Kategorier
Vardag med Asperger

Så här får jag som autist energi på vintertid

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Många autister beklagar sig för mig att de knappt har någon fysisk energi och upplever att de lever med kronisk trötthet och ständig sömnbrist trots att de sover på nätterna och läkarna varken hittat några vitamin- eller hormonbrister. Många upplever dessutom att problemet förvärras på vintertid, och det är inte ovanligt att jag blir tillfrågad om tips. Inledningsvis vill jag påpeka att jag gör en distinktion mellan fysisk energi och mental energi. Har inte min sömn varit tillräckligt kvalitativ upplever jag mig sömnig och till följd därav på mycket dålig humör vilket i sin tur leder till fysisk energilöshet, men har jag däremot utsatt mig för mental stress känner jag mig liksom trött på ett annat vis.

Vill inte känna mig begränsad

Detta blogginlägg är skrivet med utgångspunkten i vad som fungerar för mig. Därmed är det inte alls givet att samma tips fungerar för er. Dessutom är det viktigt att känna till att det jag gör är högst ovetenskapligt. Faktum är att jag inte vill känna mig begränsad av vetenskapen utan jag har istället velat testa själv om t.ex. vitt socker försämrar immunförsvaret eller ej (och i mitt fall gör det det trots att sjukvården inte tror mig)! Sedan finns det också vetenskapliga tips som faktiskt fungerar mycket bra på mig, dock är inte forskarnas åsikter avgörande för vilka livsförändringar jag är beredd att testa för bättre sömn och energi. Däremot avråder jag absolut någon med t.ex. psykossjukdom från att testa sig fram och dra egna slutsatser utan vid psykos är det mycket viktigt att rådgöra sin läkare ifall man vill testa något nytt!

Måste undvika koffein

Det faktum att jag har hittat sätt för att få kvalitativ sömn på vintertid och forskarna inte bekräftat mina upptäckter som sanna kan i min värld förklaras med två förklaringsmodeller: antingen har forskningen ännu inte kommit tillräckligt långt eller så funkar mina tips bara på mig och inte på de flesta andra. Ett exempel på mina upptäckter som sjukvården inte tror på: jag vet att jag inte kan dricka koffeinhaltiga drycker om jag vill somna vid läggdags och sova gott. Detta innebär alltså att jag inte ens kan dricka en kopp kaffe klockan 6 på morgonen om jag vill hålla en bra dygnsrytm, dvs gå och lägga mig tidigt och vakna tidigt och inte vända på dygnet. Jag har alltid varit imponerad av att se folk dricka Cola light eller liknande efter lunch. Hade jag gjort så hade min dygnsrytm förskjutits kraftigt!

Valet var solklart

När jag berättat detta för läkare har jag fått till svar att koffein som jag får i mig på morgonen omöjligen kan störa min nattsömn, enligt forskning. ”Jaha”, tänker jag då. Vad vill de att jag ska göra med den informationen liksom? Ska jag tänka: ”Super, nu ska jag börja dricka kaffe på morgonen! Det spelar ingen roll att jag sover dåligt natten efter och att jag kommer att lida av energi- och sömnbrist. Då kommer läkarna påstå att jag har så allvarliga sömnsvårigheter att de inte kan botas på ett annat sätt än med sömntabletter. Men det viktigaste är att jag följer läkarnas och forskarnas antaganden blint. Jag kan ju sluta dricka koffein senare i livet om forskare någon gång under min livstid bekräftar att min upptäckt stämmer.” Eller ska jag tänka: ”Vad roligt att jag förstått vad som försämrar min sömnkvalitet. Nu kommer jag undvika koffein så att min livskvalitet blir bättre och jag slipper sömnmedicin.” För mig är valet solklart!

Slutsatser kan dras efter lång tid

Dessutom vet jag också att jag vaknar flera gånger på natten om jag ätit kyckling sent på dagen alternativt har ätit mycket salt, och till och med stor saltkonsumtion på morgonen stör min sömn! Dock tar det lång tid att komma fram till vad som funkar och inte funkar. Det räcker inte med att äta kyckling en, två eller ens fem eller sex gånger och sedan dra en förhastad slutsats. Det kan ju finnas en annan bakomliggande variabel som sammanfallit med kycklingätandet så man måste testa sig fram under mycket lång tid under helt olika livsperioder! Mig tog det många år att komma fram till ovanstående slutsats. Och självfallet för man en dagbok över man ätit och gjort under de dagar man sovit dåligt. Jag vet att annan proteinrik kost (t.ex. ägg, fisk eller rött kött) inte har den effekten på mig som kyckling har. Varför kyckling har den effekten eller om det möjligtvis finns andra kycklingsorter som skulle fungera är sedan ointressant för mig. Jag orkar inte testa mig fram just nu så det enklaste för mig är att undvika all kyckling sent på dagen!

Förvandlades till en morgonmänniska

Dock finns det också forskning som mycket väl stämmer överens med mina erfarenheter! Enligt forskning är det viktigt att vistas utomhus minst en timme om dagen innan klockan 10. Detta eftersom ljusets sammansättning ändras efter kl 10 vilket gör att ljuset senare på förmiddagen inte längre har samma gynnsam effekt för sömnen. Jag kan inte nog betona hur otroligt stor skillnad det gör att följa detta tips om man vill bli kvällstrött och morgonpigg och samtidigt sova gott. Den allra bästa effekten får jag om jag exponerar mig för dagsljus så fort jag vaknat under förutsättning att solen gått upp då (vilket den gjort på sommartid). Och med exponering menar jag att vistas utomhus, i mitt fall på balkongen, i ur och skur. Förut trodde jag aldrig att jag som varit en inbiten kvällsmänniska i över 37 år skulle kunna förvandlas till en morgonmänniska, men med rätt livsstil var det faktiskt fullt möjligt!

Följer många tips

Dock räcker det inte för mig att bara exponera mig för morgonljus. Det gäller även att undvika något som jag kallar för ljusföroreningar. På förmiddagstid använder jag vanliga taklampor, men senare på dagen använder jag en rödaktig, svag belysning. Istället för vanliga datorer och smartphones kan man köpa en e-inkskärm. Vissa kan sitta vid dator och använda smartphone kl 16 trots att de inte har en e-inkskärm och ändå få kvalitativ sömn, men jag skulle aldrig kunna det! Med andra ord hade jag problemet att sömnen inte ger mig den energi jag behöver hade jag testat att leva helt annorlunda: utesluta allt koffein, testa mig fram med maten, motionera på morgonen, inte använda datorer och smartphones alls om man inte äger en e-inkskärm, inte utsätta sig för vanliga taklampor sent på dagen, inte äta NÅGONTING på kvällen, ha det kolmörkt i sovrummet när man sover (och då menar jag verkligen KOLMÖRKT) osv. När min sömn är tillräckligt kvalitativ och jag har exponerat mig för dagsljus innan kl 10 har jag också energi, till och med på vintertid!

Kosten gör skillnad

För övrigt märker jag tydligt att jag får energi av att äta rätt (och med ”rätt” menas jag på ett sätt som passar mig). Jag får själv betydligt mindre energi av skräpmat och vitt, raffinerat socker och äter istället LCHF-inspirerat (dock inte helt ketogent då jag t.ex. äter en del frukt). Men här gäller det också att testa sig fram då folk har helt olika erfarenheter! Vissa menar att de får mycket energi av vegetarisk kost och andra menar tvärtom att de för första gången i sitt liv fick energi när de slutade vara vegetarianer och började äta kött. Jag vill inte lägga värderingar i hur man borde och inte borde äta utan jag råder alla att testa sig fram om man är intresserad, men jag skulle personligen känna mig helt energilös om t.ex. Cola light ingick i min kost. Med detta sagt betyder det inte att det är så för alla, men mig passar inte Cola light alls!

Alla är inte intresserade

Som sagt är blogginlägget endast skrivet ur mitt inifrånperspektiv. Sedan är det inte alls givet att du som läser min blogg alternativt din närstående är intresserad av att testa dig/sig fram, och det är helt okej! Tycker man inte att det är ett stort problem att inte sova så jättebra, att äta sömntabletter eller att ha dåligt med energi på vintrarna finns det liksom ingen anledning att ändra på något! Detta är viktigt att känna till inte minst för anhöriga som ofta skriver till mig och frågar: ”Hur ska jag få min autistiske son/dotter att göra en livsstilsförändring?” Motivationen måste alltid komma från autisten, och det är inte alla som är intresserade av att sova bättre eller att få mer energi på vintertid!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

17 svar på ”Så här får jag som autist energi på vintertid”

Det där med kyckling var intressant, jag ska ha koll på det, kanske har du sparat mig mycket tid!
Jag har en kompis som inte dricker kaffe efter kl 16, för gör hon det kan hon inte sova!

Vad bra, hoppas du har hittat en lösning för sömnen! Själv brukar jag köpa färsk hel kyckling, oftast Kronfågel eller något liknande märke men jag har som sagt ingen aning om sorten har betydelse. Om du vill kan du testa och återkomma om det gör skillnad för din sömn att utesluta kyckling, om du orkar! Många upplever dessutom att kokosolja försämrar sömnen om man äter det sent på dagen.

I min värld är det extremt sent att sluta dricka kaffe efter kl 16, men folk är ju olika på den punkten 🙂 Jag är ju extrem åt det andra hållet! Mina föräldrar kan dricka kaffe på förmiddagen utan att deras sömn påverkas negativt, men däremot sover de sämre om de dricker kaffe senare på dagen varför de undviker kaffe på eftermiddagstid.

Svara

”Motivationen måste alltid komma från autisten, och det är inte alla som är intresserade av att sova bättre eller att få mer energi på vintertid!”

Jag håller inte med om att motivationen alltid måste komma från autisten. Om det vore sant så skulle t ex inte reklam få människor att köpa saker.

Jag står fast vid att man aldrig ska tjata på en vuxen person att göra något vederbörande är ointresserad av. Självklart finns det ju vissa undantag, men mitt blogginlägg handlar ju inte om t.ex. psykoser, brottslighet eller missbruk utan om sömn och energi! Bara för att någon har en funktionsnedsättning berättigar det inte att t.ex. ens föräldrar ringer till flera gånger i veckan och tjatar på att vända tillbaka dygnet bara för att de inte tycker att deras vuxna barn ska vända på dygnet.

Däremot är det såklart okej att säga vad man tycker, men det är inte okej att försöka ”få” någon att göra något och inkräkta på någons liv när vederbörande sagt ifrån och förklarat att hen inte är intresserad. Man kan inte ”få” en vuxen att göra något den inte vill oavsett hur mycket man tjatar! Tvärtom kan tjatet förvärra vederbörandes motstånd ytterligare. Reklam är en helt annan sak, men detta blogginlägg handlade ju (bland annat) om hur man får en närstående att leva på ett sätt som anhöriga tycker är rätt, inte att manipulera någon att köpa produkter.

Dock finns det ju något som heter Motiverande Samtal, förkortat MI, som kan användas i andra typer av situationer. MI används dock inte för att inkräkta på någons privatliv utan för att t.ex. motivera någon att komma ifrån skadliga handlingar/situationer så som missbruk eller våld i nära relation. Men inte ens vid MI används övertalningsmetoden utan metoden utgår ifrån huvudpersonens vilja, mål och förutsättningar. Empowerment betonas när funktionsnedsättningar kommer på tal, och att försöka få någon att göra mot sin vilja när det inte är nödvändigt är att ta bort empowerment från personen!

Svara

”Faktum är att jag inte vill känna mig begränsad av vetenskapen”

Frågan är om vetenskapen är vetenskaplig avseende autisten? Jag menar, forskningen gör sällan skillnad på personer med respektive utan autism (om det inte är just autismforskning). Att då applicera resultat från studier som är gjorda på personer utan autism på personer med autism riskerar att leda till ”fake science”. Det går att dra paralleller till forskning på män och kvinnor. Det är inte alltid möjligt att applicera forskning som utförts på män på kvinnor eftersom mäns och kvinnors fysiologi skiljer sig åt på vissa områden.

Det hade varit intressant om någon autismforskare hade tagit sig an uppgiften att studera om resultaten från olika forskningskategorier (medicin, sjukgymnastik, terapi mm) generellt sett är applicerbara på autister eller om skillnaderna i resultat mellan autister och icke-autister generellt sett är så stora att det är ovetenskapligt att applicera resultaten på autister. Här är två exempel från verkligheten:

”– Vi ser en hög överdödlighet i covid-19 bland äldre med svår psykisk sjukdom som gör att man kan fundera över om denna grupp borde prioriteras för att få vaccin, säger Martin Maripuu, överläkare i psykiatri och forskare vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.”
https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2021/02/hogre-dodlighet-i-covid-bland-allvarligt-psykiskt-sjuka/

Folkhälsomyndighetens nuvarande klassificering av riskgrupper kan vara fel eftersom man inte har gjort skillnad på personer med svår psykisk sjukdom och vanliga människor. Kan autisten lita på att de inte tillhör en riskgrupp enligt nuvarande klassificering av riskgrupper?

”Med stigande ålder och tillkomst av flera sjukdomar får den äldre människan mindre fysiologiska marginaler och därigenom trögare biologiska reglersystem och sämre skyddsmekanismer. Det ger ökad känslighet för flera olika typer av läkemedel och därmed större risk för biverkningar. ”
https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/geriatrik/skora-aldre-och-lakemedel/

Sjukvården kan medicinera autister fel om biverkningarna även är olika mellan autister och icke-autister, precis som mellan äldre människor och människor i alla åldrar. Kan autisten lita på bipacksedelns information om risken för biverkningar?

Det finns MÄNGDER av vetenskapliga resultat som bygger på att man har studerat framförallt icke-autister. Hur vetenskapliga är dessa resultat egentligen om de appliceras på autister? Det är frågan.

Precis så är det! Det var därför jag skrev att forskningen kanske inte kommit tillräckligt långt ännu. Tyvärr utgår sjukvården ifrån att vetenskapliga studieresultat kan tillämpas på mig. När den samlade vetenskapliga kunskapen inte har visat något annat är utgångspunkten att man ska utgå ifrån den kunskap som finns nu. Men det är precis det jag inte tänker göra för vetenskapen skulle förstöra mycket för mig annars! Istället använder jag mitt förnuft och lyssnar på mig själv och min kropp.

Däremot tycker jag att det är konstigt att läkarna har så svårt att tro att jag reagerar på koffein som jag fått i mig på morgonen. Eftersom vi autister har en annorlunda fungerande hjärna vore det i min värld konstigt om vi inte reagerade på saker andra inte reagerar på. Om man kan vara extremt känslig för syn- och hörselintryck, varför skulle man inte kunna vara det mot koffein?

Jag skulle också vilja veta hur vanligt det är att vi autister får ovanliga biverkningar av läkemedel och i vilken utsträckning forskningsresultat kan appliceras på oss. Det hade varit jätteintressant!

Svara

Det är ju välkänt att människor reagerar olika på koffein. Vissa kan dricka kaffe hela dagen och sova gott på kvällen, andra tål inte alls koffein. Konstigt att dina läkare inte känner till det!

Jag dricker te, inte kaffe. Jag har försökt dra ner på teet och bara dricka örtte på kvällen, men det är svårt. Te är ju en av livets höjdpunkter! Att dra ner på teet har tyvärr inte förbättrat sömnen, och sluta helt vill jag inte. Så jag letar efter andra sätt.

Jag kan inte äta glass på kvällen, då kan jag inte sova. Det går bra att äta glass tidig eftermiddag däremot. Någon annan med samma har jag inte stött på.

Jag har nog inte träffat någon läkare som har påstått att människor inte kan reagera olika på koffein, men däremot säger de att vissa kan dricka koffein på kvällen/sent på eftermiddagen utan problem och andra inte kan det. Däremot menar de att det är omöjligt att vara så känslig att man inte ens kan dricka koffein när man vaknar vilket är 16 timmar innan läggdags. Tydligen ska koffein ha försvunnit ur kroppen om man dricker kaffet tidigt på morgonen. Men så fungerar ju inte min kropp! Jag har inte heller hittat någon forskning som har bekräftat att det är möjligt att vara så känslig mot koffein som jag är. Jag undrar om autister kan reagera på koffein annorlunda än neurotypiker. Jag har träffat yrkesverksamma som arbetar med autister som bestämt hävdat att det är så, men det hade varit intressant att läsa studier om ämnet.

Vad intressant att du inte kan sova om du ätit glass innan läggdags! Undrar vad det är som glass innehåller som förstör din sömn. Det skulle kunna vara så att du inte tål mejeriprodukter alls innan läggdags, men isåfall borde det nog innebära att du inte heller kan dricka mjölk på kvällen. Det skulle också kunna vara sockret som är boven, men isåfall borde du nog inte heller tåla godis och kakor på kvällstid. Eller så kan det vara så att du inte tål kall mat alls på kvällen, men då borde du inte heller kunna äta sorbet och frysta bananer på kvällstid. Sen kan det också vara så att glass innehåller något annat som du inte tål på kvällstid. Vad bra att du vet vad som förstör din sömn!

Svara

Jag har inte försökt äta sorbet (och frysta bananer) på kvällstid sedan jag upptäckte detta med glassen, det skulle nog kunna vara kylan faktiskt. Mjölk kan jag dricka i mindre mängder, men gillar inte heller mjölk i större mängder, som ett stort glas mjölk.

Ja, som sagt, mycket konstigt att forskningen inte visar detta med koffein! Du är ju långt ifrån ensam om att koffein på morgonen förstör sömnen. Intressant idé att forskningen skulle utgå från neurotypiska personer…

Jag känner mig rätt ensam med att inte kunna dricka koffein på morgonen. Skönt att veta att jag inte är den enda! 🙂 Däremot känner jag väldigt många med NPF-diagnoser som har sömnsvårigheter. Vem vet, kanske skulle vissa av dem kunna sova betydligt bättre om de slutade konsumera koffein helt! Många konsumerar t.ex. en del Cola light och det innehåller ju en del koffein.

Svara

Jag tål inte heller glass före läggdags! Och inte kaffe ALLS (men dricker det ändå för det är så gott! Det som jag inte tål med glassen är stabiliseringsämnen och konsistensgivare t.ex karragenan. Får hög puls och då störs sömnen, tål inte heller annan mat med karragenan, t.ex. grädde. pulsen ligger högt flera timmar efteråt. Känner flera som reagerar på samma sätt som inte är autister

Vad intressant att veta! Tack Anna! Vet du vilka fler grejer som innehåller karragenan? Undrar om konventionell kyckling innehåller något liknande. Jag brukar äta ekologisk mat annars men just kycklingen brukar jag köpa icke-ekologisk.

Svara

Mest mjölkprodukter och ersättningsprodukter för just mjölkprodukter, vaniljsåser o.dyl. i alla fall jag och min svärmor tål dem minst när de blandas in i grädde och glass. Det finns i ganska mycket enl. Äkta vara även i ost och alkoholprodukter. spana efter E407 på innehållsförteckningar. Själv blir jag trött och lite gladare av kyckling/fågel 🙂 har tolkat det som att jag mår bra av tryptofanrika livsmedel (som ju är bra för serotoninproduktionen)

Okej! 🙂 Själv äter jag gärna kyckling relativt tidigt på dagen men däremot inte alltför nära inpå läggdags!

Jag äter i princip bara ”rena” produkter och ”riktig” mat och inte t.ex. glass eller ersättningsprodukter som sojamjölk. Då konsumerar jag nog knappt produkter med karragenan då jag inte ens använder grädde!

Intressant att läsa om fler som påverkas kraftigt av koffein. Jag, som du, kan inte sova på natten om jag dricker kaffe på morgonen. Dessutom så får jag rejält ökad ångest och blir väldigt lättretlig, till och med aggressiv ibland. Eftersom koffein ökar perceptionen och man redan är perceptionskänslig så är det inte så konstigt egentligen. Det blir overload helt enkelt.
Vad gäller påverkan på sömnen- kan det ha med förbränningen att göra? Jag själv verkar vara en seg brännare. När jag förr i tiden drack alkohol till exempel så kunde jag vara bakis i 2-3 dagar efter en vanlig fest. En av många anledningar till att jag slutade dricka alkohol 🙂

Du är definitivt inte den enda som påverkas av koffein! Vissa påstår att den dåliga sömnen är placeboeffekt, men det är det inte då jag aldrig trott att ens sömn kunde påverkas av ett koffeinintag på morgonen. Men jag har ändå konstaterat gång på gång att det är så!

Till skillnad från dig får jag varken ångest eller blir aggressiv av koffein men däremot känner jag att hela kroppen går på högvarv. Jag kan liksom inte slappna av. Svårt att förklara känslan!

Jag tror absolut att detta kan ha med förbränningen att göra! Min kropp förbränner kanske koffein långsammare än andras kroppar. En annan förklaring är att min kropp kan vara känsligare för koffeinet än andras kroppar.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *