Kategorier
Vardag med Asperger

Asperger och varierande ork

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Jag har ofta hört omgivningen kommentera min varierande ork, och jag vet flera med Asperger som också känner igen sig i det. Vissa dagar orkar jag diska, andra dagar orkar jag inte det. Förut orkade jag endast blogga vid några enstaka tillfällen i månaden, men de här dagarna har jag plötsligt fått inspiration att göra det varje dag. Vissa dagar kan jag hantera oväntade händelser, andra dagar kan jag inte det. Ibland har jag fått undrande blickar och kommentarer som: ”men du klarade ju det igår, hur kommer det sig att du inte klarar det idag?”

frågetecken

Men igår var det en helt annan dag, och det har ingenting med dagen idag att göra. Igår hade jag kanske sovit bättre, och igår var min dag kanske mer förutsägbar, och då räckte min energi även till andra saker. Det finns mycket som tar energi för mig i min vardag. Alla oförutsägbara händelser tar energi för mig precis på samma sätt som många normalstörda blir trötta efter att exempelvis ha jobbat över på jobbet. När det sker en oväntad händelse på en dag när min energinivå redan är på botten, orkar jag helt enkelt inte alltid hantera det. 

Enligt mig är det inte bara vi Aspergare som har varierande ork, utan enligt min erfarenhet gäller det många normalstörda också.  Skillnaden är bara att vardagen ofta tar mer energi för oss med Asperger än för många normalstörda, och därför blir vi ofta trötta mycket fortare. Men många normalstörda orkar ju också olika mycket olika dagar. Många skulle exempelvis inte orka storstäda på samma dag när de har jobbat över i flera timmar, men däremot skulle de förmodligen orka köra en storstädning på helger när de är lediga. Och är inte det helt naturligt?

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *