Kategorier
Läsarfrågor

Hjälp, min diagnos gör att jag aldrig blir anställd

Robärt frågar

Jag fick diagnosen ca 2019 och har länge kämpat med att få jobb inom min bransch (IT/programmering). Jag har 2 efter gymnasiala utbildningar och har inte fått någon som helst stöd alls i mina studier då diagnosen kom mitt i andra utbildningen. Utbildningarna har gått både bra och dåligt, oftast har de självständiga uppgifterna gått bra om man fått tydliga skriftliga beskrivningar men ibland har det varit väldigt svårt att veta vart jag ska börja, oftast så vet jag inte hur jag ska bryta ner uppgifter eller hur jag ska göra förundersökningar / inhämta information utan vet enbart vad målet/resultatet ska bli.

I grupparbeten har det oftast blivit stora problem med kommunikation och att förstå varandra. Blir lätt missförstånd och att jag inte kommer igång för att jag inte fattat vad någon förklarat eller beskrivit. Detta gör att det är svårt att klara av grupparbeten och det gör i sin tur att jag brukar ha VÄLDIGT svårt på arbets- eller praktikplatser att faktiskt få något gjort. Det blir total blockage, missförstånd eller att det blir att jag gör helt fel saker. Och så blir folk trötta, förvirrade och stressade på mig…. Jag har haft tre praktiker som INGEN har ledigt till jobb pga detta.

Vet inte vad jag ska göra för att få detta att fungera, bli mer självständig, få bättre struktur och kommunikation så jag faktiskt någon gång kan klara av ett jobb och få en anställning. Varit arbetslös lite över två år. Också hopplöst omöjligt att faktiskt få intervjuer eller åtminstone jobb erbjudanden. Jag blir HELT GALEN och håller på att bli desperat. Vad ska jag göra? Ska jag ge upp då det kan vara så att jag INTE alls klarar av IT branschen öht eller ska jag försöka med ALLA AF stöd som finns samtidigt?

Paula svarar

Jag beklagar att du haft svårt med jobb. Det är många med autism som känner igen sig i det du beskriver! Ofta är det just grupparbeten och kommunikationsmissförstånden som ställer till det även om man i övrigt är kompetent för arbetet.

Ge inte upp

Jag tycker inte att du ska ge upp! Beskriv istället för Arbetsförmedlingen vad du tror att du skulle behöva för stöd för att få en fungerande arbetssituation. Eftersom du har svårt att ta till muntliga instruktioner, kanske skulle skriftliga instruktioner vara lösningen? Är det verkligen nödvändigt att du arbetar i grupp? Kan du få anpassade arbetsuppgifter? Jag vet inte om du har berättat om diagnosen på dina praktikplatser, och det är såklart ditt val om du vill göra det eller inte. Jag tycker personligen att det underlättar att berätta då det kan i bästa fall öka kollegornas förståelse för varför man fungerar annorlunda.

Ta allt stöd du kan få

Jag tycker också att du ska ta allt stöd du kan få från Arbetsförmedlingen. Eftersom du har en funktionsnedsättning kan din arbetsgivare få lönebidrag för att anställa dig i utbyte mot att hen erbjuder dig anpassade arbetsuppgifter samt en anpassad arbetsmiljö. Du kan också få ett personligt biträde i vars uppgift det ingår att svara på dina frågor och ge dig stöd så att du kan utföra ditt arbete. Du kan också ha möjlighet till SIUS-stöd i början så att du blir introducerad till dina arbetsuppgifter i lugn och ro och tillförsäkras de stödinsatser ni kommit överens om. Det finns alltså olika möjligheter! Jag tycker att du ska kontakta Arbetsförmedlingen och beskriva problemet!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Ett svar på ”Hjälp, min diagnos gör att jag aldrig blir anställd”

”Vad ska jag göra? Ska jag ge upp då det kan vara så att jag INTE alls klarar av IT branschen öht eller ska jag försöka med ALLA AF stöd som finns samtidigt?”

Du kanske ska starta ett eget IT-företag? Det är förstås lättare sagt än gjort men man ska aldrig säga aldrig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *