Kategorier
Läsarfrågor

Hjälp, min diagnos gör att jag aldrig blir anställd

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Robärt frågar

Jag fick diagnosen ca 2019 och har länge kämpat med att få jobb inom min bransch (IT/programmering). Jag har 2 efter gymnasiala utbildningar och har inte fått någon som helst stöd alls i mina studier då diagnosen kom mitt i andra utbildningen. Utbildningarna har gått både bra och dåligt, oftast har de självständiga uppgifterna gått bra om man fått tydliga skriftliga beskrivningar men ibland har det varit väldigt svårt att veta vart jag ska börja, oftast så vet jag inte hur jag ska bryta ner uppgifter eller hur jag ska göra förundersökningar / inhämta information utan vet enbart vad målet/resultatet ska bli.

I grupparbeten har det oftast blivit stora problem med kommunikation och att förstå varandra. Blir lätt missförstånd och att jag inte kommer igång för att jag inte fattat vad någon förklarat eller beskrivit. Detta gör att det är svårt att klara av grupparbeten och det gör i sin tur att jag brukar ha VÄLDIGT svårt på arbets- eller praktikplatser att faktiskt få något gjort. Det blir total blockage, missförstånd eller att det blir att jag gör helt fel saker. Och så blir folk trötta, förvirrade och stressade på mig…. Jag har haft tre praktiker som INGEN har ledigt till jobb pga detta.

Vet inte vad jag ska göra för att få detta att fungera, bli mer självständig, få bättre struktur och kommunikation så jag faktiskt någon gång kan klara av ett jobb och få en anställning. Varit arbetslös lite över två år. Också hopplöst omöjligt att faktiskt få intervjuer eller åtminstone jobb erbjudanden. Jag blir HELT GALEN och håller på att bli desperat. Vad ska jag göra? Ska jag ge upp då det kan vara så att jag INTE alls klarar av IT branschen öht eller ska jag försöka med ALLA AF stöd som finns samtidigt?

Paula svarar

Jag beklagar att du haft svårt med jobb. Det är många med autism som känner igen sig i det du beskriver! Ofta är det just grupparbeten och kommunikationsmissförstånden som ställer till det även om man i övrigt är kompetent för arbetet.

Ge inte upp

Jag tycker inte att du ska ge upp! Beskriv istället för Arbetsförmedlingen vad du tror att du skulle behöva för stöd för att få en fungerande arbetssituation. Eftersom du har svårt att ta till muntliga instruktioner, kanske skulle skriftliga instruktioner vara lösningen? Är det verkligen nödvändigt att du arbetar i grupp? Kan du få anpassade arbetsuppgifter? Jag vet inte om du har berättat om diagnosen på dina praktikplatser, och det är såklart ditt val om du vill göra det eller inte. Jag tycker personligen att det underlättar att berätta då det kan i bästa fall öka kollegornas förståelse för varför man fungerar annorlunda.

Ta allt stöd du kan få

Jag tycker också att du ska ta allt stöd du kan få från Arbetsförmedlingen. Eftersom du har en funktionsnedsättning kan din arbetsgivare få lönebidrag för att anställa dig i utbyte mot att hen erbjuder dig anpassade arbetsuppgifter samt en anpassad arbetsmiljö. Du kan också få ett personligt biträde i vars uppgift det ingår att svara på dina frågor och ge dig stöd så att du kan utföra ditt arbete. Du kan också ha möjlighet till SIUS-stöd i början så att du blir introducerad till dina arbetsuppgifter i lugn och ro och tillförsäkras de stödinsatser ni kommit överens om. Det finns alltså olika möjligheter! Jag tycker att du ska kontakta Arbetsförmedlingen och beskriva problemet!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

5 svar på ”Hjälp, min diagnos gör att jag aldrig blir anställd”

”Vad ska jag göra? Ska jag ge upp då det kan vara så att jag INTE alls klarar av IT branschen öht eller ska jag försöka med ALLA AF stöd som finns samtidigt?”

Du kanske ska starta ett eget IT-företag? Det är förstås lättare sagt än gjort men man ska aldrig säga aldrig.

Du borde ha levt innan typ 2008-2012. IT-branschen var i princip vår bransch då. Nu har NT:s tagit över och anställer hellre en person som kan snacka skit och få saker att ”verka bra” än en autist som är kompetent och faktiskt gör jobbet bäst. Har du varit med i branschen sen innan är det förstås lättare att behålla eller byta jobb, men har du inte det har du inga bra förutsättningar tyvärr.

Vad synd att det numera blivit viktigare att kunna snacka skit än att faktiskt utföra sitt arbete!

Svara

Ja vi ser ju konsekvenserna av det nu, ICAs betalsystem klarade inte av något så förutsägbart som skottdagen, och Mcdonalds låg nere för några dagar sen i stora delar av världen.

Här har man inte skyllt på ”rysk manipulation” än tror jag men det gör man i många andra fall då datorsystem blir nere av t ex hacking.

Det är perfekt för våra ledare att det är ett krig i Ukraina som är lite lagom så här, de vill nog inte att det ska eskalera till ett fullskaligt världskrig eller kärnvapenkrig (och det är väl tur), men de vill inte heller ha fred.

Det är perfekt att man kan skylla allt som går dåligt på Ryssland istället för på våra egna politiker. Ca 20-30 års aktivt arbete med att göra t ex IT-branschen öppen för ”folk som inte traditionellt är datornördar” verkar hålla på att slå tillbaka nu.

Det var ju bättre för oss autister i IT-branschen för bara typ 6-8 år sen och mycket bättre på 00-talet.

Det är otroligt hur simpla fel företag gör i många fall.

Jag trodde aldrig för 10 år sen att högern i västvärlden skulle lyckas bli ännu sämre än vänstern men så blev det.

De har verkligen guldfiskminne, istället för att försöka rulla tillbaka dessa ”jämställdhetsreformer” så vill de bara piska autister hårdare för att vi inte kan få jobb.

Jag håller nog med mig själv när jag gick i gymnasiet för 10 år sen ändå, jag hatar fortfarande vänstern men till skillnad från då så fullkomligt avskyr jag den moderna högern och tycker de är kompletta idioter.

Många vill säkert ha ännu hårdare feministiska krav på arbetsplatser för att ”stå emot islamisering” eller nåt sånt trams.

Unga män som går i gymnasiet idag tror att högerpolitik är att göra allt som gillas av vänstern och ogillas av storföretagen.

Man har inga egna visioner längre om utökad frihet för folk att skapa jobb på egen hand, och man bryr sig inte heller om klassmobilitet som man gjorde förr. Förr sas det att man var ok med ekonomisk ojämlikhet så länge alla hade möjlighet att ta sig uppåt (vilket jag fortfarande tycker). Man har dessutom samma syn på homosexualitet, feminism och familjefrågor som extrema vänsterfeminister hade på typ 90-talet men man tror att man är rebellisk för att man är till höger om vad vänsterpersoner och liberaler är idag i sånna frågor.

Det är så historielöst och patetiskt.

En annan grej som är otroligt inkonsekvent är att man till stor del har gjort som feministerna vill i HBTQ-frågor (eller gått kanske 80% av vägen), men man inte går en mm för autister.

Ur ett historiskt västerländskt kristet perspektiv är det ju mycket värre att vara homosexuell än att vara autist så man kan tänka att det borde vara en mindre allvarlig avvikelse som är lättare att tolerera. Men nej man har ingen konsekvent moral överhuvudtaget.

Att kristna är homofober och transfober är inget nytt, är inte kristen och kommer aldrig bli de, inte heller muslim. Tycker de finns många bra homosexuellla föräldrar.Likaså ensamstående eller kärnfamiljer, men de är inte bara kärnfamiljen som ska ta plats. Är ingenting inom politik röstade blankt sitt
Vänstern vill ge höga skatter på pengar man kämpat att ha sparat, medans högern struntar i dem med autism .
Att få jobb de går men man ska inte lita på arbetsförmedlingen.
Jobbar på secondhandbutik och trivs.
Jag gillar Pride och går där med glatt hjärta. De som vissa kristna och extremhöger gör är skriva lögner om oss. Fruktansvärda lögner .
Varför feminisism finns är pga kvinnor har blivit förtryckta .
Viktigaste är vara en god människa de är min tro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *