Kategorier
Vardag med Asperger

Behov av tydlighet

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När jag lär mig nya saker, behöver jag i vissa fall tydligare instruktioner och längre tid på mig  än många andra människor. När jag var yngre, undrade jag alltid varför och kände mig dum, men efter jag att jag fick min Asperger-diagnos, fick jag förklarat för mig att behovet av tydliga instruktioner var vanligt bland många av oss med Asperger. Förmodligen beror det på att våra hjärnor fungerar på ett lite annorlunda sätt och ibland tolkar vi språket på ett annat sätt än andra.  Dock gäller inte detta alla färdigheter, vissa saker lär jag mig nämligen mycket snabbare än många andra. Jag lärde mig att läsa och skriva i 3 års ålder, och jag lärde mig även att räkna mycket tidigt. Men vissa andra saker har jag däremot riktigt svårt för.

Ibland blir jag arg på mig själv för att jag inte alltid förstår allt. En sak som jag aldrig någonsin har förstått mig på är SL-maskiner. En gång försökte jag att fylla på mitt SL-kort i 10 minuter och ändå lyckades jag inte göra rätt trots att jag läste instruktionerna flera gånger! Instruktionerna var skrivna på ett otydligt språk som jag inte kunde förstå, allt blev bara kaos för min hjärna. Så jag fick till slut ge upp och gå in i den närmaste Pressbyrån för att fylla på kortet där istället. Sådana situationer kan vara riktigt frustrerande.

automat

När jag för ett par dagar sedan skulle åka iväg till en föreläsning, upptäckte jag att mitt SL-kort hade gått ut. Tyvärr sålde inte spärrvakten några SL-kort, och han försökte förklara för mig från biljettluckan hur SL-maskinerna fungerade. Men det som jag bara hörde var: ”blablablablabla”, och min hjärna kunde inte registrera någonting! Jag hade bråttom och blev mer och mer frustrerad. Tyvärr kunde inte spärrvakten komma ut från biljettluckan och hjälpa mig, och han kanske också blev frusterad över att jag inte förstod någonting. Till slut fick jag springa till närmaste mataffären och fylla på kortet där! Vilken tur att jag hann till föreläsningen ändå 🙂

 

 

 

12 svar på ”Behov av tydlighet”

Kan nvara svår med en massa grejer jag ska snart börja med att ta busskort men fy för tiorin jag hade det svårt när jag var yngre har bara gått i skola ca 5 år var busig i skolan förstår att det måste var att jag har hd fast jag inte fårr någon ja vad heter det nu o jag är 59 år så du förstår att det är jävligt med tiori för mig körningen är jag inte rädd för för jag har körkort o haft det i 40 år i år..Ha det gott du fina.Jag måster få säga att du är för snygg i kort korta kjol o kläning-anväder du aldrig byxor kram

Själv har jag inte ens körkort faktiskt, det skulle vara svårt det med! Så får nog fortsätta köpa mitt SL-kort i affärer och Pressbyrån.
Som svar på din fråga så använder jag inte byxor lika ofta som kjol och klänningar. Ha det gott du med!

Svara

vill du bli kommpis med mig på Facebook skulle vara roligt..Tycker du verkar så trevlig o söt o snygg är du med.Ha det bäst

Tack för att du frågade! Efter att jag varit med i media är det många som skickat vänförfrågningar och mejl till mig på facebook, och jag blir glad över att så många människor vill lära känna mig. Men jag har bestämt att hålla min privata facebook-sida så privat som möjligt och har endast vänner där som jag känner privat. Men tack ändå för att du frågade! Ha det gott.

Svara

Hej Paula! Jag följer Din fina blogg och har köpt din bok! Vi har haft en fin mejlkontakt men nu när jag skriver dessa rader till dig skriver jag under ett annat namn eftersom min blogg är mycket privat och jag vill skydda mina barn och sambo. Jag tycker mycket om ditt sätt att uttrycks dig!!
Stor kram Fins Paula! 🙂 Anna

Jag förstår dig Paula. Jag vill också ha tydlighet. Som exempel så skulle jag öppna en påse med bomullspads, de man kan rengöra t ex ansiktet med. Denna gång skulle jag klara det, tänkte jag. På påsens övre del vid kanten går en tråd som det är tänkt att när påsen är öppen och man vill stänga den så drar man åt med tråden. Det förstod jag. Jag stod i badrummet och stirrade på påsen där den hängde på en krok. Jag orkade inte hämta läsglasögonen. Jag tänkte att det kanske står instruktion på påsen hur den öppnas. Så jag rev upp ett hål på ett ställe UNDER tråden! Jag upptäckte mitt misstag när jag gjorde mitt misstag:( Nu skulle det inte gå att försluta påsen med den här saken som jag nu inte minns namnet på. Är det svåriget med föreställningsförmågan som det här exemplet visar på? Jag tittade med läsglasögonen sen men där fanns ingen instruktion hur påsen öppnas:(

Själv öppnar jag påsar fel minst 95% av gångerna (nej, jag överdriver inte!) och har även förstört saker p.g.a. att jag gjort fel. Jag har oftast inte ens förstått att jag förstört något tills andra har påtalat att jag gjort fel. Det är svårt att säga vad svårigheten beror på. Svårigheter med föreställningsförmågan skulle kunna vara en förklaring, bristande central koherens en annan (dvs man ser bara detaljer och inte helheten). Vissa menar att det också kan bero på perceptuella avvikelser: autism medför ofta att man tolkar sinnesintryck på ett avvikande sätt vilket möjligtvis kan leda till att man inte förstår hur man gör. Men som sagt är det svårt att säga vad det beror på!

Svara

Jag är väldigt ofta rädd att göra något praktiskt där man kan ta sönder något om man inte vet hur man ska göra och därför brukar jag tycka att min man får göra det istället.

Jag brukar också be andra om hjälp! Och det funkar utmärkt 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *