Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Som autist, har jag rätt till arbetsförmågeutredning?

Jacqueline frågar

Vad krävs för att utreda sin arbetsförmåga när man mår psykiskt dåligt av sin arbetssituation och samtidigt har diagnostiserats med autism?

Förstår att detta egentligen är en facklig fråga, men jag ville samtidigt ha hjälp av en läkares bedömning på min arbetsförmåga som ett stöd när jag ska prata med facket?

Verken vårdcentralen eller psykiatrin hjälpte mig i mitt problem, trots att jag förklarade utförligt att jag också lider av utmattningssyndrom, så här sitter jag nu, med Propavan och mår fortfarande psykiskt dåligt.

Vad finns det egentligen för hjälp att få?

Paula svarar

Vad tråkigt att höra om din situation! För det första undrar jag om du har en anställning med lönebidrag. Om så är fallet kan du kontakta Arbetsförmedlingen och meddela dem att anpassningarna på arbetsplatsen inte fungerar (vilket de uppenbarligen inte gör med tanke på att du mår psykiskt dåligt av din arbetssituation).

Du har rätt till anpassningar

Men även om du inte skulle ha en lönebidragsanställning har din arbetsgivare en skyldighet att anpassa arbetsplatsen efter dina förutsättningar så länge de ekonomiska och praktiska förutsättningarna finns. Detta regleras i diskrimineringslagen som du omfattas av i och med att du har autism. Även arbetsmiljölagen stadgar att arbetsgivaren ska ta hänsyn till arbetstagarnas förutsättningar i både fysiskt och psykiskt hänseende.

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Prata med arbetsgivaren

Frågan är alltså om din nuvarande arbetsplats skulle kunna anpassas på något sätt så att du inte skulle må psykiskt dåligt av att jobba. Ibland är det arbetsmiljön som behöver anpassas (t.ex. intrycksfri arbetsmiljö), ibland är det själva arbetsuppgifterna och ibland är det både och. Nu vet jag inte vad du jobbar med, men skulle du exempelvis kunna jobba hemifrån? Prata med din arbetsgivare och skulle du inte få gehör kan du vända dig till skyddsombudet (förutsatt att din arbetsplats har en sådan). Och facket kan du ju alltid kontakta!

Du kan sjukskriva dig

Om du trots anpassningar mår dåligt av att arbeta skulle jag, om jag vore du, sjukskriva mig. Du kan byta läkare tills du hittar en som förstår dig och som har kunskap om autism. Vid långtidssjukskrivning har arbetsgivaren ett rehabiliteringsansvar och är skyldig att utreda om du skulle kunna omplaceras. Försäkringskassans roll blir att bedöma din arbetsförmåga.

Viktigt att allt funkar

Jag hoppas att din arbetssituation ordnar sig! Man spenderar en stor del av livet på jobbet varför det är viktigt att allt funkar. Jag håller tummarna för att du får hjälp och att du hittar en förstående läkare.

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Tack detsamma Dr Blom! Jag trodde att man sade god fortsättning först närmare nyår, men där ser man 🙂

  2. God jul Paula🌲🌲🌲

  3. God fortsättning Paula! https://sverigesradio.se/artikel/6597539

  4. God Jul till dig Paula!

4 svar på ”Som autist, har jag rätt till arbetsförmågeutredning?”

Det är så mycket som måste dras till sin spets i dagens samhälle. Du kan till exempel (i princip) inte få hjälp av psykiatrin förrän du är döfärdig (suicidal). Men det finns faktiskt förebyggande arbetsanpassning, som är arbetsgivarens ansvar! Du kan alltså få hjälp även om du släpar dej till arbetet idag (och om du behöver hjälp att återvända efter hel- eller deltidssjukskrivning). Sen behöver din arbetsgivare antagligen informeras om detta och kanske också att du behöver hjälp av personalavdelning, fack eller skyddsombud för att trycka på. Ingenting verkar tyvärr hända av sig själv numera, bara för att det är lagstadgat… Hoppas länken hjälper, kram! https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/arbetsanpassning–forebygg-eller-atgarda-sjukfranvaro/

Jag fick en sk handikappskod på arbetsförmedlingen, kan inte jobba med teknik eller höga höjder, med min utbildning så blev de vara på vårdcentral eftersom jag mår inte bra att ha oregelbundna arbetstider. Jobba natt är de inte ens tal om.

Jag hade inte heller klarat av att jobba natt! Jag måste prioritera sömn. På grund av mina kognitiva svårigheter måste jag vara utvilad när jag jobbar.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *