Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Kan någon med autism jobba som administratör?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Sara frågar

Sökte utbildningen som administratör baskurs. Tror du att någon med autismdiagnos orkar jobba inom administrativt  område? Kan man lyckas?

Paula svarar

Jag får ganska ofta liknande frågor, men faktum är att det inte finns något yrke som någon med autism absolut kan eller inte kan jobba med. Alla vi autister är individer och klarar av olika saker! Någon autist kan vara väldigt bra att jobba med administration samtidigt som någon annan kan vara usel på det. Därför kan det vara bra att träffa en studie- och yrkesvägledare för att kartlägga ens styrkor.

Hade aldrig passat mig

Det finns stereotyper om vilka jobb som anses vara särskilt lämpliga respektive olämpliga för någon med autism, men jag arbetar själv som föreläsare och utbildare, och enligt den stereotypiska bilden av autism borde det vara ett ytterst olämpligt yrke för en autist! Men ändå är det det enda jobb som någonsin passat mig. Ofta antas det istället att alla autister passar som programmerare eller lagerarbetare, men dessa jobb skulle aldrig ha passat mig. Aldrig!

Var helt underbart

En annan stereotyp om autism är att vi autister alltid behöver förutsägbarhet och kontinuitet. Men jag jobbade förut på olika förskolor både via bemanningsföretag och som fast anställd på en och samma förskola. Och jag trivdes så mycket bättre med att jobba via bemanningsföretag och byta förskolor ett par gånger i veckan än att ha en fast arbetsplats! Detta för att jag som ”bemanningsföretagare” inte behövde bygga kontakt med kollegor o s v eftersom jag alltid var ”ny” på varje arbetsplats. De sociala kraven var mycket mindre då jag aldrig kände mina kollegor vilket var helt underbart!

Många autister är noggranna

Men även om man aldrig kan generalisera så anser nog väldigt många att administratör är ett utmärkt val för en autist särskilt om man arbetar med utredningar och rapporter och liknande! Yrket kräver ju noggrannhet som många av oss autister är duktiga på. Här kan du läsa om vad det innebär att arbeta inom administration. Observera att telefonsamtal kan ingå i arbetsuppgifterna, men vissa autister tycker att det är okej. Om du vill slippa vara ”allt i allo” och få mer specialiserade arbetsuppgifter (t.ex. endast bokföring) så kan du söka jobb på ett större företag.

Hade blivit uttråkad

Vissa autister med samtidig adhd kan emellertid tycka att ett administrationsjobb är alldeles för ”tråkigt” och kräver för mycket koncentration. Många med adhd kan vilja ha varierande arbetsuppgifter istället för uppgifter som kräver fokus och noggrannhet. Jag hade själv tyckt att det hade varit väldigt lätt och enkelt att jobba som administratör, men jag tror samtidigt att jag hade blivit väldigt uttråkad av arbetsuppgifterna. Men det är så jag funkar! Många andra autister trivs utmärkt med att jobba inom administrativa områden.

Kan komma att automatiseras

Slutligen vet jag inte hur gammal du är och hur många år du har kvar till ålderspension, men en nackdel med administrativa yrken är att AI kan komma att ersätta människor och ta över dessa jobb helt. Det är alltså inte säkert att dessa typer av jobb kommer att finnas i framtiden, men jag hoppas att det dröjer några år till dess! 🙂

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *