Santtu frågar
Jag har precis blivit diagnostiserad med autism (huvuddiagnos) och ADHD (mer specifikt ouppmärksam form eller ADD, som jag hellre kallar det fast det inte längre heter så). Jag är 35 år och har hela mitt liv undrat vad som är ”galet”. Jag undrar vad dina bästa boktips är kring dessa diagnoser?
Paula svarar
Då har du fått exakt samma diagnoser som jag. Grattis till diagnoserna! 🙂 Vad gäller böcker om den ouppmärksamma formen av adhd (=det som tidigare hette add) så har jag faktiskt inte läst några böcker som handlar om just den formen av adhd. Sådana böcker finns när man exempelvis går in på Bokus.com och skriver sökordet ”add”, men jag vill inte rekommendera böcker som jag själv inte har läst!
Ökar min förståelse för npf
Jag vet inte om ditt syfte med att läsa böckerna är att förstå dig själv bättre eller om du vill öka din förståelse för npf-diagnoser i allmänhet. Jag gillar själv att läsa böcker om npf som jag inte känner igen mig i, och detta eftersom jag är väldigt intresserad av att lära mig att förstå andra npf:are vars npf yttrar sig på ett helt annat sätt än mitt. Det ökar min förståelse för npf! För att få ett så brett perspektiv som möjligt ser jag till att både läsa böcker skrivna av forskare och personer med egen diagnos, men jag vet inte vilket perspektiv du föredrar.
Gillar Georgios bok om adhd
Min favoritbok om adhd som är skriven ur ett inifrånperspektiv är definitivt Georgios Karpathakis bok Underbara adhd. Den gav mig förståelse för impulsiva och hyperaktiva adhd-människor som lätt hamnar i kriminalitet. Innan jag läste boken saknade jag kunskap om hur dessa personer tänkte och resonerade eftersom de fungerar på ett helt annat sätt än jag (jag är hypoaktiv och den raka motsatsen till impulsiv), men hans bok bidrog till ökad förståelse! Eftersom du liksom jag har den ouppmärksamma formen av adhd kommer du dock kanske inte känna igen dig särskilt mycket i boken.
Thernlunds bok är lättförståelig
Vad gäller ”utifrånperspektivet” av adhd så gillar jag Gunilla Thernlunds bok Adhd och autismspektrum i ett livsperspektiv som utöver adhd även redogör för vad autism är. Boken är lättläst och lättförståelig. Särskilt gillar jag att Thernlund skriver att man får utgå från att ett barn med adhd är utstött och/eller mobbat i skolan tills motsatsen är bevisad! Det är nämligen lätt att glömma bort att även barn med adhd (och inte bara autism) löper stor risk för att råka ut för mobbning.
Attwood är min favoritforskare
Min favoritbok om autism som är skriven ur ett forskarperspektiv är Tony Attwoods bok Den kompletta guiden till Aspergers syndrom. Han är psykolog och autismforskare, och då han beskriver personer som ofta uppfattas som högfungerande är det många av mina bloggläsare som känner igen sig i boken. Av boken får man en väldigt bra förståelse för hur det är att leva med autism som barn, tonåring och vuxen, och igenkänningsfaktorn kan vara hög.
Har skrivit två böcker om autism
Vad gäller inifrånperspektivet av autism så har jag själv skrivit två böcker. Min debutbok heter På ett annat sätt som är min livsbiografi men redogör även för hur autism kan yttra sig. Min senaste bok heter Att vara vuxen med Aspergers syndrom där jag tar upp arbetslivet, studier, boendestöd, strategier, bemötande och mycket annat! Länkar till mina böcker finns längst ner i blogginlägget! Annars är min absoluta favoritbok Gunilla Gerlands debutbok En riktig människa. Även om jag inte känner igen mig i väldigt många saker hon beskriver ger den enligt mig väldigt bra förståelse för hur autism kan yttra sig.
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Jag har velat prova hypnos för att se om jag skulle vara person som accepterar att släppa kontrollen som krävs!…
Ja! det känns forcerade!
Precis, det blir verkligen motsatt effekt! Det skulle inte förvåna mig om det i framtiden kom nya studier som visar…
Eller hur!! Märkligt!! Jag spänner mig nästan mer för jag känner att jag måste prestera och ”nu ska jag slappna…
De som gillar meditation brukar säga att det är en vanesak och att när man väl har vant sig vid…
Jag har också svårt att visualisera. Jag har testat hypnos vid två olika tillfällen helt oberoende av varandra och då…
Jag har också läst detta om psykos men jag har varit osäker på om det är vetenskapligt bekräftat att det…
Skönt att veta att jag inte är ensam! Det är lite märkligt att människor ofta förväntar sig att alla ska…
Jag tycker också det finns en motsättning att meditera för att bli lugn. Lite som att en försöker prestera för…
Det är inte omöjligt att olika hypnotisörer jobbar på olika sätt så jag är inte säker på att det alltid…