Kategorier
Stöd och insatser

Nej, jag trivs inte lika bra med alla boendestödjare

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Under de senaste veckorna har jag förstått att min nya boendestödjare är en riktig stjärna! Hon påminner om en boendestödjare som jag hade en gång i tiden för några år sedan och som var väldigt lik den här nya tjejen. Den boendestödjaren hade exakt allt vad jag sökte hos en boendestödjare, precis som min nya boendestödjare har. Som ni vet har jag sedan årsskiftet redan en duktig boendestödjare som jobbar hos mig på lördagarna. Därutöver har jag alltså en ny boendestödjare som jobbar hos mig på en vardag och som alltså är en riktig stjärna. Jag har bara hunnit träffa henne några gånger men är redan nöjd som bara den!

Funkade fenomenalt direkt

Redan första gången jag träffade henne hade jag en mycket positiv bild av henne. Det kändes liksom som att vår personkemi klickade 100% redan från första sekunden! Det kändes ”wow” direkt, och ju mer tiden går desto mer bekräftad blir jag i min övertygelse om att hon är perfekt för mig. Även om det går att hitta boendestödjare som kan tänka mig att hjälpa mig med städning är det väldigt svårt att hitta sådana här stjärnor. Hon är verkligen pricken över i:et! Det syns verkligen att hon inte bara följer instruktionerna utan säkerställer också att jobbet blir bra gjort. Dessutom är hon duktig på att ta initiativ.

Jobbigt när en stjärna slutar

Nackdelen med att ha sådana här stjärnor som boendestödjare är att det blir jobbigt för mig den dagen de slutar. Då har jag liksom hunnit vänja sig vid att ha en boendestödjare som personkemin passar 100% med, som verkligen brinner för sitt jobb samt att det faktiskt blir ordning i min lägenhet utan att jag behöver känna att boendestödjaren styrt och ställt i min lägenhet och övertalat mig att slänga saker jag inte alls vill slänga. Även om det säkert finns många som är duktiga på att hålla ordning och hitta lösningar är det betydligt ovanligare att hitta en boendestödjare som är duktig på att hålla ordning på mina villkor, dvs respekterar det faktum att jag kan göra annorlunda val än normen och exempelvis inte ifrågasätter att jag äter på golvet istället för att sitta vid matbordet och äta.

Kompromisser är nödvändiga

Ofta har jag behövt kompromissa och välja mellan att ha en boendestödjare som personkemin inte passar 100% med och som inte förstår mig lika bra men är duktig på att hålla ordning och kan tänka sig att utföra tråkiga arbetsuppgifter istället för att bara fika eller en boendestödjare som är jättetrevlig, har en icke-dömande attityd och förstår mig väldigt bra men kanske inte håller tider och inte är lika duktig på att städa och hålla ordning. Helst vill jag ju ha allt ovanstående, men eftersom det inte alltid går att hitta boendestödjare som har alla egenskaper som min drömboendestödjare har är jag villig att kompromissa under förutsättning att boendestödet fungerar ganska okej (dock är jag inte villig att kompromissa om allt). Säger man nej till alla boendestödjarförslag (och jag är kräsen och har sagt nej till de allra flesta) förblir man helt utan boendestöd!

Det är inte sant

Jag har insett att det är otroligt svårt att hitta en stjärna till boendestödjare! Om och när denna nya tjej slutar hos mig i framtiden (vilket jag inte hoppas kommer att hända i närtid) kan det ta flera år innan jag hittar en likadan stjärna igen. När biståndsbedömare och enhetschefer säger: ”Jag förstår att det känns jobbigt med din nya boendestödjare och att du tycker att det är jobbigt att den gamla boendestödjaren har slutat. Men vänta bara så ska du snart se att det kommer att funka lika bra med din nya boendestödjare som det funkade med den gamla. Du är bara ovan med den nya personen.” så vet jag att det inte är sant. Inte i mitt fall i alla fall!

Märker direkt hur det funkar

Om en ny boendestödjare är en stjärna märker jag det redan i början, och funkar det mindre bra eller ”ganska okej” märker jag det också. Att påstå att alla boendestödjare är lika duktiga och trevliga är för mig lika befängt som att säga att alla husläkare är exakt lika duktiga och att om man inte gillar sin nya husläkare betyder det bara att man är ovan. För mig är det självklart att det finns duktiga och mindre duktiga personer inom sitt respektive yrke, liksom trevliga och mindre trevliga personer samt att personkemin inte klickar med alla. Så nej, vi brukare trivs inte lika bra med alla boendestödjare!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Nej, jag trivs inte lika bra med alla boendestödjare”

Jag håller med dig!
Jobbar själv som boendestödjare sen 9 år tillbaka och anser att man som kund (inte mitt val av namn) ska kunna välja vem som ska komma då man funkar olika bra ihop. Däremot anses det högre upp i ledet att vem som helst ska kunna utföra stödet på exakt samma sätt så länge det finns en fungerande genomförandeplan. Jag håller inte med, jag tror att personkemi och tillit är lika väsentligt.
Jag kan välja vem jag släpper in hemma hos mig, detsamma borde gälla den som är i behov av stöd. Att sen säga att man inte har ett behov av boendestöd utan isf mer av en social kontakt med specifik person gillar jag inte.
Bra att du lyfter fram frågan.

Vad roligt att du håller med! Jag har iofs tur eftersom jag bor i Stockholm som har infört LOV i boendestödet. I praktiken innebär det att jag har rätt att byta utförare om jag skulle vara missnöjd, men de som bor i kommuner utan LOV har inte samma tur. Men även för mig tar det lång tid innan jag hittar boendestödjare som jag är nöjd med! Jag har fått uppfattningen att det är mycket lätt att få jobb som boendestödjare, och om så är fallet är det nog logiskt att det finns många boendestödjare som inte är lämpliga för uppdraget.

Jag tycker att det är konstigt att det ibland påstås att vem som helst ska kunna utföra stödet så länge en genomförande plan finns! Det finns ju väldigt stor skillnad mellan olika boendestödjare. Vissa har väldigt mycket kunskap om autism/klienters diagnoser och bemötande och är engagerade medan andra är precis tvärtom. När tilliten saknas blir man som som klient omotiverad, och det kan felaktigt tolkas som att ett behov av stöd saknas.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *