Kategorier
Läsarfrågor

Vilken region har bäst autismkompetens?

Ostrukturerad frågar

Jag är 36 år gammal och diagnostiserades i vuxen ålder med Autism och Adhd efter att jag utvecklad en ångestproblematik som liksom inte var varken rimlig eller logisk.

Nu efter utredningar och diagnoser så uppstod det absolut en mycket efterlängtad logik -men- jag står inför en ENORM uppgift som jag behöver hjälp och vägledning igenom – Vilket min region inte tillmötesgår pga köer och brist på kompetens.

Så, jag överväger helt enkelt att flytta till en annan region och kan tänka mig flytta PRECIS hur-långt-som-helst för att få uppleva mig som åtminstone ”hyfsat” prioriterad.

Men det är inget lätt grej att researcha måste jag säga! Ringt kansliet på patientföreningar, samtalat med folk online i forum men tycker inte det finns annat än möjligtvis ”ett varningens finger” inför vilka regioner som INTE är att rekommendera (och ja, min är inkluderad där)

Men du kanske har svaret Paula? Vet du vilken region i Sverige som har bäst (& mest) kompetens?

Paula svarar

Om jag förstår dig rätt vill du ha behandling för din ångestproblematik med önskemålet att behandlaren har autismspecifik kompetens (en fullt rimlig begäran!). Tyvärr vänder du dig nog till fel person för det var väldigt många år sedan jag senast hade kontakt med psykiatrin. Därför kan jag inte ge dig ett annat svar än att kontakta föreningar som Autism- och Aspergerförbundet, Attention och Organiserade Aspergare och fråga dem om de vet.

Kontakta olika mottagningar

Det du också skulle kunna göra är att kontakta olika psykiatriska mottagningar och kolla med dem hur deras autismspecifika kompetens ser ut. Säger de att de har kompetensen, ställ följdfrågan hur de har skaffat sig den. Jag skulle nog till att börja med kontakta psykiatriska mottagningar i storstäder och jämföra dem. Fördelen med storstäder är att det finns många olika mottagningar vilket innebär att man som patient har flera alternativ. Jag har träffat ett par personer som bytt psykiatriska mottagningar här i Storstockholm med anledningen att de varit missnöjda med den första mottagningen. Efter bytet blev de, så som jag förstår det, betydligt nöjdare! Om jag inte visste vilken region som var bäst skulle jag på grund av valmöjligheterna välja att bosätta mig i en storstad.

Många missnöjda är aktiva på nätet

Det är slutligen viktigt att hålla i minnet att diskussioner på nätet inte alltid ger en helt korrekt bild vad gäller jämförelser regioner emellan. För det första brukar de som är missnöjda vara mer benägna att delta i diskussioner än de som är nöjda. Jag är själv likadan: här på bloggen skriver jag betydligt oftare om det som inte funkat än om det som faktiskt funkat. I storstäderna bor det väldigt många människor. Om 10 stockholmare och 1 kirunabo skriver att de är missnöjda ned psykiatrin i sina respektive regioner bör man alltså hålla i minnet att det statistiskt sett är troligare att stöta på en missnöjd stockholmare än på en missnöjd kirunabo. På internetforum alltså eftersom det finns betydligt färre antal kirunabor än stockholmare.

Vissa kan sakna empowerment

Skillnader i befolkningens åsikter i olika regioner skulle teoretiskt sett också kunna betyda att det finns skillnader i bemötande och förhållningssätt gentemot autism i olika delar i Sverige (vet dock inte om det är så!). Detta skulle kunna göra att de autister som lever i regioner där empowerment är ovanligt är så nedtryckta att de inte förstår att de kan ställa krav och klaga och därför påstår sig vara nöjda. Jag har själv aldrig klagat så mycket i mitt liv som efter min flytt till Sverige, men det är för att vi finnar har uppfostrats till att tycka att man ska vara nöjd och glad så länge ens hemland inte är i krig. I Finland var jag ”nöjd” med allt men ville samtidigt ta mitt liv. Här i Sverige är jag betydligt nöjdare men klagar samtidigt väldigt mycket just för att jag lärt mig att man kan göra så.

Bra att du researchar

Med ovanstående sagt tycker jag att det är bra att du efterfrågar andras erfarenheter för det kan ändå ge någon slags fingervisning om vad du har att vänta dig. Men samtidigt tycker jag som sagt att du ska vara kritisk och försöka kontakta olika psykiatriska mottagningar i olika regioner innan du fattar ditt beslut!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Bra skrivet, som alltid, men vad jag menade med ”sänka kraven” för andras skull var någonting helt annat. Det kan…

  2. Just frasen ”sänka kraven” får det att gå runt lite huvudet på mig för det kan betyda så många olika…

  3. Själv tycker jag mycket om den typen av miljöer. Jag tycker det är jätteroligt att shoppa. Jag kan gå en…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

5 svar på ”Vilken region har bäst autismkompetens?”

Det är kanske centralt i Stockholm, Göteborg, Malmö man bör vara skriven för att ha det bästa urvalet?
Här finns också de flesta privata vårdgivarna med regionavtal som har vanlig landstingstaxa och tar frikort.

Fördelen med att bo centralt i storstäder är att pendlingsavståndet till olika psykiatriska kliniker är kortare än i förorterna. Nackdelen är däremot att det är svårt att få billiga centralt belägna andrahandslägenheter i storstäder (om man inte har råd med en bostadsrätt vill säga), men har man stått i bostadsköer i ett par decennier får man kanske tag på ett förstahandskontrakt. Om man däremot kan tänka sig att pendla till kliniken går det lika bra att bosätta sig i förorter eller kranskommuner till storstäder. Vi har fritt vårdval så det går att söka vård i hela landet, men för ökade valmöjligheter är det alltid en fördel att bo nära storstäder då det är få som är villiga att pendla från t.ex. Luleå till Stockholm!

Svara

Ja det kan vara ett lämpligt alternativ för en del att försöka hitta ett boende i en förort där det ofta kostar mindre att bo och sedan pendla in till innerstan till någon av de större städerna.

Min erfarenhet är dessvärre att det fria vårdvalet inte gäller.. på det sätt jag trodde. Man har rätt att söka, få sin remiss behandlad men inte alltid mer?

Försökte byta psykiatrimottagning för ett antal år sedan till andra i närliggande kommuner i samma region men blev alltid hänvisad tillbaka till min kommuns utbud av psykiatri dvs remisser avslogs. Mottagningarna hade ett högt söktryck och behövde prioritera personerna i behov av deras vård som redan bodde i respektive mottagnings upptagningsområde. Försökte även söka till andra habiliteringar ett tag men det var samma svar från dom tyvärr. Jag hänvisade tillbaka till de jag tillhörde i och med folkbokföringsadressen.

Fått uppfattningen att där det är som tätast med psyk mottagningar (inkl alla privata med regionavtal) kan de bry sig mindre om var man är skriven: åtminstone om det gäller olika stadsdelar fast samma kommun t ex Stockholm el Göteborg. Så det kan vara bra att bo där men sedan behövs tur också och det kan man ju ha även på mindre och mellanstora orter (egen erfarenheter) så..

Tyvärr är det så att om en mottagning redan har alldeles för många patienter kan de behöva prioritera och kanske inte kan ta emot alla som vill bli patienter hos dem. De saknar helt enkelt de praktiska och ekonomiska möjligheterna att ta emot patienter som inte bor i deras upptagningsområde. Då jag inte har kontakt med psykiatrin vet jag inte hur högt söktrycket är i storstäderna, men det är synd om det är så svårt att byta mottagning. Jag förstår vad du menar med att bo centralt. Det låter logiskt att det kan vara enklare att byta mottagningar om man bor relativt centralt!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *