeteenden.

Var inte rädd att be om hjälp

Var inte rädd att kontakta sjukvården och be om hjälp, och gör det så snart som möjligt! Du kan vara i behov av DBT och/eller samtalsterapi. För att du ska få rätt behandling är det mycket bra om behandlaren har autismspecifik kompetens! Du kan även fundera på om det finns några särskilda situationer som triggar dina självaggressioner. Kanske finns det något i din vardag som får dig att må dåligt? Fundera i så fall om du skulle kunna undvika dessa situationer!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Man bör gå med i a-kassan så fort som möjligt när man har börjat jobba. Vilken a-kassa man bör gå…

  2. Att kontrollera hur ett myndigt barn använder sina pengar är en form av ekonomiskt våld. https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/stod-i-arbetet/se-det-ekonomiska-valdet Tänk också på att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Jag har autism, varför skadar jag mig själv?”

”Denna begränsning av förmågan att avläsa sina egna och andras känslor har benämningen alexitymi, en grekisk term som myntades 1972 av P.E. Sifneos och betyder ”frånvaro av ord för känslor”.[23] Senare undersökningar har bekräftat att 85 procent av personer med AS-diagnoser har någon form av alexitymi,[24] ett resultat som ställer viktiga frågor för framtida forskning rörande hur man kan förklara den höga komorbiditeten. Enligt Tony Attwood kan alexitymi också förklara svårigheter som personer med AS har med att hantera ilska, där oförmågan att uttrycka känslor i ord gör personen benägen att använda fysiska handlingar för att uttrycka sin sinnesstämning och få utlopp för sin känslomässiga energi.[25]”
https://sv.wikipedia.org/wiki/Aspergers_syndrom#Sociala_neds%C3%A4ttningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *