Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Några frågor från en med autism och ADD

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

ADD/ASD frågar

1)Vad göra när för mycket kommer upp i ens tankar och man grubblar och inte förstår ex varför folk ljuger?

2) När hjärnan blir överhettad av ljud och intryck och man känner sig misslyckad (sjuk) när man inte orkar de andra orkar.

3) Vad göra när man känner sig ensam och oförstådd?
Hur mycket jag än försöker förklara att detta är inte själv valt.

4) Hur hittar man likasinnade människor som vuxen?
Då man redan blivit utbränd som duktig flicka. Då man aldrig haft en förstående omgivning. Då man pressat sig själv till sitt yttersta och blivit utnyttjad för att man inte kunnat säga ifrån i tid.

5) När man har svårt att välja själv. Bara lyssnat på andra. Tex läser in flera olika gymnasieutbildningar?🤔

Paula svarar

Jag ska försöka svara på dina frågor så gott jag kan 🙂

1. Hur man slutar grubbla

Jag har tidigare svarat på en läsarfråga där jag gav tips om hur man som autist slutar grubbla/älta. Läs gärna det blogginlägget om du redan inte gjort det! 🙂 Vad gäller lögner så är det nog många autister som uppfattar andra människor som oärliga. Jag tror att det bara är att acceptera att människor ibland ljuger och att man därför aldrig kan utgå från att de talar sanning. Jag tror personligen att det är bra att undvika svart-vitt-tänkande här, det vill säga antingen fullständig tillit till andra människor eller en överdriven misstänksamhet. Det är med andra ord bra att hålla i minnet att folk kan ljuga, men samtidigt är det inte heller sunt att gå runt och vara överdrivet misstänksam utan anledning.

För att förstå varför människor ljuger kan det vara bra att tänka ut några vanliga anledningar till lögner och skriva ner dem. En vanlig anledning kan vara dålig självkänsla vilket kan göra personen ovillig att erkänna att hen ”misslyckats”. En sådan person kan exempelvis ljuga och säga att det var hen som gjorde slut med exet när sanningen var att hen blev lämnad av exet. En annan anledning till att någon med dålig självkänsla kan ljuga är att hen inser att hen har gjort fel och är rädd för konsekvenserna. Sedan ljuger folk också för att komma lättare undan (det är exempelvis lättare att säga till sin dejt att man inte är redo för ett förhållande än att säga sanningsenligt att man inte är intresserad av vederbörande). Eller så ljuger människor för att få något som pengar, uppskattning eller medlidande. Sedan finns det också vita lögner som syftar till de lögner människor tenderar att dra i syfte att undvika att såra andra.

2. Hur man accepterar sina begränsningar

Här gäller det att sluta jämföra sig med andra. Faktum är att vi autister har begränsad mängd energi oberoende av hur mycket energi andra människor har. Det är viktigt att komma ihåg att vi inte är lata utan vi har oftast tvärtom ansträngt oss betydligt mer än vad de flesta andra människor har gjort. Det som tar energi av oss har de flesta andra människor fått gratis. Det som tar energi av oss kan inkludera socialt samspel, sinnesintryck, vissa sysslor, planering o s v. Det kan vara bra för oss att söka oss till likasinnade som förstår att vi inte är lata bara för att vi behöver flera återhämtningsdagar mellan träffar och aktiviteter.

3. När man känner sig missförstådd

Väljer man som autist att umgås med människor som inte har en diagnos är det ofta viktigt att dessa personer förstår vad ens funktionsnedsättningar innebär. Väljer man inte ut sitt umgänge med omsorg är det lätt att känna sig nere och misslyckad! Ibland kan det förvisso hända att man inte vill säga upp kontakten med någon som inte förstår en (det är liksom sällan folk vill säga upp kontakten med sin mamma!). Väljer man att umgås med någon som ständigt missförstår en är det viktigt att man upprätthåller kontakten för sin egen skull, det vill säga av anledningen att man anser att fördelarna med umgänget överväger nackdelarna. I så fall kan man komma överens med vederbörande om att inte diskutera vissa saker. Man kan exempelvis säga: ”Mamma, jag kommer inte förklara för dig igen varför jag inte klarar av att jobba för vi har pratat om det många gånger tidigare utan att komma någonvart. Jag kommer inte diskutera detta ämne med dig igen.”

4. Hur man hittar likasinnade

Olika autister hittar likasinnade på olika forum, men man kan exempelvis sätta in en annons på Facebook där man efterlyser kontakt med andra autister. Man kan också sätta in en annons på Aspergerforum alternativt bli medlem hos olika föreningar så som Organiserade Aspergare eller Föreningen Autisterna. Möjligheterna är många! Nuförtiden finns det även digitala träffar för autister.

Det här med att bli utnyttjad känner många autister igen sig i. Jag har faktiskt lärt mig ett väldigt bra knep från en psykolog, och det är att söka sig till människor som man inte behöver sätta gränser för. Har man svårt med gränssättning ska man med andra ord söka sig till människor som självmant förstår var ens gränser ligger och som inte överskrider dem. Och jag tycker att psykologen satte huvudet på spiken: varför skulle jag må bra av att umgås med någon som jag upplever som gränslös när jag har svårt att hävda mig och sätta gränser? Det finns något som heter personkemi, och på grund av min personlighet behöver jag omges av människor som är försiktiga och som kan läsa av mig (observera att jag inte dömer ut de som inte förstår mina gränser utan det jag menar är att personkemin inte alltid passar).

För att nämna ett exempel passar det inte mig att umgås med någon som frågar om hen får komma och hälsa på mig på min sommarstuga (bara ett påhittat exempel, jag äger ingen sommarstuga!) utan jag vill att vederbörande väntar på att bli bjuden. Föreslår jag inte det självmant är jag inte intresserad av att få besök, men jag tycker samtidigt att det är jobbigt att sätta gränser och säga ”nej”. På motsvarande sätt är det inte bra för mig att umgås med någon som ställer väldigt privata frågor. Men faktum är att det också finns många som självmant förstår var mina gränser ligger eftersom de själva resonerar på samma sätt kring gränserna! Problemet att jag antingen blir utnyttjad eller får dåligt samvete av att säga nej uppstår alltså bara med vissa människor, absolut inte med alla. Mitt råd är alltså att våga vara selektiv och välja och vraka vem du vill umgås med! När du hittat rätt person kommer du förhoppningsvis inte känna ett behov av att vara på din vakt och försvara dina gränser.

5. När man har svårt att välja

När man har svårt att välja kan man angripa problemet på olika sätt. Vissa menar att det bästa är att gå på känsla och välja ut det alternativ som man spontant tänker på. Förespråkarna av denna metod menar nämligen att det första alternativ man tänker på brukar vara det som är rätt. Detta förutsätter naturligtvis att man förstår konsekvenserna av valet (vilket vi med npf tyvärr inte alltid gör) och att man inte har problem med impulsivitet. Förstår man däremot inte vad exempelvis olika gymnasieprogram innefattar är det viktigt att läsa beskrivningarna och fundera samtidigt på om det är viktigt för en själv att skaffa högskolebehörighet eller inte. Det kan vara bra att bestämma sig för hur länge man vill tillåta sig att fundera och bestämma en deadline för när beslutet senast ska vara fattat så att man inte velar fram och tillbaka i flera år!

Det är slutligen viktigt att komma ihåg att man aldrig ska vara fördömande mot sig själv om det skulle visa sig att man råkat välja fel. Väldigt många människor ångrar sina val senare i livet så det är inte ovanligt att göra misstag. Det är viktigt att vara förlåtande mot sig själv!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Några frågor från en med autism och ADD”

Jag har ibland undrat om jag har Add eller Adhd. Jag tror jag i allafall HAR haft det. Jag var rastlös när jag var mycket yngre, men det har försvunnit för länge sen. Däremot har jag definitivt OCD och det ger mig mycket större besvär än min Asperger.

Adhd kan yttra sig annorlunda hos vuxna än hos barn. Många med adhd som varit impulsiva och rastlösa som barn är inte längre det som vuxna. Däremot kan vuxna med adhd ha svårt med t.ex. exekutiva funktioner vilket kan göra det svårt med t.ex. att passa tider, hålla deadlines o s v.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *