Forskarna har genomfört en omfattande studie om DNA och hjärnvolym och har hittat ett samband mellan adhd och Parkinson sjukdom. Studien genomfördes av ENIGMA-konsortiet där mer än 1000 forskningslaboratorier i 45 länder ingår. Forskarteamet bestod av 189 forskare över hela världen. En av huvudforskarna var bland annat Paul M Thompson.
Nästan 75 000 personer deltog
Forskningsteamet samlade in DNA-prov och magnetresonanstomografiska hjärnskanningar från de närmare 75 000 deltagare som deltog i studien. Forskarna mätte volymen i viktiga subkortikala hjärnområden, det som också benämns som ”den djupa hjärnan”. Dessa hjärnregioner inkluderade bland annat hjärnstammen, amygdala, hippocampus, thalamus, nucleus accumbens och mycket annat. Dessa hjärnregioner styr bland annat minnesbildning, rörelsekontroll, bearbetning av sensorisk data, känsloreglering samt reaktionerna på belöning och bestraffning. Forskarna genomförde sedan associationstudier (GWAS) för att kunna upptäcka genetiska variationer som kan vara kopplade till olika tillstånd och sjukdomar.
Det finns en biologisk grund
Forskarna lyckades finna vissa samband som medförde en högre sannolikhet för både Parkinsons sjukdom och adhd. Miguel Rentería, en annan huvudforskare som ansvarade för studien, poängterar att det nu finns starka bevis för att adhd och Parkinsons sjukdom har en biologisk grund och att denna studie är ett viktigt steg för att kunna förstå uppkomsten av dessa tillstånd. Detta är första gången någonsin som forskare lyckats med sådan precision kartlägga i vilka hjärnområden olika gener verkar. Det är därför studien var viktig.
Inget orsakssamband
Avslutningsvis påminner forskargruppen om att denna studie är en korrelationsstudie vilket innebär att de bara lyckats hitta ett samband mellan Parkinsons sjukdom och adhd, men det betyder inte att det måste finnas ett orsakssamband. Ännu vet man alltså för lite om orsakerna och det behövs fler studier för att kunna förklara sambandet mellan specifika gener samt adhd och Parkinsons sjukdom.
Ingen anledning till oro
När jag läste om studien och resultatet var min första tanke: ”Åh nej, kommer jag nu få Parkinsons sjukdom också?” Jag har ju adhd. Men det är viktigt att komma ihåg att bara för att en viss sjukdom (t.ex. Parkinsons sjukdom) har ett samband med ett annat tillstånd (i detta fall adhd) så betyder det inte att majoriteten av oss som har adhd kommer att insjukna i Parkinsons. Vi har alltså förhoppningsvis ingen anledning till oro 🙂
Tror på hälsosam kost
Sedan vet jag att jag nog är lite överdriven med kosten, men jag tror starkt på livsstilens betydelse för olika sjukdomar (även om alla tillstånd såklart inte beror på kost och livsstil). Exempelvis verkar ett högt intag av C- och E-vitamin betydligt och signifikant minska risken för Parkinsons sjukdom. I och med att jag äter mycket olivolja, ägg, frukt och grönt och annat som innehåller dessa vitaminer så hoppas jag att det är lugnt för min del. Jag kan såklart aldrig veta, men jag vill i alla fall tro att min livsstil minskar risken för olika sjukdomar.
Vi kan inte rå för det
Avslutningsvis vet jag att många tycker att det är tråkigt att det görs sådana här studier. Jag har full förståelse för det, men samtidigt är det nödvändigt för att kunna förebygga sjukdomar som Parkinsons och möjliggöra lämpliga och effektiva behandlingar. Dessutom tänker jag så här: ju mer det pratas om att npf-diagnoser beror på hjärnavvikelser desto större sannolikhet är det att andra människor kommer att förstå att vi med npf inte bara kan ”skärpa oss”. Man kan liksom inte rå för hur ens hjärna ser ut!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Känner verkligen igen det du räknar upp i första stycket. Gjorde allt det när diagnosen fortfarande var ny och sedan…
En sak jag har märkt med de flesta människor är att när det ploppar upp en tanke i huvudet, så…
Tänk om folk bara kunde behålla sina kommentarer, ifrågasättanden, kritik, tankar och åsikter för sig själva alla gånger när de…
Hittade detta inlägg igen. Tänkte kommentera det också. Emma ska alltså inte jämföra sin situation med någon som inte har…
Ja precis, det där var ett exempel, men det handlar om mycket mer än om att äta på restauranger man…
Hur döljer man autistiska drag? Är det att tvinga sig att göra saker man inte vill för att det förväntas…
Jag håller med dig om att det är tröttsamt! Att du fick diagnosen sent indikerar att du är duktig på…
En av mina arbetskamrater ifrågasatte om jag verkligen har autism. Hon undrade om jag inte bara inbillade mig. Hon jämförde…
Intressant! Då kan du ha haft problem redan före 5 års ålder. Samtidigt är det svårt att säga om neurotypiska…
Ja precis, det borde märkts av tidigare i så fall… märkligt är det. Eller så kommer jag bara inte ihåg…
6 svar på ”Samband mellan adhd och Parkinsons sjukdom”
Intressant. Förresten jag var nära att kvävas till döds förra veckan av en stor kycklingbit som fastnade i halsen. Sedan dess äter jag bara finskuret kött. Jag har haft svårigheter med att svälja större bitar på senare tid. Jag har bokat läkartid för det. En kompis som också har asperger har länge haft svårigheter med att svälja.
Det låter som en skrämmande upplevelse! Vad bra att du har bokat läkartid.
Jag skrek och kunde inte andas. Blev röd som en kokt kräfta i ansiktet. Min mamma blev jätrerädd men jag lyckades svälja biten med massa vatten. Vi grät eftetåt flr vi tänkte på vad som kunde ha hänt. Sedan dess har jag bara ätit smalare bitar kött och bara en bit åt gången.
Vad läskigt.
Det är bra att känna till heimlichmanövern.
https://www.rodakorset.se/forsta-hjalpen/forsta-hjalpen-instruktioner/satter-i-halsen/
Min kommentar var ett svar til Kroisos Pennonens kommentar om kycklingbiten som fastnade i halsen.
Just kött sägs vara den vanligaste maten som människor sätter i halsen. Det gäller att tugga ordentligt innan man sväljer och inte prata samtidigt som man äter för då ökar risken att maten hamnar i fel strupe.