Kategorier
Socialt samspel och autism

Så här närmar du dig en tjej med Aspergers syndrom

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vi som har Aspergers syndrom eller autism kan ofta ha svårt för att säga ”nej” klart och tydligt. Vad det beror på kan man diskutera, men jag tror personligen att en delförklaring kan vara att en person med asperger ibland kan ha svårt för att skilja sina egna känslor från andras och därför kan må väldigt dåligt när man förstår att någon annan gärna vill ha något av en som man inte vill ge. Själv brukar jag oroa mig för personen som jag sagt nej till och tänka: ”Tänk om personen blir jätteledsen och får ångest av att ha fått ett nej?” Jag påverkas otroligt mycket av andras känslor!

Det finns även en annan anledning i mitt fall, nämligen att jag är rädd för att säga ifrån på fel sätt. Det har hänt att jag har varit onödigt otrevlig eftersom jag haft svårt för att förstå osynliga regler i socialt samspel och har därför sårat andra utan att veta det. Ett klassiskt exempel är när jag i 20-årsåldern nobbade en kille genom att tala om för honom att anledningen till att jag inte var intresserad var att hans utseende inte attraherade mig! Jag blev chockad när jag förstod att jag hade varit elak för det hade inte varit min mening. Och efter den händelsen har jag haft mycket svårt för att våga säga nej för jag har svårt för att bedöma vad som är okej att säga och vad som inte är okej.

Om du som kille är intresserad av en tjej med Aspergers syndrom, är det därför viktigt att du närmar dig tjejen försiktigt så att hon inte blir obekväm. Det är såklart viktigt att närma sig alla kvinnor försiktigt, men det är extraviktigt om personen har Aspergers syndrom eller autism eftersom vi är en utsatt grupp och kan ha svårt för att bedöma när och hur vi borde säga ifrån. Därför ska du säkerställa att tjejen verkligen är intresserad av dig innan du blir för ivrig och tar för givet att hon vill samma som du. Och detta gäller oavsett om du själv har Aspergers syndrom eller autism eller inte, och om du känner tjejen väl och kanske varit tillsammans med henne förut eller om ni bara är bekanta.

Vissa autistiska tjejer vågar inte vara för direkta eftersom vi inte riktigt vet hur pass rak man får vara utan att vara otrevlig. Därför kan vissa av oss vara alldeles för snälla, le och säga: ”Tack för visat intresse, jag får fundera på saken” för att sedan undvika killen. Eller säga bara ”nja, jag vet inte” eller något liknande. Men är inte svaret rakt och tydligt ”ja”, bör du som kille backa och eventuellt säga: ”Jag har lite svårt för att läsa av dina signaler, så här får du mitt telefonnummer och min mejl. Skulle du vara intresserad är du välkommen att höra av dig i framtiden, men det är absolut inget måste.” På det sättet minskar du risken att tjejen känner sig pressad alternativt blir rädd. Oavsett vilket ska du aldrig under några omständigheter vare sig tjata eller vara efterhängsen om hon inte visat något intresse för dig. En autistisk tjej kan bli väldigt obekväm och rädd i en sådan situation!

Det har hänt mig genom åren att jag fått sexistiska meddelanden från killar utan att jag sagt ifrån. Anledningen till att jag inte gjort det att jag inte riktigt vetat om att dessa meddelanden inte varit okej. Det är först nu flera år senare som jag förstår att jag borde ha sagt ifrån och att dessa killar klart gått över gränsen! Att vi tjejer med Aspergers syndrom kan ha svårt för att bedöma vad som är okej är logiskt: vi uppfostras ju till att aldrig säga ifrån redan i skolan och vi har bara setts som besvärliga när vi väl gjort det. Så det viktigaste är att du som kille är lyhörd för den autistiska tjejens signaler även om nejet kanske inte kommer så jättetydligt!

2 svar på ”Så här närmar du dig en tjej med Aspergers syndrom”

Jag minns en gång i 20-årsåldern när jag hade varit på dejt med en kille. Han var trevlig, men jag kände inte att det klickade på något plan att jag önskade gå vidare med fler dejter. Han blev mycket indignerad när jag sade det till honom, och menade att jag inte kunde säga att jag kände så efter bara en dejt. Jag stod på mig förstås, det är mycket tröttsamt att andra människor ska tala om för mig hur jag ¤borde känna¤. Det är väl bättre att vara ärlig och inte slösa varandras tid. Att man inte blir upp över öronen förälskad ögonblickligen man träffar någon är så gott som givet, men jag kan mycket väl veta om jag känner något vidare intresse eller attraktion redan efter en dejt.

Usch, jag blir så irriterad när andra ska tala om för en hur man ”borde känna” 🙁 Vilken tur att du stod på dig! Tyvärr måste jag säga att jag inte alltid var lika duktig på att stå på mig i den åldern för andra fick mig att känna på allvar att jag kände fel. Det har hänt mig liknande saker när jag nobbat personer som dejter och även när jag sagt nej till att fortsätta träffas killar och tjejer som vänner. Och då har jag fått höra: ”Men du måste ge mig fler chanser, du kan inte säga så här bara efter en gång och jag är inte så duktig på att ge ett bra förstagångs intryck.” Jag var väldigt lättmanipulerad och umgicks med folk och var på dejter mot min egen vilja. Jag är därför allergisk mot folk som talar om för någon med autism att man känner fel eller säger till en att man borde vara tacksam för att någon vill umgås med en/dejta en. Jag håller helt med dig om att man brukar kunna känna efter en träff om man är intresserad eller inte!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *