Kategorier
Paulas blogg

Viktig information till mina bloggläsare

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Det är många som hört av sig till mig de senaste dagarna och skrivit att de inte alltid kommer åt min blogg. Och jag har själv samma problem. Sidan har fungerat långsamt vissa tider, och ibland fungerar den inte alls.

Förmodligen beror problemet på att mitt inlägg för ett par dagar sedan fick extremt många delningar på facebook och jag därmed haft rekordmånga besökare. Tyvärr har jag ingen aning om hur man fixar problemet, men jag har mejlat till Ågesta Folkhögskola och hoppas på att någon från personalen kan hjälpa mig om problemet kvarstår! Jag vill ju att ni läsare ska kunna komma åt bloggen när ni vill 😉

8 svar på ”Viktig information till mina bloggläsare”

Jag vet ju inte vad som gäller i just ditt fall, men oftast har gratis- eller lågpris-tjänster på nätet begränsningar när det gäller överföringskapacitet och därmed antal samtidiga användare. Överföringskapacitet kostar pengar och vill man ha mer baskapaciteten brukar man få betala för det.

Om jag förstår dig rätt så är det Ågesta folkhögskola som står för din sida, i så fall kanske de kan tilldela dig större bandbredd.

Bloggtjänsten som jag använder mig av är WordPress och alltså gratis. Eftersom det var jag som ville ha en egen blogg (Asperger-informatörer i skolan har nämligen en gemensam blogg), så kommer jag själv få betala för allt som kostar pengar. Men däremot lovade personalen i skolan att de kan hjälpa mig med bloggen om de har möjlighet.

Jag skulle faktiskt gärna betala för en tjänst som kostar pengar, om det innebär att det inte finns begränsningar i antalet användare. Men tyvärr har jag ingen aning om hur man flyttar bloggen från WordPress till en annan tjänst. Jag googlade lite men det lät alldeles för komplicerat. Hoppas någon från skolan vet!

Svara

Jag tror din blogg ligger på Bineros servrar. Skicka ett mejl till Bineros support och fråga varför din blogg sänktes av trafiken från Facebook och hur du undviker att det händer igen?

Jag tror inte du behöver flytta bloggen. Binero är ett av Sveriges större webbhotell. De har resurser att klara trafiken till din blogg. Men som Gösta sa så tillåter olika konton olika mycket trafik. Man får vad man betalar för. Om du har ett konto nu som inte tillåter den mängd trafik som du har fått på sista tiden så kan du behöva uppgradera till ett webbhotellpaket som tillåter mer trafik. Samtidigt så kanske det är onödigt att betala för mer trafik bara för att du en gång om året skriver ett blogginlägg som får rekordmånga besökare. Nästan alla normala webbsidor går ner om de får extremt många besökare/dygn tex genom att en länk sprids snabbt i sociala medier. Jag föreslår att du undersöker hur många besökare/dygn du har i genomsnitt på bloggen och sedan ser du till att ha ett webbhotellspaket hos Binero som klarar det besöksantalet med en säkerhetsmarginal på några tusen besökare/dag. Det finns ett statistikverktyg i WordPress administrationspanel där du kan se hur många besökare du har haft. Jag antar att det är Ågesta som står som ägare till webbhotellpaketet och du som är ägare till domännamnet aspiration.nu. Det enklast är nog som jag sa att fråga Binero varför bloggen gick ner och vad du kan göra för att undvika att det händer igen? Sedan får du göra upp med Ågesta om vad det skulle kosta att höja maxgränsen för hur många besökare/dygn bloggen klarar. Samtidigt så skulle jag aldrig betala extra bara för att bloggen går ner någon enstaka gång pga att extremt många försöker nå bloggen på några timmar. Jag tycker att din blogg har svarat segt innan också så det är möjligt att du måsta höja ribban lite för hur många besökare/dygn bloggen klarar.

Tack för tipsen Mats, jag tänkte inte ens på att jag kunde mejla till Binero! Jag trodde att det var WordPress jag skulle höra av mig till, men då kan jag mejla till Binero och fråga om jag kan uppgradera mitt webbhotellpaket. Det är faktiskt jag som står som ägare även till webbhotellpaketet eftersom Ågesta inte står ekonomiskt för privata hemsidor. Men däremot var det de som hjälpte mig att starta bloggen.

Vad bra att du sa att min blogg svarat trögt tidigare! Själv hade jag alltid fram tills för några dagar sen kommit åt bloggen när jag velat, men jag vill i alla fall att den ska klara lite mer trafik så jag kan höja ribban lite. Tyvärr hittade jag dock inte besöksstatistiken, gick under ”verktyg” men där hittade jag ingenting.

Stort tack igen för alla era tips, Mats och Gösta! Ska höra av mig till Binero idag.

Svara

Det kanske inte finns någon statistikmätare i WordPress. Jag kommer inte ihåg. Du kanske måste installera ett plugin för att se hur många besökare du har på bloggen. Pluginet Jetpack är populärt och innehåller massor av saker bla ett statistikverktyg: https://wordpress.org/plugins/jetpack/
Här är ett populärt plugin till WordPress som bara mäter besökare: http://wordpress.org/plugins/wp-statistics/
Du behöver inte installera Jetpack och WP Statistics. Det räcker med ett av dem för att mäta besökare! Det är alltid en säkerhetsrisk att ha plugins så använd bara de du verkligen behöver.

Jag tror jag har tyckt att bloggen är seg förr och då menar jag inte att läsa utan att ladda in i webbläsaren. Men jag kan ha inbillat mig det. Du kanske inte behöver lägga ut mer pengar på webbhotell.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *