Kategorier
Paulas blogg

Inte en främling

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Teskedsorden är en politiskt och religiöst obunden stiftelse som startades av tidningen Vi. Stiftelsen arbetar med att motverka intolerans i skolan och i samhället i stort.

Under 2014 driver Teskedsorden en kampanj som heter Inte en främling, och varje vecka presenterar de en personlig berättelse på kampanjens hemsida. Jag har haft den stora äran att få delta i projektet och skriva en berättelse om hur det varit för mig att växa upp med odiagnostiserad Aspergers syndrom. Nu finns min berättelse med på deras hemsida.

Teskedsorden gör även en bok med alla berättelserna, och boken kommer att ges ut av Nordstedts förlag i vår.

4 svar på ”Inte en främling”

Vad roligt att du gillade berättelsen! Första gången jag hörde talas om Asperger var nog när jag var 18 år och praktiserade i en skolklass för barn med neuropsykiatriska funktonsnedsättningar i Kanada. Men på den tiden tänkte jag inte på vad diagnosen var för något, jag tog bara hand om dessa barn. Jag fokuserade endast på att bemöta dem rätt, och inte på vad deras diagnos hette.

När jag var 22 år och en psykolog rekommenderade mig att göra en neuropsykiatrisk utredning, blev jag förvånad för jag visste inte vad neuropsykiatriska funktionsnedsättningar var för något. Jag tyckte att ordet ”Asperger” lät bekant, men jag hade glömt bort att jag endast några år tidigare hade jobbat med Asperger-barn i Kanada. Jag kom på det först när jag själv hade fått diagnosen. Jag var ju nyinflyttad i Sverige, och i Finland pratades det inte om sådana här diagnoser på den tiden. Även idag är Finland flera år efter Sverige när det gäller kunskapsnivån.

När jag gjorde utredningen, visste jag inte om att de testade mig för Asperger. Jag trodde att jag bara testades för ADD, och därför kom Asperger-diagnosen som en chock.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *