Kategorier
Autism och samtidiga diagnoser

Om skillnaden på autism och personlighetsstörning

Många har frågat mig om skillnaden på Aspergers syndrom alternativt autism och personlighetsstörning. Det är många som har ansett att deras autistiske närstående skulle kunna uppfylla diagnoskriterierna för diverse personlighetsstörningar såsom paranoid, tvångsmässig, osjälvständig, undvikande eller schizoid personlighetsstörning.

En möjlig kombo

Det är viktigt komma ihåg att det inte finns någonting som motsäger att man kan uppfylla diagnoskriterierna för någon eller några personlighetsstörningar när man har asperger eller autism. Påståendet att en autistisk person är feldiagnosticerad för att han eller hon i själva verket visade sig ha en personlighetsstörning är alltså felaktigt. Men detta sagt brukar neuropsykiatriska utredningsteam koncentrera sig uteslutande på neuropsykiatriska diagnoser.

Kände igen mig

Själv kände jag igen mig i ett flertal diagnoskriterier för vissa personlighetsstörningar för länge sen utifrån hur jag kände för stunden. I 20-årsåldern ville jag inte leva, och jag kände att mitt mående till viss del passa in i kriterierna för emotionellt instabil personlighetsstörning. Då mådde jag dessutom så dåligt att jag varken brydde mig själv eller om andra människor eller konsekvenser av det jag gjorde, vilket gjorde att jag upplevde att jag hade vissa drag som finns beskrivna i antisocial personlighetsstörning. Nu när jag mår bra så känner jag däremot inte igen mig i något av dessa drag. Det var endast mitt mående orsakat av orimliga krav som gjorde att jag inte orkade bry mig om något.

Känner igen mig i schizoid störning

Idag känner jag igen mig däremot i vissa drag på andra personlighetsstörningar. Jag har svårt för att uttrycka känslor, svårt för att arbeta i grupp och tycker ibland att andra människor är slarviga, vilket gör att jag säkert har vissa drag av tvångsmässig personlighetsstörning. Den personlighetsstörning som beskriver mig allra bäst i dagsläget är däremot schizoid personlighetsstörning!

Nästan identiska tillstånd

Faktum är faktiskt att schizoid personlighetsstörning och Aspergers syndrom enligt Christopher Gillberg kan vara nästintill identiska tillstånd. Vissa psykiater har en tendens att diagnosticera Aspergers syndrom eller autism medan andra psykiatriker kan anse att exakt samma drag är ett klassiskt fall av schizoid personlighetsstörning.

Möjligt att ha vissa drag

Det är viktigt att komma ihåg att precis på samma sätt som man kan ha autistiska drag utan att för den skull ha Aspergers syndrom eller autism, kan man känna igen sig i vissa drag i någon eller några personlighetsstörningar utan att uppfylla alla diagnoskriterierna. För att få diagnosen personlighetsstörning krävs en diagnos ställd av en läkare, och för att få diagnosen måste man uppfylla tillräckligt många diagnoskriterier.

Lika lite som man har autism enbart med grunden att man ibland känner sig trött efter att ha umgåtts med andra människor, kan jag inte påstå mig ha exempelvis tvångsmässig personlighetsstörning bara för att jag vill göra saker på mitt sätt. Dessutom utgör en personlighetsstörning ett kontinuerligt tillstånd, och inte något som bara dyker upp tillfälligt i 20-års åldern när man mår så dåligt att man struntar i allt.

En neuropsykiatrisk diagnos viktigare

Själv brukar jag inte lägga vikt vid att Aspergers syndrom och autism kan överlappa med diagnoskriterierna för vissa personlighetsstörningar. En neuropsykiatrisk diagnos brukar göra en betydligt större skillnad för individen än en diagnos på personlighetsstörning i och med att den gör att man äntligen får centralstimulerande medicin utskriven om man har ADHD eller få tillhörighet till LSS om man har autism. Att få en personlighetsstörning som tilläggsdiagnos kan därför kännas oväsentlig

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

32 svar på ”Om skillnaden på autism och personlighetsstörning”

Jag hoppas att vi en dag kan träffas någonstans och prata, det vore en dröm.

Känner igen mig så otroligt i din bok (att vara vuxen med asperger syndrom) och nu din blogg. Det är så befriande, jag är inte ensam!

Vad roligt att höra att du känner igen dig! Du är definitivt inte ensam 🙂 Jag vet inte var du bor men kanske kan du komma på någon föreläsning någon gång framöver.

Svara

Känner igen mig i mycket av det du skriver ovan – bra formulerat som vanligt 🙂
Har du någon föreläsning nära där jag bor på Ljusterö i Stockholms skärgård inplanerad? I så fall skulle jag gärna gå och lyssna på dig. Kan också ge dig tips på bra blåbärsställen häromkring 😀

Tack Mathias 🙂 Vad häftigt att bo på Stockholms skärgård, vilket drömställe att bo på 🙂 Och där finns det definitivt mycket blåbär!

Jag kommer att ha en föreläsning på Barnens ö under våren, men tyvärr kommer den föreläsningen vara endast till för anställda i Stockholms stad och den är därför inte öppen för allmänheten. Många av mina föreläsningar är just slutna utbildningstillfällen för slutna grupper tyvärr men jag tackar alltid ja till öppna föreläsningar när jag blir anlitad för sådana! Jag har aldrig haft en öppen föreläsning i Stockholms skärgård men om det finns fler som önskar det så skulle ni kunna tipsa en anhörigstödjare i området att anlita mig för en öppen föreläsning. Det är just anhörigstödjare som ofta brukar anlita mig för föreläsningar som är öppna för allmänheten!

Svara

Ja, det är verkligen som en dröm 🙂 Måste ha nära till natur och vatten för att må bra, och det har jag definitivt.

Förstår att du mest gör slutna föreläsningar, men jag ska absolut försöka se om det går att ordna något 🙂

Jag älskar natur och vatten! Det har jag i mitt bostadsområde också men tyvärr inte alls i samma utsträckning som Stockholms skärgård. Skärgården har ju natur och vatten överallt, det hade varit ett perfekt ställe för mig att bo på 🙂

Det hade verkligen varit roligt att föreläsa i skärgården!

Svara

Jag har haft tur att huset som jag bor i har varit i min familjs ägo i några generationer, annars skulle jag aldrig haft råd att bo så här. Har också förmånen att jag kan jobba här i från, så det är verkligen perfekt 🙂

Har skickat iväg lite mail, så vi får se vad som händer! 😀

Ja, verkligen. Tror det också 🙂 Många normalstörda anser att det är väldigt isolerande att bo så här (vilket jag också blivit tillsagd), men jag trivs bra med att vara ensam, och det låter mig fokusera på det som är viktigt för mig.

Jag håller med dig och jag tror också som du! Neurotypiker behöver nog mer stimulans än vi kan jag tänka mig samtidigt som vi aspergare är överstimulerade i stort sett hela tiden. Plus att vi är ofta intryckskänsliga!

Jag är glad att vi tänker lika! Känns skönt att inte bli ifrågasatt och behöva försvara att man fungerar på ett annat sätt och behöver mer ensamtid än andra.

Får man fråga vad du har för arbete som är möjligt att utföra hemifrån? Du behöver självklart inte uppge det om det är känsligt.

Jag tror att många människor med Aspergers syndrom skulle behöva ha ett arbete som de kan utföra hemifrån och i dagens IT-samhälle finns större möjligheter än någonsin att ha ett arbete av just den typen av arbeten. En viktig förklaring till aspergarnas svårigheter är att samhället ställer höga krav på anpassning till andra individer. Dessa krav uppstod nog med övergången till industrisamhälle och tjänstesamhälle.

Jag driver en enskild firma som IT konsult. Samarbetar med två andra där en bor i USA och den andra i Storbritannien, och de sköter i princip all kommunikation med kunder, medans jag gör det jag är bäst på vilket är att lösa problemen som de har och förmedlar det vidare. Det upplägget skulle nog inte vara optimalt för en neurotypiker, men för mig är det perfekt 🙂

Du har rätt i att det i dagens samhälle skulle vara enklare än någonsin för en aspergare att kunna utföra sitt arbete hemifrån – man måste bara få arbetsgivarna att förstå det. Jag tror själv att det skulle vara väldigt svårt eller nästan omöjligt att jobba på det sättet som jag gör på ett etablerat företag.

Tack för svaret! Jag tror du har rätt. Det är väl mer eller mindre en nödvändighet att vara egenföretagare om man ska arbeta ”utanför ramarna” så att säga.

Ja, tyvärr. Jag önskar att arbetsgivare och samhället i stort vore bättre på att se styrkorna i de med diagnoser, i stället för att bara se problem.
Enda anledningen till att jag kan leva och jobba som jag gör är jag hade tur att hitta personer som kan sköta de saker jag inte klarar av. Många får inte ens den chansen.

Enda anledningen till att jag kan leva och jobba som jag gör är jag hade tur att hitta personer som kan sköta de saker jag inte klarar av. Många får inte ens den chansen.

Jag tror att tex Arbetsförmedlingen behöver bli mycket bättre på att identifiera styrkor och svagheter hos varje person med Aspergers syndrom och sedan hitta rätt jobb för just den personen. Istället skickar Arbetsförmedlingen aspergare på praktikplats efter praktikplats som inte passar personen alls vilket bara resulterar i att personen blir utbränd av att försöka till ingen nytta om och om igen.

Den personlighetsstörning som beskriver mig allra bäst i dagsläget är däremot schizoid personlighetsstörning.

Jag håller med dig om att just schizoid personlighetsstörning har många drag gemensamt med Aspergers syndrom. En avgörande skillnad mellan schizoid personlighetsstörning och Aspergers syndrom är att personer med schizoid personlighetsstörning inte har några sociala svårigheter utan saknar intresse av socialt umgänge. Personer med Aspergers syndrom har däremot svårigheter att samspela med andra människor. Lite förenklat kan man säga att personer med schizoid personlighetsstörning kan men vill inte umgås med andra människor medan personer med Aspergers syndrom vill men kan inte umgås med andra människor. Aspergers syndrom är nog även en mer genomgripande avvikelse som påverkar fler funktioner jämfört med schizoid personlighetsstörning.

Kriteriet ”känner glädje av få aktiviteter” skulle kunna känneteckna specialintressen. Det passar in på mig perfekt! De flesta aktiviteter tycker jag är väldigt tråkiga och ointressanta, det är endast få intressen/aktiviteter jag har glädje av men dessa intressen är enorma och gör att jag aldrig har tråkigt.

Svara

Hej!
Ville bara komplettera texten lite. I Sverige ställer även bland annat psykologer, leg. psykoterapeuter, arbetsterapeuter, sjuksköterskor och fysioterapeuter diagnoser. För att nämna några yrkeskategorier. Här kan man läsa mer: https://vemfargoravad.socialstyrelsen.se/arbetsuppgifter/vem-far-stalla-diagnos

Men om diagnosen ska berättiga insatser, ersättning eller annan hjälp krävs vanligen – från den bedömande myndighetens sida (t.ex. Försäkringskassan, försäkringsbolag eller kommunen) – att det är en läkare som ställt eller ”godkänt” diagnosen.

Allt gott!

Jag undrar över om orsakerna till personlighetsstörning eller neuropsykiatriska diagnoser skiljer sig och i så fall på vilket sätt? Om ursprunget till svårigheterna finns medfött varför hamnar delikssom i olika kategorier
Kan inte alla svårigheter hamnar under kategorin neuropsykiatrisk.??

Det var en bra fråga! Jag tror inte att det går att uttala sig rent generellt vad personlighetsstörningar eller neuropsykiatriska diagnoser beror på eftersom det kan finnas olika orsaksfaktorer. Ofta, dock inte alltid, spelar ärftliga faktorer in. Man vet att genetiska faktorer ofta spelar in vid uppkomsten av t.ex. emotionellt instabil personlighetsstörning, även kallad för borderline, och forskarna har hittat hjärnförändringar i amygdala och hippocampus hos denna patientgrupp. Sedan förekommer schizotypala och schizoida personlighetsstörningar oftare hos släkter där schizofreni förekommer så även här verkar ärftliga faktorer spela en viss roll. Det har även hittats hjärnförändringar hos personer med ADHD och autism men dessa avvikelser kan se lite olika ut hos olika personer.

Personlighetsstörningar måste inte alltid vara medfödda. Det räcker med att avvikelserna funnits där sedan tidig vuxen ålder för att en diagnos ska vara aktuell. Vad däremot gäller t.ex. ADHD så tror forskare att det kan finnas en form av ADHD som debuterar först i vuxen ålder, dock kan denna patientgrupp ändå inte få en ADHD-diagnos eftersom den nuvarande diagnosmanualen kräver att avvikelserna visat sig redan i barndomen. Så det där är lite klurigt!

Svara

Hej! Jag heter Annika, har nyss hittat din blogg och kände igen mig direkt!

Har diagnosen schizoid personlighetsstörning och undrar om man kan ha diagnoserna Asperger och ADD upptill?

Hej Annika!

Vad roligt att du hittade till bloggen! Som svar på din fråga så finns det ingenting som säger att du inte kan ha Aspergers syndrom/autism och/eller ADD även om du har fått diagnosen schizoid personlighetsstörning. Så du kan absolut ha dessa diagnoser!

Svara

Tack för ditt snabba svar – det är gott att fylla på med kunskap…när jag var liten (är 53 nu) fanns inte diagnosen ADHD/ADD…man var bara ”störig” eller ”okoncentrerad” i skolan.

Skönt att ha börjat resan, äntligen, till bättre självförståelse 🙂

Önskar dig och de dina en trevlig helg! 🙂

Jag minns också själv att man bara sågs som störig förr när man skilde sig från normen. På den tiden var det också betydligt vanligare än idag att man blev diagnosticerad med diverse personlighetsstörningar eftersom kunskap om neuropsykiatriska diagnoser saknades. Christopher Gillberg menar att schizoid personlighetsstörning och Aspergers syndrom i många fall kan vara nästintill identiska tillstånd och att det mest beror på klinikern om hen föredrar gammaldags diagnoser (=schizoid personlighetsstörning) eller nya diagnoser (Aspergers syndrom/autism). Jag förstår att det känns skönt för dig att utveckla en bättre självförståelse, det känns jätteskönt att förstå hur man fungerar.

Tack detsamma till dig Annika, trevlig helg! 🙂

Önskar

Svara

Hej jag måste säga att jag tycker de är kränkande mot personer med autism att sätta En diagnos som personlighetsstörning.
Att känna igen sig i många kriterier är stor skillnad än att faktiskt ha de .
Är man sjuk och googlar så har man alla möjliga sjukdomar och de vore fruktansvärt om läkare skulle sätta diagnos under samma förutsättning.
En vän till mig fick diagnosen antisocial personlighetsstörning fast han hade autism
Så i flera år så betraktades han helt enkelt att vara en psykopat.
Nu äntligen efter att jag fick strida om att han skulle få en utredning inom npf så träffa vi tillslut en bra kunnig psykolog som såg utan tvekan att han har autism och strök den andra diagnosen vilket ha förändrat hans psykiska mående otroligt .
De brister fortfarande stor kunskap om autism och som mamma själv till 2 barn med autism så ska vi stå upp för Alla som ha de och inte acceptera att dom klassas in i felaktiga diagnoser för att folk inte förstår bättre

”De brister fortfarande stor kunskap om autism och som mamma själv till 2 barn med autism så ska vi stå upp för Alla som ha de och inte acceptera att dom klassas in i felaktiga diagnoser för att folk inte förstår bättre”

Det är därför det är viktigt att det görs en neuropsykiatrisk utredning vid misstanke om autism. En vanlig psykolog kan varken ställa eller avfärda autism.
https://www.1177.se/behandling–hjalpmedel/undersokningar-och-provtagning/psykiatriska-utredningar/neuropsykiatrisk-utredning/

Ja, tyvärr är okunskapen om autism stor! 🙁 Det finns faktiskt forskning som har visat att det är vanligt vid autism att ha samtida personlighetsstörningar (man kan ju ha både och!), men det är ändå helt inacceptabelt att en autismdiagnos ofta missas och personligen bara får en diagnos på personlighetsstörning (även om personlighetsstörning också skulle vara korrekt diagnos). Ibland är ju personlighetsstörningsdiagnosen också fel vilket var fallet i din väns fall! En personlighetsstörning berättigar inte till LSS-insatser så autism borde definitivt vara det som utreds först! Vilken tur att din vän till slut fick korrekt diagnos.

Svara

Jag fick diagnosen ”Aspie” och ADHD som 57 årińg 2019. Efter att 20 år tidigare av en gammal, men ansedd som en väldigt skicklig psykiatriker, fått diagnosen ”blandad eller ospecifik personlighetsstörning.”
Så när jag läste det du har skrivit kändes det relevant och riktigt.
Har delat det som inlägg på Facebook.
Tack för att du delat med dig av det hela!

Vad roligt att du hittat till bloggen! Kul att du uppskattar det jag skriver och att du delar mina inlägg på Facebook! 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *