Kategorier
Asperger och exekutiva funktioner

Nu bär det av mot Finland!

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Nu har jag haft en mycket välbehövd vilovecka efter min föreläsning i Kuwait. Och idag bär det av mot Finland! Imorgon kommer jag göra en tidningsintervju, och på söndag fyller mitt lilla gudbarn 1 år och jag ska på hans kalas. Och nästa vecka börjar föreläsningarna.

Efter mina föreläsningar nästa vecka kommer jag flyga tillbaka hem och stanna här i tre dagar, men efter det är det dags att flyga tillbaka till Finland och föreläsa där igen! Så det kommer bli mycket flygande för mig de närmaste veckorna.  Vilken tid att julen är snart här för då kommer jag få vila ordentligt!

Som bekant har många av oss med Aspergers syndrom och ADHD/ADD brister i våra exekutiva funktioner. I mitt fall innebär det bland annat att jag har svårt att komma igång med saker om jag inte har superbråttom, och därför har jag lämnat packandet till sista stunden. Jag börjar alltid packa ett par timmar innan jag ska till flygplatsen, tidigare än så kan jag inte börja packa. Det går bara inte, oavsett om jag vill eller inte.

Att jag inte börjar packa i tid handlar inte om brist på vilja utan om att jag faktiskt saknar en motor, dvs en startknapp, när jag inte har superbråttom. Då har jag ingen motivation, och när motivationen saknas, kan jag inte komma igång med uppgifter eftersom jag inte kan tänka klart då. Då kan jag inte bestämma mig vad jag behöver ta med mig, eftersom min hjärna bara tänker: ”äsch, jag kommer ändå kunna packa lite senare”. Då skulle bara packandet bli halvdant gjort, och jag skulle bli helt utmattad sedan eftersom jag lagt min energi till att tvinga mig själv.

Om jag däremot vet om att jag verkligen har bråttom, får jag ett adrenalinrus i kroppen, och då kommer jag igång med packandet. Hur konstigt det än låter, kan jag inte ändra på detta. Det här är något jag måste leva med trots att det innebär att jag måste stressa varje gång jag ska iväg. Men hellre acceptera sig själv som man är än att försöka ändra på sig själv, så resonerar jag 🙂

2 svar på ”Nu bär det av mot Finland!”

Att packa fint? Vad är det? 😀 Haha! Nej men allvarligt talat så har jag nog aldrig vetat hur man packar fint. Min exman brukade packa min väska förut eftersom han störde sig på att jag bara tryckte in allt i väskan. Och av samma anledning packar pappa ibland min väska när jag ska till Sverige från Finland. Jag kan inte förstå hur andra människor orkar lägga sin energi på sådana här saker. Men jag antar att de vet hur man gör när man packar fint och att de inte tar lika mycket energi för dem.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *