Kategorier
Socialt samspel och autism

Sluta underskatta betydelsen av online-vänner

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vissa av oss med autism har en unik förmåga att bygga helt andra typer av relationer än det sedvanliga. Ibland kan autistiska barn, ungdomar och vuxna ha ett flertal brev- eller internetvänner som de har regelbunden kontakt med samtidigt som deras föräldrar oroar sig för att barnet i deras tycke verkar ensamt. Men det är alltså inte alls säkert att barnet känner sig ensamt trots avsaknaden av fysiska vänner. För vissa kan det räcka gott och väl med online-vänner.

Hade brevvänner

Själv hade jag som barn och tonåring otaliga brevvänner världen över, och jag kände mig mycket närmare dessa brevvänner än vad jag kände de flesta människor som jag umgicks med fysiskt. Vi kunde skriva enormt långa mejl till varandra! För mig handlade brevvänskaperna om intresse för andra länder och om att kunna nyttja mina språkkunskaper (som tonåring skrev jag brev på 7 språk beroende på vad dessa brevvänner hade för modersmål) snarare än om ett behov av relationer, men för många andra autistiska barn och ungdomar kan brev- och internetvänner tillfredställa deras behov av vänskap. Det är inte alla som ens vill ha fysiska vänner.

Vi chattar hela tiden

Även nu som vuxen kan jag känna mig mycket nära någon jag skriver med. Nu när jag och min kille inte har träffats på över 7 månader p.g.a. Covid-19 (vi bor i olika städer) så chattar vi i princip hela tiden från morgon till kväll. Ibland gör jag ju såklart andra saker också (själv plockar jag ju mycket blåbär), men annars är chattrutan öppen hela tiden och vi skriver alltid när vi kommer på något att ”säga” till varandra. Om jag ska till ett jobbmöte eller ska föreläsa så tar jag med mig min surfplatta så att jag kan skriva med honom från tunnelbanan. Precis som par som bor ihop kan vara tysta vissa stunder kan vi också vara tysta i chatten, men till slut ”säger” någon av oss alltid något.

Gillar inte att chatta annars

Det intressanta i sammanhanget är att jag annars inte är speciellt förtjust i att chatta och jag skulle aldrig orka chatta med någon annan på det här viset. Han är den enda som jag tycker om att chatta med! Visst, jag kan ytterst sällan chatta med någon annan under väldigt korta stunder, men då handlar det endast om enstaka tillfällen och max 5 minuter! Jag chattar med honom på ett forum där jag har honom som min enda kontakt för jag vill absolut inte att någon annan ska upptäcka att jag är online och börja chatta med mig. Detta just för att jag inte gillar att chatta annars.

Vill chatta med just honom

Detta betyder att om jag inte skulle ha min kille så skulle jag inte ha ett behov av att chatta med någon annan nu när jag bara sitter hemma under Covid-19. Jag chattar alltså inte med honom för att jag skulle behöva sällskap utan jag gör det för att jag vill chatta med just honom. Om jag skulle vara singel och inte träffa någon vare sig fysiskt eller chatta med någon online skulle jag inte känna mig ensam i negativ bemärkelse för jag trivs för mig själv, men eftersom jag har min kille så chattar jag med honom online och trivs med det. Och eftersom vi chattar med varandra hela dagarna känns det som att vi är nära varandra dygnet runt även om vi inte kan ses fysiskt just nu p.g.a Covid-19.

Betydelsen av online-vänner får inte underskattas

Betydelsen av internetvänskaper och -relationer ska aldrig underskattas när man kommer i kontakt med autistiska barn, ungdomar och vuxna! Vissa autister trivs som sagt för sig själva och är inte intresserade av internetvänskaper men andra har mycket nära online-vänner som tillfredställer hela deras sociala behov. Jag reagerar alltid starkt varje gång det påstås att internetvänskaper är mindre värda än fysiska relationer för det är absolut inte sant! Så jo, online-vänner kan visst kan vara riktiga vänner!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

9 svar på ”Sluta underskatta betydelsen av online-vänner”

Jag brukar chatta med folk på facebooks messenger, jättebra är det och sedan mailar jag också, älskar att skriva.
Vilka sju språk kan du?
Jag gillar också språk, jag pratade med olika turister en gång när jag var inne i Stockholm city en sommardag och frågade vad de kom ifrån, och det var ett svenskt par som tittade på mig då och det såg ut som det tänkte var är det där för en konstig människa, vilket jag struntade i 🙂

Förutom finska så skrev jag breven på svenska, engelska, tyska, franska, italienska och spanska beroende på vem jag skrev till för jag hade brevvänner i alla dessa länder där språken talades. Till brevvännerna i Spanien skrev jag på spanska, till tyskarna på tyska mm. Dock undviker jag att säga att jag kan alla dessa språk för jag kan inget språk fullt ut förutom finskan! Jag kan konversera och/eller skriva på vissa språk men det betyder inte att jag kan dessa språk felfritt.

Paret tyckte kanske att det var roligt att du frågade dem var de kom ifrån när du också var svensk, men det var modigt av dig att du vågade 🙂

Svara

Det var en fransk familj som jag frågade var det kom ifrån och då var det ett svenskt par som tittade på mig på tunnelbanan, när jag gjorde det 🙂

Jag tycker inte om att chatta och skriva, har även blivit missförstådd på nätet. Blivit utkastad från olika grupper.
Passar exempelvis inte in i feministgrupper eftersom jag varken är vänster eller är för aborter. Eller detta med stå upp för mig själv.
Jag mår faktiskt bättre i bland ha nån som ger vägledning.
Passar inte heller in i kristna grupper för jag står inte upp helt för de ofödda barnet tycker abort är okej vid våldtäkt eller om soc säger om man ej gör de omhändertar de barnet lite som välja mellan pest och kolera .alltså hellre abort än adoptera bort .
Jag är inte nykterist .
Är varken på SD eller vänstern och gapar. Har aldrig vart miljö eller fredsaktivist
Har aldrig varit vegan , älskar kött
Är inte djurintresserd.
Så blir irriterad när folk vill pracka på mig djur.
Är ingen hemmatyp
Ser aldrig på tv
Gillar inte att måla eller handarbeta
Är mycket oteknisk
Och de är sådant jag behöver hjälp med, kan ej läsa instruktioner heller eller kartor . Vilket skapar enorma konflikter , de säger saker som jag kan mera än jag tror. Så blir lätt ledsen .

Vad tråkigt att höra att du inte känner att du passar in någonstans. Ibland kan det uppstå konflikter när man diskuterar ens grundläggande värderingar. Jag vet inte om du testat att söka dig till andra autister, men många autister upplever att de känner sig hemma bland andra autister.

Svara

Hej Jennifer!

Om man går sin egen väg och försöker skapa sig en egen uppfattning om saker och ting så gott man kan utan att klänga på andras åsikter av sociala skäl så kan man få betala ett högt pris. Jag betraktar mig som nonkonformist – dvs. jag vill inte låta mig kuvas av vad den gängse rådande normen är eller vad som anses politiskt korrekt. Det gäller nog att hitta en balans för det är oklokt att säga allting rakt ut i alla lägen, men samtidigt tror jag man har mycket att tjäna på att vara modig och stå för sina värderingar och åsikter – det vinner man en hel del respekt på även om inte alla kommer att hålla med. Jag måste inte tycka som andra, men därmed måste inte andra tycka som jag heller. Jag menar att det är en samhällssjukdom vi har att det måste vara konsensus och alla måste tycka likadant – det skapar ett ohälsosamt samtalsklimat i samhället. Säger man det rakt ut som andra inte vågar eller inte kan se så kan det kosta en hel del socialt, tyvärr.

Själv är jag socialt och till en del värderingsmässigt till vänster, normbrytande och ifrågasättande, och aktiv i hbtq-kretsar, ideologiskt mer mot mitten eller höger och sakpolitiskt ganska långt till höger och jag är t.ex. till stor del för kapitalism. Då tenderar man att göra sig impopulär i alla läger – särskilt om man som jag ständigt vill påpeka att den andra sidan också har en och annan poäng eller att den andra sidans politik och åsikter framställts på ett missvisande sätt. Ett typiskt exempel på en fråga som är svår att föra en öppen dialog om i Sverige är prostitution, eftersom alla mer eller mindre förväntas tycka likadant (vara på den förment goda sidan) och människor med avvikande åsikter betraktas om vilseledda eller som offer (dvs. deras röster omyndigförklaras och tystas ner).

Det sista du nämner är exempel på sådant jag också drabbas av och blir ledsen och det har jag också tagit upp i mina kommentarer tidigare. Man känner sig ofta sårbar av flera olika skäl som autist. Tråkigt att höra att du blir ledsen. 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *