Kategorier
Läsarfrågor

Ska jag byta från Ritalin till Elvanse?

Snälla, hjälp mig att sprida budskapet genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Vee22 frågar

Jag har som diagnos ADHD och Aspergers. Jag mår bra med min ADHD medicin men får bara 30 mg Ritalin per dag vilket är för lite och 10 år sedan fick jag 270 mg per dag vilket var för mycket så jag slutade ta meds helt i 6 år. De vägrar att höja dagliga dosen på 30 mg vilket jag nu tagit i ett år sedan jag åter började medicinera för min ADHD.

Borde jag kanske be läkaren att ändra medicin från Ritalin till Elvanse? Vilken dosering är bäst med Elvanse? Får absolut ingen effekt på endast 30 mg Ritalin per dag. Jag är fullkomligt utmattad från PTSD och Aspergers. Snälla hjälp.

Paula svarar

Tyvärr kan jag inte ge medicinska råd eftersom jag saknar medicinsk utbildning och kompetens. Jag tror också att min arbetsgivare skulle misstycka om jag gav medicinska råd till er bloggläsare utan att ha adekvat kompetens. Det jag däremot kan säga är att eftersom du verkar vara intresserad av att börja med Elvanse så kan du absolut diskutera medicinbyte med din läkare och fråga hen vad hen tycker! Vissa som inte får någon effekt av Ritalin kan få det av Elvanse och tvärtom. Vad som fungerar och inte fungerar är individuellt, och därför kan du fundera på om du vill ge Elvanse en chans om din läkare är villig att skriva ut det till dig.

Dosen är individuell

Vad gäller doseringen så är den optimala dosen av centralstimulerande läkemedel individuell. Av FASS hemsida framgår att den maximala dosen på Ritalin är 80 mg så 270 mg borde vara alldeles för mycket. Jag vet inte varför din läkare inte vill skriva ut en högre dos än 30 mg till dig eftersom det är tillåtet att ta 80 mg Ritalin per dag, men jag antar att hen av någon anledning har kommit fram till att en högre dos skulle vara olämpligt i ditt fall. Om du är missnöjd med din nuvarande läkare kan du såklart byta läkare och pröva din lycka hos någon annan.

Ska anpassas efter patienten

Vad gäller Elvanse så står det att läsa på FASS hemsida att startdosen är 30 mg men att det ibland kan bli aktuellt att börja med 20 mg om läkaren bedömer det vara lämpligt. Dosen kan sedan ökas stegvis, och den maximala rekommenderade dosen är 70 mg per dag. Det står vidare att läsa att dosen ska anpassas efter den enskilde patientens behov. Det är nämligen väldigt individuellt hur man reagerar på Elvanse så om någon annan med samma diagnoser som du anser att en viss dosering funkar bäst så måste inte den ”sanningen” gälla dig! På vissa passar Elvanse dessutom inte alls medan andra tycker att det funkar toppen. Glöm inte att rapportera eventuella biverkningar till din läkare. Men som sagt ger jag inga specifika rekommendationer eftersom jag saknar medicinsk kompetens!

Tycker du att inlägget är bra? Dela då det på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl. är du snäll:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *