Kategorier
Paulas blogg

Så här kan Covid-19 drabba oss autister

Covid-19 påverkar de allra flesta människor på ett eller ett annat sätt, men vissa grupper riskerar att drabbas extrahårt av de förändringar i samhället som smittspridningen medför. Många av oss autister tillhör en sårbar grupp av följande anledningar:

1. Insatserna löper inte på som vanligt

Olika kommuner har olika praxis när det gäller insatser under Covid-19, men vissa kommuner har infört regeln att kontaktpersoner inom LSS inte ska träffa sina klienter fysiskt under smittspridningen utan man tillåter endast onlinekontakt. I vissa fall genomförs även boendestödet på distans, dock inte i mitt fall eftersom jag behöver praktisk hjälp och min lägenhet av förståeliga skäl inte går att städa på distans. Men vissa får som sagt endast insatser på distans under Covid-19 vilket kan upplevas som en nackdel, inte minst p.g.a. bristen på mänsklig kontakt ifall man känner sig ensam.

2. Vissa försiktighetsåtgärder medför hinder

Vissa regler som införts för att förhindra smittspridningen kan ställa till det. Jag vet en som förbjöds av IKEA-personal att ta hjälp av sin boendestödjare att betala i automatkassan och packa varorna eftersom IKEA har infört regeln att endast en person åt gången får stå vid kassan p.g.a. smittorisken. Jag kan tänka mig vilka obehagskänslor situationen måste ha orsakat! Visst, man kan alltid förklara att man har autism vilket troligen hade fått personalen att göra ett undantag i reglerna, men det är inte alla som känner sig bekväma med att öppna sig för butikspersonal och berätta om sin diagnos.

3. Man får inte alltid hjälp av sina föräldrar

I alla fall inte om föräldrarna är 70+ och tillhör en riskgrupp. Då kan det vara problematiskt att träffa sina gamla föräldrar om man själv inte varit i karantän för man vill nog inte utsätta dem för risk. Det är inget problem för de flesta vuxna att inte kunna träffa sina föräldrar på ett halvår, men har man en funktionsvariation kan man i vissa fall vara väldigt beroende av sina föräldrar och må psykiskt dåligt av att inte kunna träffa dem.

4. Man riskerar arbetslöshet

Det finns en överhängande risk att förlora sitt jobb under smittspridningen vilket kan vara jätteallvarligt när det händer någon med funktionsvariation. Nu tänker du kanske: ”Men detta drabbar inte bara autister, även vanliga människor utan funktionsvariation riskerar arbetslöshet.” Men den stora skillnaden är att människor utan funktionsvariationer har betydligt lättare att hitta ett nytt jobb än vi med autism. Ni minns säkert Emma som har sökt jobb i 15 år utan att få napp. Det kan alltså mycket väl ta mer än 15 år för oss att hitta en ny arbetsgivare som är villig att anställa oss!

5. Det uppstår andra förändringar som ställer till det

Som ni vet tål jag inte ljusflimmer vilket är mycket problematiskt när jag ska föreläsa så här under Covid-19. Nästan ingen vill ha fysiska föreläsningar vilket har gjort att jag har fått genomföra föreläsningarna på distans via Zoom. Detta är mycket problematiskt då jag inte kan se rörliga bilder på min e-inkskärm (den enda skärmen jag tål) vilket gör att jag måste stänga av bildskärmen när jag föreläser. Det känns konstigt att föreläsa ”i luften” utan att kunna se publiken. Jag har bestämt mig att jag inte kommer att föreläsa på distans en enda gång efter att smittspridningen klingat av, så mycket ogillar jag det! Hade jag däremot inte varit överkänslig mot ljus hade detta inte varit ett problem.

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

2 svar på ”Så här kan Covid-19 drabba oss autister”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *