Kategorier
Asperger och kommunikation Stöd och insatser

När man tvärvägrar

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När jag nyinflyttad i mitt bostadsområde och ansökte om boendestöd, hade jag ett möte med min dåvarande LSS-handläggare som inte verkade kunna speciellt mycket om Aspergers syndrom och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Jag förklarade för henne att jag gärna skulle diska och tvätta tillsammans med en boendestödjare men att jag skulle behöva ha hemtjänstens hjälp för städningen. 

På hennes undringar om jag inte kunde tänka mig att hjälpa till lite med dammsugningen och moppningen blev mitt svar ett tvärnej. ”Men om…”, försökte hon försiktigt. ”Nej, aldrig”, svarade jag. Jag förklarade bestämt att jag aldrig skulle städa, och om hon inte skulle bevilja mig hemtjänst så skulle jag anlita en städare och betala själv för tjänsten. Att jag skulle städa själv var uteslutet.

Att jag vägrade låter kanske provocerande, och det kanske framstod som att jag inte ens ville försöka, men så var absolut inte fallet.  Att städa är riktigt svårt för mig, men på den tiden var jag dålig på att förklara mina svårigheter med ord. Jag hade försökt dammsuga tillsammans med mina tidigare boendestödjare under några månader, men jag hade märkt att det inte fungerade. Jag hade blivit alldeles för utmattad.

Att försöka städa igen kändes värre än att behöva bestiga ett berg och försöka lösa en riktigt svår matteuppgift samtidigt. Det hade krävt extremt mycket fokus och koncentration och jag var rädd för att bli utbränd. Det kändes så oöverstigligt och skrämmande att det inte var värt det. Hellre skulle jag leva i ett ostädat hem eller anlita en städare själv även om jag inte hade mycket pengar i och med att jag levde på aktivitetsersättning. Men efter att jag vid ett senare tillfälle lämnade in ett läkarutlåtande, förstod LSS-handläggaren till slut att hemtjänsten skulle behöva sköta städningen. 

För en person som ”bara” hatar att städa men som inte tycker att det är en jättesvår och oöverstiglig uppgift kan det vara svårt att sätta sig in i varför jag vägrar städa. Men jag tror att vem som helst skulle vägra göra en uppgift som dränerade en på extremt mycket energi. Nästan vem som helst skulle förmodligen vägra springa ett maratonlopp varenda dag med endast fem timmars nattsömn eller försöka lära sig att läsa telefonkataloger utantill.

Att jag vägrar göra vissa saker handlar absolut inte om att jag vill provocera utan det är min överlevnadsinstinkt som gör att jag blir rädd och vänder taggarna utåt om någon försöker övertala mig. Därför totalvägrar jag, och ibland gör min panik mig oförmögen att förklara varför. Hela min kropp skriker bara: ”nej nej nej, spring!”

6 svar på ”När man tvärvägrar”

Väldigt bra beskrivet. Det är precis som du säger, kan vara svårt att förstå när man själv bara inte tycker om att städa, men klarar av det utan problem. Jag vet vad jag inte klarar av, och då blir det klart nej från mig med. På det viset bevarar jag balans och hälsa.

Känner igen. Och jag har bytt från ”vanligt” boendestöd till A-teamet. A-teamet är inriktade på autism bl.a. och har ett helt annat sätt att jobba.

Tack Anna! 🙂 Och vad bra att du också vet vad du klarar och inte klarar av. Själv har jag egentligen alltid vetat innerst inne vad jag inte klarar av men försökte blunda för det och inbillade mig att jag skulle lära mig. Du har så rätt i att man bevarar balans och hälsa när man vågar vägra. Det är nästan som en överlevnadsinstinkt.

Svara

Hon borde ha lyssnat direkt och respekterat första gången du sa nej! Att försöka övertala någon som sagt nej är riktigt kränkande! Det är/var ju DITT liv det handlar om, och ingen ska ta över eller köra över dig då! Bra att du stod på dig! Spelar ingen roll om de tror det var för att du bara inte ville, eller vad det än kan vara för anledning! Säger brukaren nej så är det nej! Jag är så arg på mig själv för att jag lät folk köra över mig i så många år förut!!

Ja, tyärr försöker andra ofta övertala oss 🙁 Jag känner mig lyckligt lottad för att jag fått städhjälp. Många andra aspergare bor tyvärr i kommuner där boendestödjarna inte får utföra praktiska uppgifter och hemtjänst får de inte heller. Jag har det bra som kan välja och vraka bland olika utförare!

Jag lät också folk köra över mig förut men nu är det definitivt slut med det! Andra människor har ofta en tendens att köra över någon som är alldeles för snäll och som inte säger nej tillräckligt tydligt.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *