Hej du! Tror du att autism främst förekommer hos pojkar och män och att det är ett extremt ovanligt tillstånd hos flickor och kvinnor? Du är inte ensam om att tänka så, men jag hoppas att detta blogginlägg kommer att få dig att ompröva din syn.
Kunskapen har varit låg
Faktum är att autism historiskt sett har ansetts förekomma nästintill uteslutande hos män, och forskning om autistiska kvinnor är ett relativt nytt forskningsområde. Svenny Kopp har sagt att det före 2010-talet knappt fanns någon kunskap om kvinnlig autism. Förut trodde man till och med att autism knappt förekom hos flickor och kvinnor. Leo Kanner ansåg att autism var fyra gånger vanligare hos pojkar än flickor. Hans Asperger i sin tur menade i början att hans syndrom endast förekom hos pojkar och män, dock ändrade han senare sin uppfattning, skrev autismforskaren Lorna Wing i sin bok. Kort sagt finns det en anledning till att du alltid har sett autism som en ”manlig” diagnos.
Allt fler kvinnor får en diagnos
Men vet du vad? Nu visar Socialstyrelsens nya kartläggning att ökningen av autismdiagnoser har varit särskilt stor hos flickor i åldrarna mellan 10 och 17 år. Faktum är att antalet nydiagnostiserade flickor med autism i det åldersspannet till och med har sexfaldigats sedan år 2010! År 2023 var hela 40% av alla diagnostiserade autister kvinnor. Bland unga vuxna var könsskillnaderna ännu mindre. I åldersgruppen mellan 18 och 24 år hade knappt fem procent av männen och fyra procent av kvinnorna autism.
Inte alls ovanligt
Lite mer siffror: År 2023 hade cirka två procent av befolkningen autism varav hela 40 procent var kvinnor! Allra högst förekomst av autism återfanns bland unga vuxna i åldrarna mellan 18 och 24 år där knappt fem procent av männen och fyra procent av kvinnorna hade en autismdiagnos. Allt detta visar Socialstyrelsens kartläggning. Autism är därmed inte alls lika ovanligt hos flickor och kvinnor som du tror. Det du!
Texten fortsätter under annonsen.
ANNONS
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Många kvinnliga autister mår dåligt
Det finns en anledning till att autism hos flickor och kvinnor tidigare har gått under radarn. Kvinnlig autism kan ta sig andra uttryck än manlig dito, enligt Socialstyrelsen, och jag har också tidigare skrivit ett blogginlägg om hur autism kan se ut hos kvinnor. Faktum är att många flickor och kvinnor med autism ofta haft en väldigt jobbig uppväxt. Omgivningen har reagerat, men det har inte fallit någon in att flickan skulle kunna ha autism: det har istället antagits att flickan ”bara” lidit av psykisk ohälsa, och även Socialstyrelsens kartläggning visar att autism hos flickor och kvinnor ofta är förknippad med depression och ångest.
Flickor med autism kamouflerar
Graden av funktionsnedsättning spelar roll för diagnosåldern, enligt Socialstyrelsens projektledare Petri Salmi. Autister med svårare symptom får en diagnos tidigare än de med mildare symptom, menar han. Nu gillar jag inte att autistiska särdrag kallas för ”symptom”, men jag förstår ändå hans poäng. Däremot funderar jag på vad som räknas som svåra ”symptom” i sammanhanget. Många pojkar med autism, dock långt ifrån alla, är utåtagerande eller utmärker sig på ett annat sätt. Flickor med autism tenderar däremot att göra allt för att leva upp till omgivningens förväntningar, härma och kamouflera. Flickorna vänder ofta problemen inåt och mår psykiskt mycket dåligt.
Kamouflage tar energi
Av ovanstående anledningar tycker jag att det kan vara lite missvisande att säga att manliga autister har en svårare funktionsnedsättning än kvinnliga autister utan jag skulle istället säga att män och kvinnor med autism kan ha olika utmaningar (och självklart kan man inte generalisera för det finns stora individuella skillnader oavsett kön). Jag och många andra autistiska kvinnor har i många situationer uppfattats som vilka neurotypiker som helst, men däremot har vi mått psykiskt väldigt dåligt. Andra har inte förstått vad ”felet” har varit för allt har gått så bra för oss i skolan/på jobbet, har vi fått höra. Ingen har förstått hur mycket energi kamouflage kan ta!
Viktigt med korrekt diagnos
Jag hoppas att jag har gjort dig övertygad om att autism inte alls är särskilt ovanligt hos flickor och kvinnor. Och förresten: om du möter en flicka eller kvinna som uppenbarligen mår psykiskt dåligt, kolla gärna om hon har utretts för autism! Socialstyrelsen betonar nämligen vikten av tidig diagnos. De flesta som mår psykiskt dåligt har inte autism, men skulle det vara så att tjejens utmaningar beror på autism är det mycket viktigt att hon får korrekt diagnos istället för att bollas runt!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Kanske kommer jag säga till min systerdotter som blir 2år när hon blir större att jag har autism när hon…
Jag är säker på att många med intellektuell funktionsnedsättning blir utnyttjade! Jag tror dock att det är lättare för en…
Man undrar hur det är för folk med intellektuell funktionsnedsättning som har ännu svårare att förstå kränkningar och orättvisar? För…
Vad bra att hon gav dig ett svar även om det är tråkigt att svaret inte blev som du önskade.…
Ja, eller hur! En genomsnittlig neurotypiker skulle knappast gå med på att jobba utan att få betalt och utan att…
Just det, det var andra gången! Jag minns inte vad som hade hänt när de första gången hade tagit bort…
Vad tråkigt att höra, hoppas bloggen kommer att hjälpa er lite ❤️
Nu har ML svarat, haha. Hon kommer tyvärr inte jobba så mycket under våren och ingen inbokad vardag, bara helg,…
Är det det där som menas med att en sysselsättning är vad som ger en självförtroende och värde som människa?…
Jag menar alltså att ML (M) sa att jag ska smsa en person (typ ett år sen) som jag skulle…
14 svar på ”Nej, autism är inte ovanligt hos flickor och kvinnor”
Intressant. Redan i början av 2000-talet när jag började träffa massa unga aspergare i min dåvarande ålder så var det många kvinnor/flickor bland dessa, dock klart färre än män.
Det kan vara så att tjejer med autism är mer sociala än autistiska killar och därför söker sig till sociala sammanhang oftare än killar! I början av 2000-talet var det definitivt färre diagnostiserade tjejer än killar.
Jag pratar om skola. I Älvsjö 2004 var det 13 män på linjen och 3 kvinnor. Och när jag träffade de som några kända från internatlinjen på Dalarö var det också fler män, men likaså kvinnor där också. Så det var inte så att asp-kvinnor var sällsynta på den tiden. Men visst, om det är 40-60 kvinnor-män nu så är det en ökning ja.
Bara för att det fanns en del autistiska kvinnor på vissa vuxenutbildningar så betyder det inte att diagnostiserade autistiska kvinnor var vanliga i befolkningen! Det kanske är så att kvinnor är mer benägna än män att söka till sådana utbildningar eftersom kvinnor är mer sociala än män (bara en spekulation)? Eller att autistiska kvinnor kände sig ensamma eftersom det inte fanns många kvinnor med autismdiagnos och sökte till utbildningar för att träffa likasinnade? Kanske är autistiska kvinnor mer positiva än autistiska män till autismklasser/autismutbildningar? Eller att skolan ville ha en viss könsdelning och prioriterade kvinnor i antagningsprocessen? Det är viktigt att titta på befolkningen som helhet och inte bara förekomsten av autistiska kvinnor i vissa sammanhang.
Men visst, klart fanns det autistiska kvinnor på 00-talet (jag träffade också flera kvinnor med diagnos på den tiden), men det ändrar inte det faktum att diagnostiserade autistiska kvinnor var mycket ovanligare på den tiden än vad det är idag!
Jag har inte sagt emot dig. Ja visst är det bra att det finns många kvinnor på sådana utbildningar eller boenden då det är ett bra sätt för autister att hitta en partner.
Bra sagt, Paula.
Tack! 🙂
Hur brukar du bemöta det om någon påstår att vissa autister kanske är feldiagnostiserade som autister ”bara” eftersom vissa psykologer inte är tillräckligt kompetenta? I samband med att överdiagnostisering debatteras. Speciellt diagnosskeptiker kan lyfta t ex sånt. De kan ju ha rätt i vissa enstaka fall tänker jag.
Fast största problemet är ju att autister inte får autismdiagnos utan andra psykiatriska diagnoser för att psykologer i vissa fall inte klarar läsa och bedöma personerna rätt. Syftar på dom som nekats utredning men sen ändå får utredning och autismdiagnos när de sökt utredning på nytt en tredje-fjärde gång.
..”för att psykiatriker (ej psykologer) i vissa fall inte klarar läsa och bedöma personerna rätt” skulle det stå:)
Jag tänkte faktiskt skriva ett blogginlägg om ämnet någon gång! Jag fick diagnosen ifrågasatt nyligen och då sade jag inte så mycket för det kom så oväntat. Det enda jag svarade var typ att jag utreddes på en seriös och kompetent npf-enhet. Jag kom på efteråt att jag hade kunnat säga en massa saker, men jag tänkte inte på det då. Jag är inte så bra på att ge ”svar på tal” om jag är oförberedd!
Men annars brukar jag säga att ingen privatperson kan bedöma om någon har fått korrekt diagnos eller inte (jag tycker att det är respektlöst att ifrågasätta någons diagnos om inte personen själv har uttryckt att hen förmodligen fått fel diagnos!). Jag påminner ofta om att autism fortfarande kan vara underiagnostiserad hos kvinnor även om fler och fler flickor och kvinnor får diagnosen idag.
Precis, det är ett stort problem att vissa odiagnostiserade autister får andra psykiatriska diagnoser. Visst kan dessa diagnoser också stämma, men huvuddiagnosen (=autism) kan ha missats helt. Jag hade aldrig kunnat bli frisk från min psykiska ohälsa om min autismdiagnos hade missats i ytterligare flera år!
Sade ungefär som du när det va en person som ifrågasatte diagnosen. Enligt den personen va feldiagnostiseringar vanliga. Så sa hen nog främst för att hen ville ifrågasätta mig.
Känner igen att inte snabbt kunna ge svar på tal. Det är först efterråt man kommer på hur man borde svarat.
Ska bli intressant att läsa blogginlägget sen🙂
Vad jobbigt att människor ifrågasätter autisternas diagnoser bara för att feldiagnostiseringar sker på vissa kliniker! Jag har faktiskt träffat en person som tidigare i livet fått en felaktig autismdiagnos. Kliniken hade till slut tvingats erkänna att de hade gjort fel och att autismdiagnosen hade varit felaktig (detta efter att personen hade utretts på nytt på en seriös klinik). Och denna person verkade utgå från att nästan alla autister, även jag, har blivit feldiagnostiserade eftersom hen själv har blivit det!
Ja den personen som ifrågasatte min diagnos hade nog kommit i kontakt med nåt sånt fall där någon faktiskt blivit feldiagnostiserad med autism.
Jobbigt när sådana personer generaliserar och tror att alla autister är feldiagnostiserade 🙁