Kategorier
Aspergers syndrom och autism Autism och bemötande

Samma svårigheter, olika bemötande

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När man har svårigheter som är vanligt förekommande vid Aspergers syndrom och autismspektrumtillstånd, kan det hända att svårigheterna bemöts olika av omgivningen samt att exakt samma svårigheter kan vara olika handikappande beroende på om man är man eller kvinna. Här är några exempel:

1. Man har svårt för att sköta hushållssysslor som exempelvis matlagning och städning

Trots att samhället blivit mer och mer jämlikt, kan omgivningen reagera starkare om en kvinna är extremt oordningsam och inte vet hur man sköter hushållet. När jag och min exman var gifta och vi hade gäster som hade köpt blommor till oss, brukade gästerna ge blommorna till mig och inte till honom. De tog förmodligen för givet att det var jag som skötte sådant, men jag hade aldrig någon aning om vad man skulle göra med blommor så jag räckte alltid över dessa till min dåvarande man. När de berömde vår inredning, vände de sig oftast till mig med berömmen och inte till honom. Ibland frågade gästerna oss om jag brukade laga arabisk eller finsk mat hemma. När vi svarade att det alltid var han som lagade maten, såg de förvånade ut.

Å andra sidan fick jag också beröm för att jag vågade bryta mot normerna och ”låta” min man göra alla hemmasysslorna och packa min resväska åt mig när jag skulle iväg, och vissa tyckte att det var häftigt. ”Vilken fin man du har”, fick jag ofta höra. Samtidigt kunde exakt samma människor tycka att män som lät sina fruar göra allt hemma var mansgrisar!

2. Man har svårt för att ta initiativ till kontakt med andra människor och har svårt för att se andra i ögonen

Om en pojke drar sig undan i skolan och är passiv, kan omgivningen reagera kraftigare än om en flicka är passiv och undviker ögonkontakt. Många tycker ju att flickor brukar vara lite blyga eftersom det kan tillhöra deras natur. Eftersom det kan anses vara helt normalt, reagerar inte alltid omgivningen på flickans undandragande beteende och de upptäcker därmed inte att flickan kanske uppvisar drag för Aspergers syndrom.

3. Man har svårt för socialt samspel och vet inte hur man kan ta kontakt med det motsatta könet

Om en man inte vet hur man flirtar eller hur man kan få kontakt med det motsatta könet, kan han få mycket svårt för att träffa en partner. När vi kvinnor med Aspergers syndrom har samma problem blir svårigheterna inte nödvändigtvis lika handikappande. För trots att vi lever i 2015, anses det fortfarande vara mannens uppgift att ragga, och därför är det inte lika viktigt för oss tjejer att veta hur man flirtar.

Vissa män kan dessutom vara mer raka och tydliga när de raggar, och därför behöver tjejer inte alltid kunna förstå de underliggande budskapen mellan raderna för att förstå att mannen är intresserad. Undantag finns naturligtvis!

17 svar på ”Samma svårigheter, olika bemötande”

hej paula!!jag har följt din blogg snart ett år nu men ej skrivit nåt. Din blogg har gett mig självkunskap och insikt.Jag är ungeär lika gammal som dig och är också från finnland men fick min adhd-diagnos i fjol.Jag har ej aspberger men känner igen mig i dina beskrivningar men inte i allt.

du skriver att ni aspergertjejer tycker om rakhet och vill veta andras avsikter så jag tänker vara mycket rak nu;) Det skulle vara roligt att gå på dejt med dig någon gång om du har lust! jag tycker att du verkar vara vettig och dessutom du är snygg också 😉 jag förstår att du kanske inte vill träffa en främling på de thär sättet och speciellt någon som ”bara” har adhd och dyslexi, ej aspberger men man måste ibland våga chansa;) det skulle också vara mkt kul att träffa någon som också pratar finska och har npf.Fastän jag ej har aspberger har jag svårt för nt:s!

må gott!och fortsätt hålla på det med du gör,kunskap behövs!

Det där var raka rör , tänk om alla i min omgivning var lika raka med vad dom tycker och tänker , så mycket lättare allt skulle bli då.

Jag håller verkligen med! Jag tycker det är jätteskönt med rakhet, tänk om man alltid visste vad andra människor hade för avsikter. Då skulle man slippa undra. Vad skönt det skulle vara! 🙂

Svara

Hej Kristian!

Vad roligt att höra att min blogg har gett dig bättre självinsikt 🙂 Många som har andra npf-diagnoser än Asperger brukar ibland känna igen sig en del i mina beskrivningar, speciellt i det här med att man kan ha bristande exekutiva funktioner, svårt att hålla ordning och begränsad mängd energi. Och jag förstår verkligen att du gärna vill träffa någon som också talar finska, det är alltid lättare när man får tala sitt eget modersmål 🙂

Dock måste jag tacka nej till dejten. Jag är jätteglad att du frågade och tar det som en komplimang, jag önskar verkligen att alla människor var lika raka som du! Men jag vågar inte bestämma träffar med män som jag aldrig har träffat förut. Men jag är som sagt glad att du frågade, jag gillar verkligen rakhet 🙂

Må så gott du också! Och hoppas du fortsätter läsa min blogg!

Svara

Många som har andra npf-diagnoser än Asperger brukar ibland känna igen sig en del i mina beskrivningar, speciellt i det här med att man kan ha bristande exekutiva funktioner, svårt att hålla ordning och begränsad mängd energi.

Jag tycker att människor med AD(H)D borde känna igen sig bättre i aspergare som dig och mig Paula än i människor med enbart Aspergers syndrom eftersom vi liksom 50-80 % av aspergarna också har ADD.

Jag är nyfiken på vad som beror på Aspergers syndrom och vad som beror på ADHD hos mig. Jag vill veta skillnaden mellan Aspergers syndrom utan AD(H)D och Aspergers syndrom med ADHD. Jag gissar att AD(H)D utan Aspergers syndrom innebär att de sociala svåerigheterna är betydligt färre eller öht inte förekommer.

eftersom vi liksom 50-80 % av aspergarna också har ADD.

eftersom vi liksom 50-80 % av aspergarna också har AD(H)D.

Jag är nyfiken på vad som beror på Aspergers syndrom och vad som beror på ADHD hos mig. Jag vill veta skillnaden mellan Aspergers syndrom utan AD(H)D och Aspergers syndrom med ADHD. Jag gissar att AD(H)D utan Aspergers syndrom innebär att de sociala svåerigheterna är betydligt färre eller öht inte förekommer. Det där är nåt jag också går och funderar på , Jag har asp/adhd och min son har asp/add . Min son har enormt svårt att komma igång och kan inte varken städa eller laga mat , men jag pendlar mellan att ibland bara sitta och göra absolut ingenting och mår bra av det , sen kan jag gå igång och gör hur mycket som helst , fast mest om det är saker som är roliga för mig då

Jag fungerar nog som din son eftersom jag inte heller kan städa eller laga mat. Däremot kan jag diska, men jag måste spara energi till det. Under föreläsningssäsongen händer det ibland att jag inte klarat av att diska alls eftersom energin inte har räckt till det, och då har mina boendestödjare fått göra det åt mig. Men mitt mål är verkligen att diska själv eftersom det inte är meningen att mina boendestödjare ska göra allt.

Svara

Jag tycker att människor med AD(H)D borde känna igen sig bättre i aspergare som dig och mig Paula än i människor med enbart Aspergers syndrom

Jag håller med, du har helt rätt! Men det som jag tycker är intressant är att jag har träffat människor med enbart Aspergers syndrom som har svårigheter med exekutiva funktioner. Förut trodde jag att svårigheter med exekutiva funktioner enbart hade med AD/H/D att göra, men Tony Attwood, Lena Nylander och andra läkare skriver att det är typiskt även för personer med Aspergers syndrom.

Jag skulle också vilja veta vad som är ADD och vad som är Aspergers syndrom hos mig. Att jag lätt tappar bort saker beror nog på att jag har ADD. Koncentrationssvårigheter har oftast med AD/H/D att göra, men jag blev förvirrad när jag läste i Tony Attwoods bok att även rena aspergare kan ha koncentrationssvårigheter utan att ha AD/H/D. Jag har fått förklarat för mig att hjärnan är ett nätverk och att man inte alltid kan veta helt säkert vad som beror på vad om man har flera neuropsykiatriska diagnoser. Men jag tycker att det här är en intressant fråga!

Svara

Jag har fått förklarat för mig att hjärnan är ett nätverk och att man inte alltid kan veta helt säkert vad som beror på vad om man har flera neuropsykiatriska diagnoser.

Så är det nog men samtidigt så är det ju två olika diagnoser så någon skillnad tycker man att det måste vara mellan att ha enbart Aspergers syndrom och Aspergers syndrom och AD(H)D annars hade vi kunnat ha Aspergers syndrom ”all inclusive”.

Du har rätt! Jag blir inte klok på det här med diagnoser. Å ena sidan känner jag igen mig i ADD, men å andra sidan skulle tydligen många av mina svårigheter kunna förklaras med Aspergers syndrom. Ibland känns det nästan som att det är en slump som avgör vilka som får tilläggsdiagnoser och vilka som inte får det, men jag hoppas att det inte är så.

Jag har ibland tänkt på min Tourettes-diagnos och undrat hur det kommer sig att jag har fått den diagnosen när jag träffat många andra aspergare som har mer tics än jag och de har fått höra att det är vanligt att aspergare har tics och att man inte behöver ha Tourettes för det. Antingen har jag fått fel diagnos eller så är Tourettes kraftigt underdiagnostiserad. Ärligt talat ifrågasätter jag min Tourettes-diagnos nuförtiden och jag har inte ens mycket tics idag, men däremot är jag helt säker på att jag har Asperger och ADD!

Intressant, för mig minskar både chrome och internet explorer ner storleken så att hela bilden synns.

Nu fick jag upp hela bilden.

Jag tror minsann att jag har en släng av Tourettes och Dyslexi också. Mer än normalt men inte så mycket att jag har diagnoserna. Det kan vara därför jag har så svårt för att stava vissa ord trots att jag har lärt mig dem tusen gånger.

Jag har säkert också en släng av Tourettes om jag nu inte faktiskt har Tourettes syndrom på riktigt. Men jag känner faktiskt igen mig mer i diagnoser som hjärnsynskada och kroniskt trötthetssyndrom än Tourettes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *