Kategorier
Läsarfrågor

Varför vill jag sova inklämd?

Snälla, hjälp mig att sprida budskapet genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Lotta frågar

Jag sover bäst i trånga sängar, mot väggen eller i en soffa.
Får panik i en säng på ben som har öppna kanter.
Har ingen diagnos men känner igen mig i många av er .
Någon som har liknande med att sova bäst inklämd? (ej av annan person dock)

Paula svarar

Jag känner personligen inte igen mig i ovanstående, men det kanske någon av mina bloggläsare gör? Kommentera gärna i så fall! Även om jag inte känner igen mig i det du beskriver tycker jag att det är roligt att spekulera i vad det skulle kunna bero på. Jag vet att du skrev att du inte har någon diagnos, men det går ju att ha autistiska drag utan att ha en diagnos. Du måste såklart inte ha autism eller ens autistiska drag, men eftersom bloggen handlar om autism spekulerar jag om möjliga förklaringar utifrån vad som är känt om autism.

Kan ha med balansproblem att göra

För det första funderar jag på om din motvilja mot öppna kanter skulle kunna ha med balansproblem att göra. På sidan 303 refererar Tony Attwood i sin bok Den kompletta Guiden till Aspergers syndrom till forskning som har visat att personer med autism kan ha svårt med koordination och balans. Om så är fallet för dig, kanske är du omedvetet rädd för att ramla ner från sängen? Min spekulation bara! Jag vet att vissa autister har höjdskräck, och Tony Attwood refererar till forskning som har visat att personer med autism ofta har kvarstående spädbarnsreflexer sent i livet. Det förmodas t.e.x. att en kvarstående tonisk labyrintreflex (TLR) som ska försvinna efter spädbarnsåldern kan, om den av någon anledning finns kvar senare i livet, orsaka höjdskräck och/eller balansproblem. Det här är bara gissning, men jag funderar på om det skulle kunna ha med det att göra?

Kan handla om avvikande sensorik

Jag kom också att tänka på avvikande sensorisk perception. Till skillnad från vad många tror orsakar inte autism bara sensoriska överkänsligheter utan även andra sensoriska avvikelser, enligt Tony Attwood. Det kan i vissa fall handla om t.e.x. sensoriska förvanskningar och onormal sensorisk bearbetning. Nu är det återigen bara min gissning, men kanske har du sensoriska avvikelser vilket gör att din hjärna förvränger en säng med öppna kanter till något farligt och läskigt vilket i sin tur får dig att omedvetet tro att du kommer att ramla ner? Självklart kan ditt obehag ha andra förklaringar och det jag skrev nyss var bara spekulationer. En intressant fråga dock!

Tycker du att inlägget är bra? Dela då det på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl. är du snäll:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

10 svar på ”Varför vill jag sova inklämd?”

Jag trivs också ”inklämd”. Det ger en känsla av trygghet. Kan inte förklara bättre. Mitt tyngdtäcke ger också samma känsla av det är ombonat.

Jag tänkte inte ens på att ett tyngdtäcke gav samma känsla, men det har du faktiskt alldeles rätt i! När jag tänker efter gillar jag själv också att vara ”inklämd” eftersom jag gillar mitt tyngdtäcke av den anledningen.

Svara

Vissa barn och vuxna med autism kan gilla att ligga i mindre kojor och tält, även dagtid, för en stunds återhämtning.

Hehe. Jag hade faktiskt kunnat tänka mig att sova i tält inomhus året om, men jag tror nog att tältet hade varit i vägen på dagtid när boendestödjaren städar 🙂

Svara

Tror det har att göra med överkänslighet. Själv sitter jag gärna med ryggen mot väggen längst bak i buss o.dyl. Överkänslighet (som kommer av ett känsligare nervsystem) gör att man plockar upp energierna runt omkring en lättare (det är både bra och dåligt). Är man inklämd så känner man sig inte lika sårbar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *