Kategorier
Paulas blogg

Nu har det hänt igen! Ang utförsäkringarna

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Nu har det hänt igen! I fredags skriver Aftonbladet om tvåbarnspappan Jörgen Persson som tog sitt liv efter att han hade utförsäkrats från Försäkringskassan. Den första juli 2015 kommer det bli vissa förbättringar i sjukförsäkringen, men det hjälper inte Jörgen. Två barn har nu mist sin pappa.

Fram till 2008 hade vi bra sjukförsäkringsregler i Sverige, men därefter har flera personer utförsäkrats: personer som haft sjukdomar och diagnoser som fibromyalgi, ångest, paniksyndrom, Aspergers syndrom, depression osv. Vissa personer har lyckats få sjukersättning enligt de nya reglerna, men långt ifrån alla. Och detta trots ett bra och tydligt läkarutlåtande.

Personer som är för utförsäkringar är troligen friska och har ingen aning om hur det är att leva med en sjukdom eller funktionsnedsättning som inte syns utanpå. Sanningen är att depressioner inte handlar om att man ”bara” är lite nedstämd, och kroniskt trötthetssyndrom inte handlar om att man känner sig trött och sömning. Om man är allvarligt deprimerad, kan man inte ens alltid gå upp ur sängen. Om man lider av kroniskt trötthetssyndrom, känner man sig ofta en mycket stark influensakänsla i hela kroppen.

I höstas hade jag dagar då jag uppfyllde nästan alla kriterier för kroniskt trötthetssyndrom. Jag har tidigare i mitt liv haft influensa vid ett par tillfällen, men den känslan jag kände i höstas var mycket värre. Jag kunde inte ens alltid borsta tänderna på flera dagar, inte för att jag inte ville det utan för att jag var så svag att jag inte kunde. Nu mår jag en aning bättre tack vare att jag börjat gå på akupunktur igen. Jag brukar tänka att det är tur att akupunkturen hjälper mig lite. Tänk om det inte skulle göra det, min kroniska trötthet skulle bli värre och jag skulle bli utförsäkrad i det tillståndet? Jag vågar inte ens tänka på det.

Jag blev faktiskt utförsäkrad 2010 trots att det stod i mitt läkarutlåtande att jag aldrig någonsin kommer att kunna arbeta. Nu är det 2015, och jag försörjer mig på att skriva böcker och föreläsa om Aspergers syndrom. Många som får höra min historia säger att läkaren som skrev utlåtandet måste haft fel och att det var rätt beslut av Försäkringskassan att utförsäkra mig. Om jag kan försörja mig nu som Aspergerinformatör, är jag väl arbetsförmögen? Men människor tänker inte på att:

1) Jag arbetar inte mer än 5-6 timmar i veckan och jag har nästan tre månaders sommarlov eftersom föreläsandet är ett säsongsjobb. Läkarens bedömning att jag inte kan arbeta var därmed helt rätt för det krävs att man arbetar minst 10 timmar i veckan för att klassas som delvis arbetsförmögen. Trots att jag jobbar så här lite, gör mitt jobb mig så trött att jag inte orkar borsta tänderna varje kväll, så jag skulle inte kunna jobba mer än så här. Hur hade läkaren kunnat veta att jag skulle kunna försörja mig genom att arbeta så här få timmar i veckan?

2) Arbetsresorna räknar jag inte som arbetstid eftersom jag kan sova och läsa under resorna, och jag behöver inte prestera något. Bloggandet tar inte heller speciellt mycket energi av mig. Jag skriver mycket snabbt, så det tar inte speciellt mycket tid heller.

3) Att jag kan föreläsa betyder inte att jag skulle klara av något annat jobb. Människor tycker ofta att mitt jobb låter svårt, men det som alla inte vet om Aspergers syndrom är att vi Aspergare kan ha en mycket ojämn begåvning. Visst, jag tycker att det är lätt att föreläsa, men å andra sidan tycker jag att många saker som är lätta för andra är mycket svåra. Exempel på sådana saker är att koka kaffe, rengöra kylskåpet, sätta upp en strykbräda och mycket annat.

4) När jag blev utförsäkrad, oroade jag mig för min ekonomi hela tiden, vilket gav mig ångest och gjorde mig sjuk. Om jag hade haft mer pengar, hade jag orkat börja koncentrera mig på föreläsandet ännu tidigare, men nu slukade oron över min ekonomi all min energi, och därför orkade jag inte koncentrera mig på föreläsandet fullt ut. Därför kunde jag inte heller försörja mig på mina föreläsningar förrän på våren 2013. Pengar gör inte de utförsäkrade nödvändigtvis friskare, men däremot kan bristen på pengar och oron över ekonomin göra dem ännu sjukare!

Jag kräver att sjukförsäkringen återställs som det var fram till 2008. I ett rikt land som Sverige ska ingen behöva oroa sig för sin ekonomi bara för att man inte har turen att förbli frisk livet ut!

25 svar på ”Nu har det hänt igen! Ang utförsäkringarna”

Det er fint at du kan blogge og forelese. Det får samfunnet ta som en bonus. De kan ikke kreve det av deg, men er heldige som har en aspergekvinne som kan dele erfaring. Det betyr ikke at du kan ha en vanlig jobb. Jeg håper det blir som før 2008 igjen.

Tack, jag hoppas också att utförsäkringarna stoppas! Jag vet inte alls hur ert sjukförsäkringssystem ser ut i Norge, men jag hoppas och tror att ni inte har det som vi i Sverige.

Svara

Jag tror att du har helt rätt, så länge man är frisk är det lätt att ställa krav på de som inte är det, och det är hemskt att den som behöver hjälp skall vara tvungen att lägga så mycket energi för att få det som borde vara självklart.

Exakt! Det är lätt för friska att säga att man väl kan försöka jobba lite och att man visst kommer att klara det om man anstränger sig lite grann. Bara att ta på sig kläderna, att fixa frukost och att duscha kan vara mer än ett heltidsjobb för vissa människor!

Svara

Jag försökte posta den här kommentaren nyss men den syns inte på bloggen. Perkele säger Mats. Jag försöker igen. Här är min kommentar:

Jag kräver att sjukförsäkringen återställs som det var fram till 2008. I ett rikt land som Sverige ska ingen behöva oroa sig för sin ekonomi bara för att man inte har turen att förbli frisk livet ut!

Det fungerade inte bra innan 2008 heller. Människor som var rehabiliteringsbara lämnades åt sitt öde med sjukpension. Men efter 2008 blev det system som redan fungerade dåligt ännu värre. Det har sina politiska och ekonomiska förklaringar och har väldigt lite med människors arbetsförmåga att göra även om politikerna och myndigheterna inte kommer att erkänna det så länge de sitter kvar vid makten.

Det måste vara en väldig skillnad på arbetsmarknaden i Sverige och i Finland eftersom 9 av 10 som söker sjukersättning i Sverige bedöms ha arbetsförmåga medan förhållandet är det motsatta i Finland. Nej så är det förstås inte utan det är ett försäkringsbedrägeri av stora mått vi är utsatta för här i Sverige: http://www.etc.se/inrikes/nekas-sjukersattning-i-sverige-beviljas-i-finland

Det är en himla tur att man inte har arbetat och betalt inte pengar till det svenska sjukförsäkringssystemet eftersom staten blåser människor på rätten till sjukersättning när de väl drabbas av sjukdomsfall. Jag blir kanske blåst på sjukersättningen men jag blir iaf inte blåst på försäkringspremien.

Jag tycker att systemet var bättre innan 2008. När jag skrev att jag vill att det ska bli som det var innan 2008, syftade jag på utförsäkringarna. Jag vet att många som egentligen hade klarat av att arbeta sjukförklarades, men man behövde åtminstone inte oroa sig för sin försörjning om man var sjuk. Jag tycker att utförsäkringarna borde stoppas, men de som känner att de behöver rehabilitering ska naturligtvis stöttas och arbetsplatserna ska anpassas så att fler kan ta ut sig på arbetsmarknaden.

Ja, eller hur? 😉 Finland måste verkligen ha en helt annorlunda arbetsmarknad än vi i Sverige! Nej men allvarligt talat så tillhör jag själv den gruppen som friskförklarades i Sverige men beviljades sjukersättning i Finland. Summan jag fick från finska pensionsanstalten var så pass liten att det var mindre än socialbidragsnivån i Sverige och att jag i princip skulle haft rätt till att få ett par hundra kronor i socialbidrag i Sverige om jag hade ansökt om det, men jag gjorde inte det. Även om summan var liten, var det otroligt skönt att slippa redovisa alla sina kvitton varje månad och att ansöka om pengar på nytt. Så jag är otroligt tacksam för att jag är finsk medborgare och blev därmed beviljad finsk pension!

Sverige har det bättre än Finland på många sätt, men just när det gäller sjukförsäkringen har finländarna det bättre. Jag hade det egentligen ganska bra förut eftersom jag fick boendestöd tack vare att jag bor i Sverige och sjukersättning tack vare att jag är finsk medborgare.

Vad bra förresten att du sa att bloggen äter upp dina kommentarer! Det var ett tag sen bloggen slängde kommentarer i skräppostmappen, men nu har den tydligen börjat igen. Perkele säger Paula också!

Svara

när det gäller det här så känns det typ mera som att allt förr eller senare är på väg helt åt fel håll åt helvete med samhället ..

Stämmer paula det kanse inte funka helt bra 2008 men bra mycket bättre än det gör nu, anledningen att det vart så mycket sämre vqr pga att moderaterna skäte sverige i 2mandat perioder vi kan bara hoppas det blir bättre nu det kqn nog tyvär ta lite tid innan nåt händer men men. För ett och ett halft år sedan förlorade jag min ska dagligverksamhet pga att det kostade för mycket tyckte kommunen och det var den sista droppen för mitt psyke jag hade inget jobb ingenting och jag sökte hjälp och pratade med kommunen och lss men de sköt bara undan allt och så var det semester stängt och personalbyte och ja allt möjligt. Jag hade precis kommit ini itt arbete och trivdes och precis då tog de bort det min chef hade så rätt när hon sa att ja det här kommer inte gå bra, jag fick dock behålla henne som ledsagare så det var bra min poäng i denna långa rörliga historia är att under senaste sommar så var jag nära att ta mitt liv 3gånger (inte för att jag ville utanför att jag såg ingen utväg på problemen och man fick ingen hjälp t.o.m akutpsyk var bra förbannade på min kommun) för att jag inte fick några svar hade nån sysselsättning etc. Nog så väl i slutet av sommaren så fick jag tillbaks min specialanpassad dagligverksamhet och hör och häppna vikarien höll good kontakt med oss och sa t.o.m att även om hon inte hade svar så höll hon kontakten och bara en vecka tog det henne att ge mig mitt arbete tillbaks som inte ordenarie personal kunde lösa under ett helt år, så i detta samhälle med utförsäkringar och inga arbeten så kommer tyvär självmorden bli ett vardagsproblem så jo politikerna avskaffa utförsäkringen och ta er i kragen och kolla hur sverige mår.

Usch, vad tråkigt att höra att du har mått så dåligt pga alla nedskärningar att du t om försökte ta ditt liv, Emma! 🙁 🙁 🙁 Jag hoppas verkligen också att det blir bättre, men tyvärr kan det ta tid precis som du skriver. Vi har en bra LSS-lag i Sverige, men förra året gick det något TV-program (har för mig att det var Uppdrags granskning) som tog upp det här med att kommuner försöker göra allt så att de kan avslå ansökningar. LSS-lagen hjälper ju inte ett dugg om den inte efterföljs.

Vad bra att den underbara vikarien brydde sig och att du fick tillbaka din dagliga verksamhet tack vare henne, jag är glad för din skull! 🙂 Jag hoppas att du får behålla din plats framöver. Och det borde du få göra för daglig verksamhet är ju trots allt en LSS-insats. Hemskt att kommuner försöker spara pengar genom att avslå ansökningar!

Svara

”Den första juli 2015 kommer det bli vissa förbättringar i sjukförsäkringen, men det hjälper inte Jörgen. Två barn har nu mist sin pappa.”

Äntligen något bra från den här regeringen.

Äntligen något bra från den här regeringen.

Fast det var ju alliansens politik som gjorde att sjukförsäkringsreglerna blev ändrade och att sjuka människor blev utan inkomst. Men jag vet att vi har olika politiska åskådningar, och jag vill inte diskutera politik.

Svara

vem har sagt att jag gillar Alliansen?

Undrar hur det är i USA med sjukförsäkringar. Några amerikaner jag pratade med när jag var där sist avundades vår sjukvård. De påstod att reglerna i Amerika är väldigt hårda.

Jag trodde att du gjorde det för du har sagt det tidigare, men du kanske har ändrat dig.

Ja usch, jag vågar inte ens tänka på hur de har det i USA! När en amerikansk kompis till mig var här i Stockholm för att hälsa på mig, sa hon att hon mådde dåligt psykiskt. När jag frågade varför hon inte tog kontakt med en psykolog, svarade hon att hon aldrig skulle ha råd med sådan lyx! Jag var chockad men hon tyckte att det var helt normalt. En annan amerikan sa till mig en gång att en cancerdiagnos skulle vara en dödsdom för henne för hon skulle inte ha råd med vård.

Svara

du vet vilket parti jag röstar på

anyway, på tal om psykolog skulle jag aldrig kunna gå till en, då mina problem är medicinska och det hjälper med mediciner, inte terapi.

Men jag vet att många vill gå till psykolog.

Jag vet vilket parti du röstar på.

Jag är en person som vill gå i terapi istället för att äta medicin för alla problem: tvångssyndrom, ångest, depression osv. Men när jag led av allvarligt tvång för 13-14 år sedan fick jag ingen terapi. Antar att det hade blivit för dyrt för landstinget! Har pratat med andra som haft tvångssyndrom och blivit botade av terapi. Men jag vet att människor ställer sig olika till medicinering, och samma sak gäller ADHD-medicin. Vissa människor är positiva till det, andra negativa.

Det skulle vara intressant! I Finland har jag fått höra ganska mycket hur de har det men det skulle vara kul att höra hur de har det i andra länder. Jag kommer nog föreläsa också i andra länder, så jag hoppas jag får veta mer i framtiden vad andra länder har för system!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *