Kategorier
Vardag med Asperger

Sluta diskriminera patienter med autism

Forskning har visat att människor med autism dör i genomsnitt 16 år tidigare än andra människor. Vi autister har alltså ett betydligt kortare liv än neurotypiska människor (på gruppnivå alltså, det kan självklart finnas stora skillnader på individnivå)! Det finns många olika anledningar till den förkortade livslängden, men en anledning skulle kunna vara att vi eventuellt får sämre vård än neurotypiska människor.

Behövde sövas

Jag var väldigt nyligen med om att jag inte fick vård inom rimlig tid på grunder som kan härledas till min autism. Jag gjorde en koloskopiundersökning förra veckan efter att ha stått i kö i över 7 månader. Enligt vårdgarantin ska man få specialistvård inom 90 dagar, men vårdgarantin gällde inte mig eftersom jag på grund av min autism har vissa specialbehov: jag upplever kroppsliga undersökningar som extremt obehagliga (perceptuellt alltså, inte psykiskt, och perceptuell överkänslighet ingår i autism). Därför behövde jag sövas. Och utöver narkos behövde jag också stöd med intag av laxeringsmedlet (något man behövde göra innan undersökningen) eftersom jag har allvarlig kräkfobi. Jag behövde alltså läggas in på kliniken!

Omfattades inte av vårdgarantin

När jag efter fem månaders väntan ifrågasatte den långa väntetiden fick jag till svar att vårdgarantin inte gällde på Ersta sjukhus eftersom deras verksamhet faller utanför vårdgarantin! När jag kontaktade min husläkare och frågade om hon kunde remitterade mig till en annan vårdgivare där jag kunde få vård inom vårdgarantins gränser fick jag till svar att Ersta sjukhus var den enda vårdgivare som hade möjlighet att utföra undersökningen under narkos OCH med inläggning (=låta mig sova över på kliniken). Om jag däremot kunde tänka mig att utföra koloskopin på samma sätt som de flesta andra patienter, det vill säga utan narkos och utan att bli inlagd, skulle jag kunna få en tid på en annan vårdenhet på direkten!

Kan inte skärpa mig

Så som jag ser det är min autism orsaken till att jag fick vänta på vård längre än andra patienter. Det är ju inte så att jag ville ha narkos och inläggning för skojs skull utan jag hade inte kunnat genomgå undersökningen utan dessa specialarrangemang. Lugnande medicin funkar inte för mig när det gäller perceptionskänslighet, jag drabbas ändå av panik och jag har tidigare avbokat en koloskopiundersökning på grund av det. Det handlar alltså inte om att jag skulle kunna ”skärpa mig”. Alla som känner mig vet att det är mycket viktigt för mig att ta hand min hälsa så jag skulle aldrig avboka viktiga undersökningar för skojs skull!

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Finns två typer av diskriminering

Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering inom bland annat sjukvården. Lagtexten skiljer på två olika typer av diskriminering: direkt diskriminering som kännetecknas av ett man blir missgynnad och sämre behandlad än en person utan funktionsnedsättning i en jämförbar situation. Indirekt diskriminering syftar istället på att man tillämpar en bestämmelse som verkar neutral men som ändå resulterar i ett missgynnande av en grupp som skyddas av diskrimineringslagen.

Min autism är inte självvald

Jag misstänker att det jag var med om kan falla under indirekt diskriminering: att en patient som kräver att bli inlagd på kliniken och få narkos inte kan förvänta sig att omfattas av vårdgarantin kan ju verka som en neutral bestämmelse, men följden blir ändå att jag blir missgynnad på grunder som kan härledas till min autism. Min autism är inte självvald, och jag hade inget annat val än att snällt stå kvar i kön och vänta. Hade jag inte haft autism hade jag omfattats av vårdgarantin! Sådana här ärenden kan egentligen anmälas till DO, men jag orkar inte göra det eftersom det tar energi.

Oacceptabelt

Jag skulle vilja veta hur vanligt det är att autister får sämre vård än andra patienter. Jag har hört massor av historier om diskriminering inom vården, inte minst inom psykiatrin där autistiska patienter nekats vård eftersom de psykiska besvären har förmodats bero på autism. Jag misstänker alltså att den typen av diskriminering är mycket vanlig, och jag misstänker också att diskriminering också förekommer inom den somatiska vården vilket skedde i mitt fall. Och det är oacceptabelt! En funktionsnedsättning borde aldrig vara ett skäl till att man förblir utan bra vård. Sluta diskriminera patienter med autism!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Det beror på vilken typ av jobb man har eller har haft. jag jobbade på Samhall från 1980-talet till 1990-talet…

  2. Jag tror också att det är viktigt att lyfta upp istället för att trycka ner. Och eftersom vi autister har…

  3. Tack, du är den första jag stött på som faktiskt uttalat tror på mig, har alltid fått höra att jag…

  4. Ett av mina tidigaste minnen är när jag vaknar en morgon i en husvagn och min syster är där och…

  5. Varför kan folk inte förstå att alla inte mår bra av att konstant ”utmana” sig själva, vara konstant aktiva och…

  6. Jag tror dig! Vi autister har ju en annorlunda hjärna, och Tony Attwood har också skrivit att vissa autister har…

11 svar på ”Sluta diskriminera patienter med autism”

Jag upplever att den somatiska vården har försämrats efter att jag fick min autismdiagnos och är öppen med den (den psykiatriska har helt avslutats, inte på mitt bevåg). Det är allt från ”goda” råd till toxisk positivitet, manipulation och ingen respekt för min gränssättning (jag fick inte säga nej till en behandling) mm. Och sedan är det som vanligt missuppfattningar om hur jag mår eftersom jag maskerar MEN säger att jag mår dåligt (inga följdfrågor ställs). Kunskapsbristen om autism inom vården är skrämmande och farlig.

Åh, så tråkigt att höra att du har så dåliga erfarenheter av vården 🙁 Man har alltid rätt att säga till vård så länge det inte är fråga om tvångsvård (typ att man har någon psykisk sjukdom som gör att man är en fara för sig själv och/eller andra). Men det krävs väldigt mycket för att tvångslagstiftningar ska kunna tillämpas! Så tråkigt att autismdiagnosen har ställt till det trots att det inte ska spela någon roll om en patient har en funktionsnedsättning eller ej. Jag håller med om att vården skulle behöva kunskap om autism!

Svara

Hur gör perceptuell överkänslighet att det är obehagligt? Min mamma har gjort koloskopi och sa att det inte kändes alls även om hon tyckte det verkade läskigt innan.

Själv tycker jag det är psykiskt obehagligt att ha strumpor med hål i, jag ryser när jag känner att det är ett hål på undersidan av strumpan. Det stör mig så att jag inte kan tänka på annat. Känns mer obehagligt än en gaffel mot en griffeltavla, som folk alltid säger låter hemskt. Jag går hellre barfota än med en strumpa med hål i! Kan det ha med detta att göra? Jag kan ej koncetrera mig om jag har en strumpa med hål i, som sagt hellre går jag barfota.

Svårt att säga vad det beror på, men sensorisk överkänslighet handlar om att det känns FYSISKT obehagligt. Men det fysiska påverkar såklart ofta det psykiska också!

Svara

Jag som förälder har flera gånger upplevt att min son diskrimineras inom vården just pga av autismen. Min upplevelse är att det beror på okunskap. Vi har valt att lyfta frågan och också sett förändringar. Det kan till exempel handla om att få ett extra besök hos tandläkaren för att få ställa frågor och kunna förbereda sig inför att sätta en tandställning. Vi har också fått tillgång till lekterapi som förberedelse för blodprover.

Vad bra att vården lyssnat på er och att ni sett positiva förändringar! Det känns säkert mycket tryggare för din son att t.ex. besöka tandläkaren när han får prata med personalen innan.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *