Kategorier
Annorlunda tänkande

När man följer instruktioner till punkt och pricka

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Ett bokstavligt tankesätt som är vanligt bland oss med Aspergers syndrom och autism kan leda till att vi kan vara mycket duktiga på att följa exakt alla instruktioner till punkt och pricka under förutsättningen att vi är motiverade och förstår instruktionerna. Att följa instruktioner slaviskt kan i vissa situationer vara en styrka, medan det i andra situationer kan försvåra livet.

Jag har träffat personer med Aspergers syndrom som alltid slängt livsmedel dagen innan bäst före datum. Om det står på äggkartongen ”bäst före den 16 juni”, har dessa personen tolkat detta som att äggen absolut måste ätas senast dagen före den 16 juni, dvs den 15, och därför måste de ägg som inte ätits upp kastas allra senast den 15 juni kl 23:59. Att vara noggrann med livsmedel är å ena sidan mycket bra för då kan man undvika att få en matförgiftning, men å andra sidan blir det dyrt i längden om man följer instruktioner så här maniskt och måste kasta mycket mat.

Själv har jag också alltid varit bra på att följa instruktioner. När jag sökte till informatörsutbildningen på Ågesta Folkhögskola, var jag nära att tacka nej till utbildningsplatsen när jag vi under introduktionsdagarna fick i uppgift att planera och hålla en 5 minuters presentation. Jag tolkade uppgiften som att presentationen skulle behöva vara 5 minuter till sekunden, vilket jag inte trodde jag skulle klara av. Vilken tur att läraren ringde hem till mig och redde ut missförståndet för annars hade jag aldrig börjat på utbildningen och blivit en Aspergerinformatör.

Att jag är noggrann med att följa instruktioner är oftast en styrka för mig, så länge missförstånd likt ovan är utredda. När informatörsutbildningen hade kommit igång, tyckte läraren att det var mycket bra att jag alltid höll tidsgränserna på mina föreläsningar för hon kunde alltid lita på att jag aldrig skulle sluta föreläsningen för tidigt eller prata över tiden. Hon förklarade för mig att skolan hade haft andra elever tidigare som pratat 5 minuter över tiden eller slutat prata för tidigt, vilket gjort att andra elever i gruppen varit tvungna att förkorta eller förlänga sina föreläsningar. Därför är denna egenskap en styrka för mig i föreläsningssammanhang.

När jag för några år sedan tog kontakt med en personlig tränare som skrev ett kost- och träningsschema för mig, var hon imponerad över att jag fick resultat ovanligt snabbt. Mina snabba resultat berodde på att jag alltid följde schemat till punkt och pricka och aldrig någonsin avvek från det. Jag vägde maten vid varenda måltid och var noga med att jag inte skulle äta ett endaste gram för mycket eller för lite.

När andra människor frågade mig om det inte var tråkigt att följa ett sådant här schema slaviskt, förstod jag inte vad de menade. När jag i förväg visste vad och hur mycket jag skulle äta och när jag skulle träna, skapade det trygghet hos mig. Rutinbundenhet är ju ett vanligt drag hos oss med Aspergers syndrom, och det faktum att jag tack vare denna rutinbundenhet fick mycket snabba resultat var en mycket bra bonus 🙂

10 svar på ”När man följer instruktioner till punkt och pricka”

Jeg følger kostplan og har faste rutiner for dagene mine. Forstyrres rutinene, blir jeg veldig forstyrret. Og noe mat er faktisk dårlig dagen etter. Pepsi Max som jeg drikker, smaker rart når den er gått ut på dato, enda det bare er et par dager. jeg er så kjenslig og kjenner det med en gang.

Jag brukar faktiskt äta samma mat i flera dagar. Jag förvarar stoportioner i kylen för att kunna äta det i flera dagar i rad, på det sättet sparar jag energi. Läsk dricker jag faktiskt inte alls, jag dricker bara vatten. Många Aspergare är känsliga och vill ha ny mat varje dag, vilket jag kan förstå!

Svara

just nu är det väldigt varmt i Sverige. Vad tycker vår finlandssvenska aspergerinformatör om sommarvärmen?

Här i Stockholm var det nog varmast från onsdag till fredag, och eftersom jag bara satt hemma, visste jag först inte ens om att det var varmt! Idag började jag känna att jag nog också borde åka till stranden och njuta av sommarvärmen, men jag frös och fick sätta på mig en jacka. Så den här gången fick jag nog miste om värmen helt, men kanske nästa gång! 😉

Svara

Så du har ingenting emot sommarvärme? Jag täntke på om du var känslig för höga/låga temperaturer?

Jag är lite dubbel. Å ena sidan har jag ibland gått runt i varma stövlar i 30 graders värme utan att märka att det blir varmt och svettigt, men å andra sidan blir jag illamående om jag sitter stilla i direkt solljus mitt på dagen. Dessutom bränner jag mig lätt. Därför undviker jag direkt solljus, men själva värmen stör inte mig.

När det gäller låga temperaturer är jag lite känsligare, men även här är jag lite dubbel. Vissa dagar fryser jag extremt lätt och har en vinterjacka på mig inomhus, och andra dagar märker jag inte av kylan. Men generellt sett brukar jag säga att värme inte stör mig medan kyla kan göra det.

Är du temperaturskänslig, Mats?

Svara

Jag gillar inte direkt solljus. Det beror nog lika mycket på solkatter som på värmen. Kyla är jag nog mindre känslig för än normalt för jag kan gå tunt klädd på vintern.

Paula skrev: När jag för några år sedan tog kontakt med en personlig tränare som skrev ett kost- och träningsschema för mig, var hon imponerad över att jag fick resultat ovanligt snabbt. Mina snabba resultat berodde på att jag alltid följde schemat till punkt och pricka och aldrig någonsin avvek från det. Jag vägde maten vid varenda måltid och var noga med att jag inte skulle äta ett endaste gram för mycket eller för lite.

Jag har inte heller svårt att följa scheman och exakta instruktioner, utom med mat för det låter för krångligt. Dessutom har jag stor aptit och kan inte låta bli att äta något extra om jag är hungrig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *