Kategorier
Asperger och perception

Asperger och taktil överkänslighet

Jag läste en intressant artikel om hud mot hud-beröring. Enligt artikeln aktiverar hud mot hud-kontakten andra delar av hjärnan än övrig känsel, och autistiska personer kan ha rubbningar i just detta nervsystem som forskarna kallar CT.

Det är allmänt känt att många av oss med Asperger eller autism kan reagera annorlunda på beröring. Enligt min erfarenhet är det inte bara hud mot hud-kontakt, som exempelvis handskakning, som kan skapa obehagskänslor hos personer med Asperger eller autism. Vissa upplever att tvättlappar i kläderna skaver så mycket att de inte kan koncentrera sig, och andra ogillar att duscha eftersom de små vattendropparna kan kännas som små nålar mot huden. Då kan det vara lättare att bada.

duscha

Som barn var jag ibland känslig mot en viss slags beröring. När vuxna hjälpte mig att klä på mig, kändes det ibland så obehagligt i kroppen att jag bara skrek och skrek, och då sågs jag som ett besvärligt och trotsigt barn. Däremot föll det mig aldrig in att säga högt att det faktiskt kliade och kändes obehagligt – det var nämligen en självklarhet för mig att det kändes obehagligt och därför trodde jag att det var lika självklart för alla andra. Att informera vuxna om att det kändes obehagligt kändes lika onödigt som att berätta för dem att det gjorde ont på en person när man slog denne eller att himlen var blå – det visste ju alla redan om så det behövde man inte säga högt. Jag trodde att det var ett nödvändigt ont att ibland bli tortyrerad på det där sättet, och jag hade dåligt samvete över att jag inte orkade stå ut med “tortyren” och skrek och protesterade ibland, till skillnad från andra barn som höll sig lugna. Först när jag som vuxen fick min Asperger-diagnos, förstod jag faktiskt att alla andra barn inte hade varit lika känsliga som jag och att det inte hade gjort ont på dem.

 

7 svar på ”Asperger och taktil överkänslighet”

Min son (snart 16 år) har alltid haft dessa problem. Jag som mamma tycker det blivit bättre men det kanske bara han som biter ihop och försöker stå ut.
Inga hårda/tjocka sömmar. Han har aldrig kunnat ha jeans (för de känns som stuprör). Jackor måste ha speciell krage och ärmslut. Aldrig tröja eller skjorta med krage. Men vi har nu ganska bra koll på vilka kläder som funkar och jag har full förståelse när han säger nej till ett klädesplagg.
Öronen är superkänsliga så att gå till en frisör är helt uteslutet.
Så honom ska man krama och ta i ordentligt för “nudda” gör ont.
Det är väldigt viktigt att man lyssnar och tar barnet/ungdomen på allvar när de säger att något gör ont eller är obekvämt för vi har ingen aning om hur deras upplevelse är!

Exakt, du har helt rätt! Jättebra att du lyssnar på din son och tar honom på allvar, det gör väldigt mycket. Tur att det finns mer kunskap om Asperger och autism idag. När jag var barn, fanns det tyvärr ingen kunskap och därför blev jag ofta
missförstådd! Jag önskar dock att jag hade sagt ifrån och talat om att viss slags beröring kändes obehagligt men det är lätt att vara efterklok. Jag trodde ju att alla andra visste och att de också kände på samma sätt som jag..

Svara

Hej Paula!
Jag är mamma till en härlig sjuåring med AS. Vi har inte bekymmer med kläder som skaver eller vattenstrålar men däremot att klippa hår och naglar. Jag har förstått att han upplever det som smärtsamt ibland, men kanske inte alltid. Har du några kunskaper och/eller erfarenheter om det här?

Vill också säga att kommentarerna om att du inte förstod att du behövde förklara fungerade som en nyckel för mig och jag förstod plötsligt flera saker jag funderat på!

Tack för att du tar dig tid till det här!
/Mamma Maria

Hej Maria! Jag har faktiskt hört att vissa med Asperger upplever hår- och nagelklippning som smärtsamt. Om jag inte minns helt fel så tyckte Gunilla Gerland också att det gjorde ont på henne. Det här med att vissa sinnesförnimmelser känns extremt obehagliga ibland och ibland inte har jag också erfarenhet av. Själv har jag ett extremt känsligt smaksinne, och vissa dagar klarar jag bara inte av att äta grytor och soppor medan andra dagar fungerar det bättre. Det betyder inte att jag skulle tycka om grytor och soppor när jag äter dem, men om jag är extremt pigg någon dag, orkar jag “utstå” den mindre behagliga smakupplevelsen, men om jag är trött, klarar jag bara inte av det.
Mitt tips är att ha tålamod med sonen och aldrig tvinga honom till något. När håret och naglarna behöver klippas, kan han själv kanske hjälpa till lite och välja någon dag när det känns som minst obehagligt. Och sedan kan jag tänka mig att det kan kännas mer obehagligt att låta någon annan klippa sina naglar än att själv göra det, men det är säkert olika från person till person. Det bästa är att testa sig fram och framför allt fråga om sonens åsikt hur nagel- och hårklippningen kan skötas på bästa sätt.

Svara

Vet ej denna webbplats är aktuell längre. Googlade o hamnade här. Har en flicka som är fem år nu. Smart tjej som ligger långt fram språkligt m.m.
I två år minst har hon haft problem med byxor(legins) samt strumpor. Hon säger/skriker att det gör ont och kliar. Lappar med. Och tycker det obehagligt att bada hemma (badhus går bra).
Hon är inte sån på förskolan dock.
Skriker på mig, svär mot mig och det är knappt jag når fram. Detta sker på kvällen när man ska sova. Obehagligt i sängen (knutar eller sandkorn).
Bör jag kolla upp detta? Eller är det rejäl trots?

Hej Emma! Jag tycker absolut att du ska kolla upp detta. Det behöver inte vara så att din dotter har Aspergers syndrom men det kan ändå vara värt att kolla upp för det du beskriver låter som typiska drag. Att din dotter inte skriker i förskolan kan handla om att hon inte känner sig trygg med att visa sina känslor där och därför få hon ut allt på dig.

Svara

Hej!
Jag har inget problem med beröring om jag vet vad som ska hända. Jag har släktingar som är barn och jag älskar att gosa med dem. Jag kramar mina syskon. Vad jag inte gillar är att krama och kindpussa de jag inte känner, föredrar att ta i hand. Sedan avskyr jag när folk stöter till mig när det är trång, utan att be om ursäkt. Jag brukar säga när det är trångt “ursäkta får jag komma fram”.
Jag har blivit utsatt för övergrepp i sena tonåren och i början av 20-årsåldern så jag är osäker på vad som är tafsande eller “vanlig” erotisk beröring. En del tycker det är plumpt när någon säger Jag tycker du är sexig och vill ha sex med dig”. Det tycker jag är ärligt. Fast jag är romantike och förstår att det kan uttryckas på bättre sätt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.