Kategorier
Autism och trötthet Vardag med Asperger

Vad är det som tar energi?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Som bekant kan en vanlig vardag ta mycket energi från oss med Aspergers syndrom eller autism, och därför orkar vi inte alltid lika mycket som andra människor. Eftersom vi Aspergare är olika, är det mycket olika vad som tar energi från oss, men många tycker att följande saker tar mycket energi.

1) Obehagliga sinnesintryck. Många personer med Aspergers syndrom har känsliga sinnen, vilket i många fall betyder att hjärnan saknar filter och man t om registrerar alla smådetaljer. Vissa ser allt, hör allt (ja, även tickande klockor) och de måste stå ut vid att bli nuddade då och då, vilket också kan kännas mycket obehagligt. Många människor som inte har Aspergers syndrom kan bli tillfälligt känsliga för sinnesintryck när de har baksmälla eller migrän, men för många personer med Aspergers syndrom är detta tillstånd en vardag.

2) Att ständigt behöva tolka in allt och behöva tänka på vad man säger och gör så att man följer de oskrivna reglerna och att man beter sig artigt. Det finns ofta många saker att tänka på. Vad menade den här personen när h*n sa att jag är pratig, var det en pik mot mig och betyder att jag borde prata mindre eller var det bara ett neutralt konstaterande? Vad menade värden när h*n sa att jag får känna mig som hemma? Var jag oartig när jag svarade ärligt på värdens fråga och sa att jag inte tyckte om h*ns mat? Vissa personer med Aspergers syndrom har svårt för vita lögner, vilket gör att man instinktivt kan svara ärligt på en fråga om man inte tänker sig för, och det kan ta energi att tänka. Det kan också ta mycket energi att försöka tolka vad andra människor säger och komma på att ”jag fryser när vi står härute” egentligen betyder ”jag tycker att vi borde gå in”.

Många människor som inte har Aspergers syndrom blir också trötta utomlands eftersom de ständigt måste tänka på hur de bör bete sig och samtidigt försöka förstå det främmande språket. Att leva med Aspergers syndrom kan kännas som att ständigt leva i en främmande kultur. Och vem skulle inte bli trött av att alltid behöva anstränga sig för att bli förstådd och för att förstå andra?

3) Automatisering. Många människor med Aspergers syndrom måste tänka medvetet på saker som andra människor gör automatiskt. Jag måste koncentrera mig hårt när jag duschar för det är många moment att tänka på. Därför tycker jag att duschandet tar extremt mycket energi. Jag blir också trött av att flytta upp posten från hallgolvet för då måste jag göra en rörelse jag annars inte skulle behöva göra.

Vissa personer med Aspergers syndrom tycker att det är jobbigt att säga ”hej” när de oväntat ser på gatan någon de känner eftersom situationen kommer oförberett. De måste anpassa sig till den nya situationen eftersom ”hejet” inte kommer automatiskt. Därför måste de tänka om och kommandera sin hjärna att säga ”hej”. Detta gäller dock inte mig för jag råkar vara en person som älskar att hälsa på människor och gör det hellre en gång för mycket än för lite! 😉 Men vi som har Aspergers syndrom är väldigt olika.

4) Oväntade förändringar. Många människor med Aspergers syndrom tycker att det tar energi att anpassa sig till oväntade förändringar eftersom det kan ta tid att tänka om och göra en ny plan. När det blir för många oväntade förändringar på en och samma dag och man dessutom sovit dåligt, kan man bli alldeles överrumplad.

22 svar på ”Vad är det som tar energi?”

Heiet gjelder ikke for meg heller. Jeg sier hei litt for mange ganger. Selv om jeg har sett personen før på dagen, sier jeg hei når vi møtes igjen. Jeg vet ikke når man ikke skal hilse. Jeg hilser.

Jeg også kjenner igjen det med sanseinntrykk. Lukt, lyder og synsinntrykk er sterke. Uten at jeg har migrene. Jeg tror det var derfor jeg kunne ha vondt i hodet som tenåring. At jeg egentlig ikke hadde vondt i hodet, bare var overbelastet.

Jag resonerar som du: hellre hälsa än att inte göra det 😉

Många människor med Aspergers syndrom säger att de lätt får huvudvärk, så du är inte ensam där! Precis som du skriver kan det nog handla om sinnesintryck. Eller om att hjärnan måste jobba hårt och bearbeta mycket information hela tiden.

Svara

också väldigt viktiga punkter inte bara för oss med Aspergers utan för andra runt omkring också ju att tänka på

1) Obehagliga sinnesintryck. ..
tex känsla för små saker smådetaljer eller så Vissa ser allt, hör allt då får man fundera på vad man signalerar själv till en med As om man är undvikande med svar ljuger är oklar otydlig

2) Att ständigt behöva tolka in allt och behöva tänka på vad man säger och gör så att man följer de oskrivna reglerna och att man beter sig artigt. stämmer bra också men om missförstånd uppstår eller så då ska man inte enbart skylla på den som har As utan som Aspergare tolkar man in iallafall jag gör det det jag ser hör och någon säger till mig och visar om det sen är fel och inte stämmer så känns det dumt för mig tycker jag att behöva tänka på sånt här särskilt när det förväntas och krävs utav mig men jag får inte samma tillbaka

3) Automatisering. en del saker är lätta att komma ihåg och lära sig andra inte kanske för att det har att göra med att man har ett annat sätt att tolka på bildligt talat hur det ser ut för och görs kanske har fel här haha vad tror du paula ?

4) Oväntade förändringar. stämmer också in man blir orolig nervös och så och kanske tom ältar ”varför blev det så här varför gjorde h*n så eller sa så mm … underlättar om man är öppen rak på sak klar tydlig och lovar att hålla sina egna ord och löften och inte bara bryter hur som helst .. något som jag erfarit många är snabba på gentemot mig bara för jag har min As att påpeka jag ska sköta men det är inte samma tillbaka …. konstigt nog

som alltid bra inlägg ifrån dig 🙂 hoppas du kommer ha fler föreläsningar i v-ås ^^

Vad kul att du gillar inlägget, Mathias! Och jag hoppas också att jag kommer att ha nya föreläsningar i Västerås i framtiden 🙂

Det som vi Aspergare kan uppfatta som ”lögner” kan handla om vita lögner eller liknande, och det är inte alltid så att andra människor medvetet vill såra oss när de inte säger rakt ut som de är. Men sen finns det naturligtvis människor som ljuger medvetet.

Klart man inte ska skylla på enbart Aspergaren om det blir missförstånd, och just därför omgivningen behöver kunskap om hur vi ser och uppfattar världen så att de inte dömer oss (även om vi Aspergare är väldigt olika naturligtvis).

Att vi har svårt för att lära oss vissa saker kan ha flera olika förklaringar. Och sen är det ju ofta så att en Aspergare kan ha väldigt lätt för att lära sig något medan en annan Aspergare har riktigt svårt för samma sak. Och alla har ju inte svårt med automatisering.

Svara

precis så sant så .. gällande lögner vita lögner då borde man själv förstå när är det dags att släppa spärren säga sanningen som det är istället för att smyga vidare som katt runt den ångande gröten … ” det är inte alltid så att andra människor medvetet vill såra oss när de inte säger rakt ut som de är” stämmer nog men förr eller senare går det över kanten och det går väldigt fort den där lilla vita lögnen eller undanflykten kan mycket snabbt övergå till en riktigt svidande lögn som gör väldigt ont .. beroende på vad förstås sen så ja tyvärr finns det dom som ljuger medvetet också bara man är uppmärksam på vad som görs och sägs allt eftersom en del saker är rätt mysko antingen är man åt ena hållet eller det andra så att säga velar fram och tillbaka och allt känns som splittrat du har helt rätt i det du säger om ”Klart man inte ska skylla på enbart Aspergaren om det blir missförstånd, och just därför omgivningen behöver kunskap om hur vi ser och uppfattar världen så att de inte dömer oss (även om vi Aspergare är väldigt olika naturligtvis).” tyvärr stämmer det mer än väl in då så många tar fel behandlar oss som man vill efter eget tycke man hävdar man inte ljuger eller drar en vitlögn men för oss med Aspergers kan det som någon annan påstår är en vitlögn vara en riktigt falsk lögn istället och där handlar det om att själv förstå innebörden av att tala sanning säga som det är själv när det är dags istället för att spinna vidare på en ny lögn för att täcka den första

Ja, ibland kan vita lögner och undanflykter bli större lögner beroende på situationen. Men jag är inte arg om någon drar en vit lögn eftersom den personen gör det förmodligen för att försöka att inte såra mig. En klassisk vit lögn skulle t ex kunna vara en kille som säger till mig: ”jag vill inte ha något förhållande just nu, jag har så mycket annat i mitt liv” även om det kanske är just MIG han inte är intresserad av att ha ett förhållande med, och han träffar någon annan redan några dagar efter! Om det skulle hända mig en sådan sak, skulle jag inte bli arg på killen eftersom det där var en vit lögn. Däremot skulle jag säkert vara ledsen, men det skulle inte betyda att killen var en dålig person bara för han drog en vit lögn.

Skulle någon däremot låna en stor summa pengar av mig och ljuga och säga att jag får pengarna tillbaka veckan efter men jag inte får det, DÅ är det en ”riktig” lögn och utnyttjande och då skulle jag bli arg!

Svara

ja precis .. så sant så eller som att man påstår en sak om sig som inte stämmer samtidigt som man utnyttjar och bedrar en annan person medvetet med flit fats man säger man inte gör det men situationens utveckling blir till det som det blir ju längre man springer som katt runt gröten och bara kommer med undanflykter bortförklaringar som är oklara otydliga som man borde kunna lägga mer energi på att förklara sig som i mitt fall med dom där tjejerna .. klart jag mår dåligt blir ledsen förbannad när jag varit singel så länge och längtar efter någon efter trygghet härligt skönt mys osv och bli lockad med sånt och vilseledd att tro hoppas på något som inte blir av som dom sen förnekar och backar och påstår jag har fel man blir som man blir av hur man blir behandlad och hur någon beter sig emot en och formas utifrån efter det och det sätter sina spår jag vet ju vad jag pratar om så jag skulle omöjligt kunna locka en tjej jag tycker är söt till något som jag inte själv vill eller tänker ge en chans till och ja klart hon blir ledsen och besviken på mig då ju

Vad tråkigt att du har blivit ledsen och besviken! 🙁

Nu vet jag inte vad det är för tjejer du träffat och vad de exakt sagt och gjort, men jag har också varit med om att killar jag dejtat först visat intresse och sedan har de backat. Jag har också varit ledsen då. Men å andra sidan har jag också förstått killarna för det kan ofta vara så att man är intresserad av sin dejt i början och sedan ändrar man sig, och det finns ju inga garantier i kärlek. Jag ser dejter mest som ett sätt att flirta lite och lära känna varandra, men det är för mig inget seriöst! Och jag tror inte att killarna menat att såra.

Jag har också ibland gjort så: jag har varit på dejter, trott att jag har varit intresserad av killarna och sedan har jag ändrat mig, backat och inte hört av mig igen för jag har märkt att killen inte alls varit det jag söker. Klart att vissa killar har blivit sårade, men min mening har inte varit att såra någon! Men nu vet jag som sagt inte hur det varit för dig och vad du har träffat för tjejer.

jo men det jag har att göra med är tjejer som är duktiga på att vara impulsiva ansvarslösa utge sig för att lova något som är lite mera privat iflall man har något på gång eller redan är ihop men det verkar som att fast dom har partners så .. verkar dom inte känna någon skam eller dåligt samvete över att få mig tro hoppas på något med dom bara tar och sliter inget ger jag får vänta och vänta inga svar sen är man duktig på att agera förvånad förnärmad hitills så jaa det här handlar om tjejer tyvärr som inte har rent mjöl i påsen som nog söker något dom inte har eller kan få som dom sett i mig men sen så när dom fått utav mig så ja …

Vad tråkigt! 🙁 Om du vill börja dejta igen någon dag, kan du kanske lära känna tjejen som vän först? När man känner varandra väl och är bra vänner, kan det kännas tryggare. Men naturligtvis finns det aldrig garantier!

yup ja vi var ju vänner också faktist väldigt bra vänner med .. jag kände mig trygg med henne litade på henne hade förtroende för henne visst är det klart man lär känna varann som vänner först men om det ska funka med något och bli av så ska nog båda parter visa lika mycket intresse och engagemang samt prioritering och framfötterna för att något ska hända också ju inte bara säga det och påpeka saker för motsatt part som är viktiga som man inte klarar av att stå för och sköta själv eller locka och vilseleda med hur som helst och säga saker som är mera privata och sen skylla på att h*n är desperat obehärskad .. om man vet att någon är känslig osäker rädd otrygg pga sånt här då ska man vara mycket försiktigt med att utge sig för man är en ärlig seriös pålitlig person att förstå så väl och lova sånt som är svårt att kontrollera/hantera och som gör ont

garantier finns det aldrig lika väl som det gör .. det är nog 50/50 men då ska man inte utge sig för att garantera något heller eller skicka andra att garantera lika så väl locka att hoppas tro på något som man inte vill själv och hävda man ska visa framfötterna mm

Klart man inte ska ljuga, där har du helt rätt, Mathias! Jag tror att de flesta människor råkat ut för människor som behandlat en illa eller som ljugit för en, och det kan kännas som ett stort svek. Jag tycker att du ska försöka prata med en psykolog igen för det är viktigt att du får hjälp med att bearbeta det du varit med om. För om du fastnar för det förflutna, kommer du inte kunna njuta av livet. Det är viktigt att du ska kunna må bra!

om du läste mailet jag skrev förut så förstår du nog hur pass ledsen besviken jag är på just dom här tjejerna … ”aspergersstndrom” mailen …

som jag påpekat bara för man har något så är det inte alltid eller jämt ens fel att en situation blir som det blir eller utvecklas till utan det hänger lika mycket på vad andra gör säger och signalerar till en också särksilt om man utger sig för något som förr eller senare inte visar sig stämma …och det är ett ansvar som ska ligga på den som signalerar något och som säger att den lovar något också och då ska den tänka efter hur det låter ut ifrån sin livssituation med … ”småbarns mamma sambo el tjej med kille” ….det låter inte precis seriöst trovärdigt att säga man kan ställa upp på intima privata saker då hur som helst med någon utge sig för att man är ärlig menar allvar klart jag tolkar det då som att ja dom vill ju något när dom inte säger något annat eller mer och förklarar sig mer bättre ..

Skulle någon däremot låna en stor summa pengar av mig och ljuga och säga att jag får pengarna tillbaka veckan efter men jag inte får det, DÅ är det en ”riktig” lögn och utnyttjande och då skulle jag bli arg!stämmer rätt bra här för det är så det ser ut för mig gällande det jag har problem med gällande dom här tjejerna … i deras fall är det inte pengar utan det mera privata dom ljuger och bedrar mig på

jo bara man får tag på någon som är bra också och ev förhoppningsvis blir inlagd med … det är inga enkla lätta vanliga saker jag har att jobba på heller .. och med tanke på anklagelserna och vad dom där två ljugit ihop om mig så .. jaa hade jag verkligen fått hjälp med första tjejen redan i norrköping så hade jag nog mått mycket bättre idag och kunnat undvika dom andra tjejerna jag träffat på andra som gått den kursen som gick samtidigt som mig håller med om det hela missköttes verkligen och det var för slappt ifrån lärar laget man blundade istället för att ta tag i saken sen blir det problem också iom att dom anmäler också ju och även där missköter man arbetet med att enbart blint lita på såna här tjejer vilket jag har klagat starkt på och kritiserat riktigt ordentligt på hur jag behandlades 2012 … och mitt resonemang är kan en tjej enligt vårat rättsystem ljuga om så allvarlliga grejer då kan jag lika vackert gå och råna en ica butik i stan och skylla på att jag bara ville och hävda asch jag har ingen lust jag orkar inte förklara mig …

något som också är säkert är att många andra jag känner särskilt tjejer många blir jätte ledsna på hur dom där behandlat mig och att jag aldrig fått riktig ordentlig hjälp heller att bearbeta och släppa gå vidare och sanningen kommer fram och många blir också förbannade på dom och skäms över sitt egna kön och medger att då är man ruskigt skamligt låg som person om man ljuger om såna allvarliga saker

*spinner och petar på paula med en liten mjuk tass* joo men även om jag ser förstår det så är det på djupet som det inte tränger in till för mig idag är saker och ting så långt gånget och ytlighet så stort att det ändå även om jag som sagt vet så är det en helt annan sak för mig så som saker och ting ser ut för mig idag att att tänka så och hitta en sån tjej pga rädsla osäkerhet otrygghet och vad som krävs idag för att få mig att må bra lyssna på mig visa mig man vill ge mig en chans omtanke hänsyn mm … som jag nämnt det är mer okunskap fördomar ytlig utseendefixering höga krav regler rasism än man tror och passar man inte in så har man ingen chans på något eller tänjer gränserna lite

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *