Kategorier
Paulas blogg

Sommaravslutning 2024 på Misa Kompetens

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Igår hade vi möte tillika sommaravslutning på Misa Kompetens. Trots sommaravslutning börjar inte min semester ännu. Nästa vecka kommer jag dessutom föreläsa om autism för flyktingar vilket är ett jättespännande uppdrag för jag har aldrig föreläst specifikt för flyktingar tidigare. Dock kräver uppdraget en del planering för föreläsningen ska givetvis vara på lättförståelig svenska. Som språkintresserad tycker jag bara att det är kul att planera språket, men det kommer samtidigt ta lite tid.

Allt annat än lätt

Den åhörargrupp jag kommer att föreläsa för är dubbelt utsatt: för det första har de tvingats fly från sina hemländer mot sin vilja och flytta till ett främmande land (=Sverige). Många bär med sig trauman, har förlorat sina anhöriga, varit med om jättehemska saker o s v. Jag kan inte ens föreställa mig hur det är men det måste vara fruktansvärt! För det andra har åhörarna egna funktionsnedsättningar vilket ytterligare gör dem extra utsatta på arbetsmarknaden. Att tvingas lämna sitt land och fly när man har en funktionsnedsättning är inte lätt!

Var okej med att kompromissa

Även om jag och flera av mina kollegor har föreläsningar och utbildningar som vi ska hålla före semestern hade vi sommaravslutningen den här veckan eftersom vi inte kommer att ha fler gemensamma träffar före semestern. Och för en gångs skull deltog jag i mötet! Men å andra sidan hade jag inte deltagit i jobbmöten på länge så jag var okej med att kompromissa och vara med denna gång.

Fick gå tidigare

Ni som följer min blogg vet att jag har arbetsanpassningar, bland annat möjlighet att undvika sociala tillställningar på jobbet om det absolut inte är nödvändigt att jag är med. Igår var det nödvändigt att jag var med: dels planerade vi höstens utbildningar, dels fotograferades vi. Men jag fick gå ett par timmar tidigare än mina kollegor eftersom min chef vet att jag inte orkar med långa möten! Dessutom skulle mina kollegor ha After Work efter jobbet, men jag deltog såklart inte i det heller.

Har nya kollegor

Här ser ni ett av foton som togs på oss igår! Som ni ser står jag längst till vänster. Jag har en helt ny uppsättning kollegor för alla mina kollegor från förra året har slutat, och därför har min chef anställt nya personer. Jag har inte träffat mina nya kollegor särskilt många gånger ännu och därför känns det nästan som att jag är på en helt ny arbetsplats! Det gör dock inte mig något att ha kollegor jag inte känner så väl för jag känner mig inte otrygg med främmande människor. Många andra autister reagerar dock negativt på dessa typer av förändringar på jobbet.

Sommaravslutning på Misa Kompetens
Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Svar på detta inlägg, som gjorde att jag klickade in, kom som en välsignelse. Tack för detta inlägg! Jag blir…

  2. Intressant! Tack för informationen om boken. Jag blir utsatt för dessa motiverande samtal fast jag inte vill så jag hoppas…

  3. Mmm, och eftersom mi-samtal är ett (får man nog tillstå) ganska kraftfullt men enkelt verktyg för att få samtalsparten att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

6 svar på ”Sommaravslutning 2024 på Misa Kompetens”

Det låter mycket spännande att få föreläsa för flyktingar🙂👍

Jättebra att de får lyssna på just dig!

Tack så mycket Cindy! 🙂 Det kommer verkligen att bli jättespännande!

Svara

På fotot står du längst till vänster. Men från din egen och de andras synvinkel, när du ställde dig i gruppen, stod du längst till höger då alla andra var på din västra sida! 😀 Skämtåsido. 😉

Intressant att föreläsningen sker på svenska, om dock lätt sådan. Hade gissat att det hellre skulle vara på engelska. Blir säkert spännande och givande i alla fall!

Haha, det kändes faktiskt lite märkligt att skriva att jag stod längst till vänster. Jag minns nämligen tydligt att när fotot togs så stod jag längst till höger, och nu skulle jag plötsligt skriva att jag stod längst till vänster! 🙂

Jag tänkte också på att det är intressant att jag ska föreläsa på svenska. Jag har ibland hållit föreläsningar på engelska. Men samtidigt vet jag att långt ifrån alla flyktingar kan engelska. Självklart är många flyktingar högutbildade, men vissa är också analfabeter när de kommer till Sverige, d v s de kan inte ens läsa på sitt eget modersmål och kan definitivt inte engelska.

De flyktingar jag kommer att föreläsa för har ju dessutom egna funktionsnedsättningar, och jag vet att det i vissa länder är ganska ovanligt att personer med funktionsnedsättningar har fått chansen att skaffa utbildning och lära sig t.ex. engelska. Jag har funderat på om jag kommer att kunna ta hjälp av engelskan om åhörarna inte skulle förstå allt vad jag säger, men det är inte alls omöjligt att ingen i gruppen kan engelska!

Svara

Så det är värt att tänka på även när man speglar sig: Egentligen är det inte så man ser ut! För att veta det måste man egentligen ta en bild/film på sig själv. 🙂

Jag brukar bara utgå från att folk från andra länder hellre kan engelska än svenska. Eftersom det ju är ett av världspråken, tillsammans med tyska och spanska m.m. Men självklart är det helt beroende på vart flyktingarna kommer från! I Afrika t.ex. är ju franska väldigt vanligt.

Haha ja, det är sant att bilderna blir spegelvända 🙂

Precis, flyktingarnas språkkunskaper varierar beroende vilka länder de kommer ifrån. Och många flyktingar är faktiskt högutbildade och kan många språk inklusive engelska men har inte alltid hunnit lära sig flytande svenska ännu. Men andra är lågutbildade, har aldrig gått i skolan och kan bara sina modersmål. Och precis som du skriver kan vissa flyktingar franska istället för engelska. När jag var i Algeriet fick jag prata franska för de flesta algerier kunde ingen eller bristfällig engelska. Man måste kunna franska för att klara sig där!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *