Kategorier
Läsarfrågor

Vad är dina bästa boktips om autism och adhd?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Santtu frågar

Jag har precis blivit diagnostiserad med autism (huvuddiagnos) och ADHD (mer specifikt ouppmärksam form eller ADD, som jag hellre kallar det fast det inte längre heter så). Jag är 35 år och har hela mitt liv undrat vad som är ”galet”. Jag undrar vad dina bästa boktips är kring dessa diagnoser?

Paula svarar

Då har du fått exakt samma diagnoser som jag. Grattis till diagnoserna! 🙂 Vad gäller böcker om den ouppmärksamma formen av adhd (=det som tidigare hette add) så har jag faktiskt inte läst några böcker som handlar om just den formen av adhd. Sådana böcker finns när man exempelvis går in på Bokus.com och skriver sökordet ”add”, men jag vill inte rekommendera böcker som jag själv inte har läst!

Ökar min förståelse för npf

Jag vet inte om ditt syfte med att läsa böckerna är att förstå dig själv bättre eller om du vill öka din förståelse för npf-diagnoser i allmänhet. Jag gillar själv att läsa böcker om npf som jag inte känner igen mig i, och detta eftersom jag är väldigt intresserad av att lära mig att förstå andra npf:are vars npf yttrar sig på ett helt annat sätt än mitt. Det ökar min förståelse för npf! För att få ett så brett perspektiv som möjligt ser jag till att både läsa böcker skrivna av forskare och personer med egen diagnos, men jag vet inte vilket perspektiv du föredrar.

Gillar Georgios bok om adhd

Min favoritbok om adhd som är skriven ur ett inifrånperspektiv är definitivt Georgios Karpathakis bok Underbara adhd. Den gav mig förståelse för impulsiva och hyperaktiva adhd-människor som lätt hamnar i kriminalitet. Innan jag läste boken saknade jag kunskap om hur dessa personer tänkte och resonerade eftersom de fungerar på ett helt annat sätt än jag (jag är hypoaktiv och den raka motsatsen till impulsiv), men hans bok bidrog till ökad förståelse! Eftersom du liksom jag har den ouppmärksamma formen av adhd kommer du dock kanske inte känna igen dig särskilt mycket i boken.

Thernlunds bok är lättförståelig

Vad gäller ”utifrånperspektivet” av adhd så gillar jag Gunilla Thernlunds bok Adhd och autismspektrum i ett livsperspektiv som utöver adhd även redogör för vad autism är. Boken är lättläst och lättförståelig. Särskilt gillar jag att Thernlund skriver att man får utgå från att ett barn med adhd är utstött och/eller mobbat i skolan tills motsatsen är bevisad! Det är nämligen lätt att glömma bort att även barn med adhd (och inte bara autism) löper stor risk för att råka ut för mobbning.

Attwood är min favoritforskare

Min favoritbok om autism som är skriven ur ett forskarperspektiv är Tony Attwoods bok Den kompletta guiden till Aspergers syndrom. Han är psykolog och autismforskare, och då han beskriver personer som ofta uppfattas som högfungerande är det många av mina bloggläsare som känner igen sig i boken. Av boken får man en väldigt bra förståelse för hur det är att leva med autism som barn, tonåring och vuxen, och igenkänningsfaktorn kan vara hög.

Har skrivit två böcker om autism

Vad gäller inifrånperspektivet av autism så har jag själv skrivit två böcker. Min debutbok heter På ett annat sätt som är min livsbiografi men redogör även för hur autism kan yttra sig. Min senaste bok heter Att vara vuxen med Aspergers syndrom där jag tar upp arbetslivet, studier, boendestöd, strategier, bemötande och mycket annat! Länkar till mina böcker finns längst ner i blogginlägget! Annars är min absoluta favoritbok Gunilla Gerlands debutbok En riktig människa. Även om jag inte känner igen mig i väldigt många saker hon beskriver ger den enligt mig väldigt bra förståelse för hur autism kan yttra sig.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Man bör gå med i a-kassan så fort som möjligt när man har börjat jobba. Vilken a-kassa man bör gå…

  2. Att kontrollera hur ett myndigt barn använder sina pengar är en form av ekonomiskt våld. https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/stod-i-arbetet/se-det-ekonomiska-valdet Tänk också på att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *