Mamma och sociologistudent frågar
Jag är nybliven sociologistudent vid Linnéuniversitetet. Min 8-åriga dotter har grunddiagnosen sotos syndrom, autism och adhd.
Vad är det med det sociologiska teorin som förefaller vara farlig för autister? Jag är inte ute efter att provocera utan bara efter sätt att kunna hjälpa min dotter och hävda hennes rätt på olika vis.
Paula svarar
Jag vill inleda med att säga att jag saknar djup kunskap om olika sociologiska teorier även om jag kan en del. Men i egenskap av att vara en sociologistudent har du garanterat betydligt djupare kunskaper om sociologi än vad jag har! Jag vet dock inte vad du menar med den ”sociologiska teorin” eftersom det finns massor av olika sociologer som haft olika teorier. Bourdieu har pratat om olika typer av kapital, Foucault har pratat om makt och självtekniker o s v.
Många teorier passar in på autister
Min uppfattning är att väldigt mycket av det som kända sociologer har sagt om människan och samhället även kan appliceras på oss med autism. Vi autister utövar makt över oss själva (= det som Foucault kallade för självtekniker) genom att försöka passa in i den neurotypiska världen, fördöma oss själva om vi misslyckas och sedan försöka ännu hårdare. Goffmans dramaturgiska perspektiv passar enligt mig väldigt bra in på många kvinnliga autister eftersom när vi uppträder i det som Goffman kallade för den främre regionen (=spelar teater inför andra människor och låtsas vara neurotypiker) så blir den person som vi låtsas vara en integrerad del av oss. Vi tappar oss själva och vet inte längre vilka vi är.
Uppfyller inte mina skyldigheter
Med andra ord skulle jag inte påstå att sociologiska teorier måste vara farliga för oss med autism utan de kan tvärtom öka vår förståelse för vad som egentligen händer när vi försöker passa in i normen. När jag för första gången läste om sjukrollen, ett begrepp som myntades av sociologen Talcott Parsons, förstod jag plötsligt varför det kan upplevas som provocerande att jag accepterar min autism och mina svårigheter istället för att sträva efter att bli så neurotypisk som möjligt: ”felet” är att jag inte uppfyller mina skyldigheter som ingår i sjukrollen!
Autism beror på hjärnavvikelser
Det som däremot kan vara farligt är när en sociolog endast utgår från ett sociologiskt perspektiv och helt bortser från det neuropsykologiska, d v s ignorerar det faktum att autism beror på ett neurologiskt annorlundaskap som alltså kan härledas till hjärnavvikelser. Ett extremt exempel på detta är sociologen Eva Kärfve. Visst, autistens självbild påverkas i hög grad av samhällets normer och tolerans för avvikelser, och det neurotypiska samhället utövar makt över oss. Men jag kommer aldrig bli en neurotypiker och kommer alltid att behöva anpassningar, och jag strävar efter att acceptera mig själv som jag är istället för att anamma sjukrollen!
Texten fortsätter under annonsen.
ANNONS
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Identifierar mig själv som en autist
Något annat som kan vara farligt är att flera av mina boendestödjare som har läst sociologi har pratat om stigma, ett populärt begrepp inom sociologin som också Goffman haft teorier om. Enligt Goffman reduceras människan till att endast vara det som stigmat symboliserar vilket han ansåg vara negativt. Vissa boendestödjare som har läst sociologi har menat att det kan vara dåligt att ”skaffa” en diagnos eftersom det stigma som en diagnos medför kan få autisten att se sig själv som mer avvikande än vad hen är. ”Se dig inte som en autist för du är mycket mer än en diagnos”, har jag fått höra. Men för mig är det viktigt att identifiera mig som en autist!
Diagnosen är oftast en lättnad
Sammanfattningsvis måste inte sociologiska teorier vara farliga för oss autister så länge man inte utgår från att npf-diagnoser är något dåligt. Sedan vill jag påminna om att alla vi med autism och adhd är olika och tycker olika om npf-diagnoser. Det finns autister som inte alls känner igen sig i diagnosen och absolut inte vill identifiera sig som autister, och dessa autister kan älska Eva Kärfve. Men psykologen och autismforskaren Tony Attwood har skrivit i sin bok att majoriteten av autister upplever diagnosen som en lättnad, och det är också min erfarenhet! Om du vill få bred kunskap om människan och hur det kan vara att leva med en diagnos rekommenderar jag därför att du kombinerar sociologin med andra ämnen så som psykologi.
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Är det det där som menas med att en sysselsättning är vad som ger en självförtroende och värde som människa?…
Jag menar alltså att ML (M) sa att jag ska smsa en person (typ ett år sen) som jag skulle…
Tack Paula. Du har säkert rätt, jag kanske ändå inte hade fått behålla samtalskontakten… men varför är det andra gången…
Tack detsamma Cindy! 🙂
Tack detsamma Dr Blom! Jag trodde att man sade god fortsättning först närmare nyår, men där ser man 🙂
God jul Paula🌲🌲🌲
God fortsättning Paula! https://sverigesradio.se/artikel/6597539
God jul, Susanna! 🙂
God Jul till dig Paula!
Bra skrivet! När spelarna samarbetar kring spelet blir reglerna tydliga och autisten slipper förhoppningsvis känna sig osäker på vad som…
2 svar på ”Varför är sociologiska teorier farliga för autister?”
Är jag mycket mer än min diagnos? Jag kan tänka mig att någon med dålig koll på autism kanske tror det. Jag är autistisk. Det är jag dygnet runt, alla dagar i veckan och det påverkar mig i allt jag gör. Ibland kanske det inte märks för en betraktare, men min hjärna är autistisk, autismen är inte bara en liten del av mig.
Tack, jättebra skrivet! Jag håller helt med dig. Eftersom man har autism dygnet runt alla dagar i veckan har jag inget behov av att skapa en identitet utanför diagnosen. Diagnosen förklarar hur jag är och hur jag upplever omvärlden.