Kategorier
Autism under barndom och skolan Begränsade intressen och rutiner

Tillåta eller förbjuda ett autistiskt barn att sitta vid mobiltelefonen?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Idag sitter vi människor väldigt mycket vid våra datorer, smartphones och surfplattor. Enligt min erfarenhet är förkärleken för den moderna tekniken dock ännu vanligare bland oss med Aspergers syndrom och autism. Jag får inte sällan oroliga frågor från föräldrar till tonåringar med asperger som undrar om de gör rätt i att låta sina barn sitta vid sina mobiltelefoner flera timmar om dagen.

Själv sitter jag otroligt mycket vid datorn och mobilen. Jag älskar den moderna tekniken för jag kan göra allt med den: blogga, läsa dagstidningar, skriva med pojkvännen, svara på föreläsningsbokningar, betala räkningar och fixa andra bankärenden, googla information om ett intressant ämne och fastna vid det och så vidare. Innan internets uppkomst gjorde man också ungefär liknande saker men på ett lite annat sätt: man fixade bankärenden på plats på banken istället för att sköta det via internetbanken, man pratade i telefon istället för att mejla och chatta, man läste vanliga dagstidningar istället för elektroniska och så vidare. Skillnaden är att allt nuförtiden är samlat på ett och samma ställe (=internet). Vilket jag bara ser som positivt.

Att bara få ligga i soffan vid laptopen eller mobilen och slösurfa kan vara otroligt avslappnande! Långt ifrån alla personer med Aspergers syndrom och autism orkar umgås socialt på samma sätt som många andra, och därför kan mobiler och surfplattor ge oss exakt den avkoppling och underhållning som andra människor får av socialt umgänge. Att ett autistiskt barn får använda surfplattan vid matbordet kan dessutom göra matsituationer uthärdliga för barnet och göra att barnets upplevelse av matstunderna blir positiva istället för jobbiga tvång. Därför tror jag att den moderna tekniken som många varnar för kan ha underlättat autisternas liv betydligt och tycker därför inte att surfplattorna borde förbjudas vid exempelvis matbordet.

Finns det ingen risk då att mobilanvändandet blir skadligt och går överstyr? Jo, ibland kanske. Men det får bli ämnet för morgondagens blogginlägg 🙂

8 svar på ”Tillåta eller förbjuda ett autistiskt barn att sitta vid mobiltelefonen?”

Hej Paula! Jag tycker som du, men vi har ett problem med vår dotter och mobil – hon blir jättearg när hon ska avsluta och hon har inte heller tidsuppfattning, om vi säger t.wx. 20 minuter med mobilen innan något annat behöver göras. Varför tror du det är så och hur ska vi göra? Hon är rätt kreativ med mobilen, så vi vill inte förbjuda den, men vi måste komma iväg till skolan eller borsta tänderna. Hon är 10 år. Har du egen erfarenhet eller tips. Tack för din blogg. Den hjälper!

Hej Katerina!

Kul att höra att min blogg har hjälpt er! Jag förstår verkligen dilemmat. I vissa situationer är det ju inte riktigt angeläget att använda mobiltelefonen. Jag funderar på om problemet kan ligga i hennes dåliga tidsuppfattning? Skulle någon slags visuellt hjälpmedel kanske kunna hjälpa henne för att förstå tiden bättre? Ni skulle kunna vända er till habiliteringen och kolla om en arbetsterapeut skulle kunna ordinera något hjälpmedel till henne.

Ibland hjälper också varningar, dvs att man förvarnar ett par gånger när det endast är lite tid kvar. Och kanske säger ”stopp” i förtid och då kanske hon säger ”inte ännu” och envisas med att hålla på med mobilen en stund till. Då kan ni låtsas ge efter och låtsas som att ni låter henne bestämma (när det i själva verket finns lite tid kvar) och sen när det verkligen är dags att avsluta så kan ni vara bestämda och säga att det är dags att avsluta nu. Då kanske hon får en känsla av att hon får kontrollen när hon har fått lite extratid.

Dock är det inte alls säkert att de ovanstående tipsen hjälper för det är möjligt att din dotter verkligen är helt omotiverad att göra det som ska göras. Själv blev jag arg när mamma tvingade mig att avsluta aktiviteter när jag var i din dotters ålder och även senare i tonåren. Det blev alltid bråk men sen löste sig situationen när jag hade lugnat mig lite. Så det som löste situationen var att mamma var bestämd.

Min son är ofta uppe hela nätterna och sover på dagen,surfar och spelar spel förmodar jag….men det är väl mitt fel antar jag,för det var jag som gav honom det där när han var liten.Han säger att det är så skönt att vara uppe på natten för det är så skönt att slippa allt tjat om hur han ska vara eller bete sig och jag förstår honom…jag är själv uppe på nätterna för det är rogivande att få vara själv i lugn och ro,men jag är ju gammal och klarar att göra jobbibga saker på dagen efter att ha varit uppe hela natten,att förbjuda det digitala går inte,det löser inte problemen som vanliga personer utan diagnoser upplever

Det verkar som att det är många personer med asperger som är uppe på nätterna och sover på dagarna. Och mår man bra av det så varför inte? 🙂 Och jag håller helt med dig om att det inte går att förbjuda det digitala. Sen funderar jag på om det digitala är alldeles för nytt i samhället och att det dels är därför folk tycker att det är ett problem att använda det mycket. Vem vet, inställningen kanske kommer att vara helt annan om 50 år.

Jag skaffade dator redan när internet kom och då var det många som tyckte det var dåligt med datorer,precis som när videobandspelaren kom..https://www.youtube.com/watch?v=W8r-tXRLazs.Då fanns ju inga mobiler heller så nu är vi i dataåldern…det är upp till var och en att anamma vad dom vill,själv har jag inte sociala medier då jag tröttnade på fb typ för 7 år sedan

Det är faktiskt många som har tröttnat på sociala medier. Själv har jag aldrig ens skaffat Instagram och Twitter har jag bara använt vid några enstaka tillfällen. Facebook har jag däremot!

Det är nog vanligt att folk är skeptiska till det som är nytt. Undrar om samma sak hände när telefonen uppfanns. Kan tänka mig det.

Tack Paula. Du gav bekräftelse pä det som jag tycker. Jag har en dotter som har autism/add och hon verkar vara mycket tillfreds med att chatta och facetima med hennes vänner på nätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *