Kategorier
Stöd och insatser

Möte med min blivande boendestödsutförare

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vet ni vad som kommer att hända idag? Jo, jag kommer att träffa enhetschefen på den nya boendestödsutförarfirman. Precis som ni som brukar följa min blogg vet så kommer jag tvingas byta både boendestödjare och utförare efter årsskiftet vilket är riktigt, riktigt stort för mig. Jag har haft den här utföraren och boendestödjaren i flera år nu så jag har ingen aning om vad som kommer att vänta mig efter årsskiftet. Bytet kommer att ha en stor påverkan på min vardag.

Har skickat ett långt brev till utföraren

Träffen kommer att ske på företagets kontor klockan 10, men jag vill vara på plats i mycket god tid. Jag vet inte riktigt vad det är tänkt att vi ska diskutera på mötet förutom hur mina insatser kommer att läggas upp. I vilket fall som helst har jag redan mailat över en lång text till utföraren med utgångspunkt i detta brev men jag har dessutom tydliggjort alla punkterna i brevet nu samt motiverat varför dessa punkter är viktiga för mig. Det blev totalt 11 A4-sidor!

Ville vara tydlig

Anledningen till att jag ville klargöra alla punkterna i brevet och vara så detaljerad som möjligt var att jag har märkt att vissa boendestödjare blir provocerade av att jag inte orkar delta i hemsysslor i tillräckligt stor omfattning. För att de nya boendestödjarna inte ska bli provocerade och tycka att jag bara ser mig själv som en prinsessa som inte vill delta i det tråkiga, ville jag förklara mig.

Kommer att fortsätta byta tills jag blir nöjd

Jag har bestämt mig för att inte vara för snäll mot företaget. Jag har nämligen en tendens att säga till om det inte fungerar med en eller två boendestödjare, men om företaget skulle skicka en tredje person hem till mig som jag inte heller är nöjd med så skulle det vara typiskt mig att tiga för jag vill ju inte vara alltför jobbig. Men nu kommer det alltså vara slut med sådant trams, och jag kommer att kräva att få byta boendestödjare tills jag blir nöjd på riktigt.

Kommer tänka på mitt eget bästa

Vidare kommer jag inte tänka på företagets utan på mitt eget bästa. Jag kommer att få välja själv vilken av företagets anställda jag vill ha som min boendestödjare, men skulle det vara så att företaget har 15 anställda och jag inte skulle vilja ha någon av dem så kommer jag isåfall byta till en helt ny utförare! Det är typiskt mig att få dåligt samvete i sådana situationer och tänka på företaget som förlorar en kund, men nu kommer det vara slut med det!

Det är jag som är kunden

Om det skulle vara så att företaget gärna önskar att jag väljer en specifik anställd som min boendestödjare ifall det skulle passa företagets intressen bäst så kommer jag inte lyssna på deras önskemål överhuvudtaget! Det är ju jag som ska vara nöjd med valet, inte företaget, för det är jag som är kunden. Sånt är lätt för mig att glömma bort men från och med nu kommer jag försöka komma ihåg det. Vi autister som har turen att bo i en kommun som har fri val av utförare ska verkligen hålla detta i minnet tycker jag!

Vågade sminka mig inför mötet

Jag var osäker på hur jag skulle klä mig inför mötet och om det skulle vara okej att sminka sig eller om jag borde ha på mig mysbyxor. Visst, det är självklart totalt accepterat rent socialt att sminka sig i sådana här sammanhang, men jag är mer orolig för att en välvårdad yta skulle kunna lura företaget och få dem att felaktigt tro att min autism bara är ”mild”. Men jag bestämde mig för att våga sminka mig ändå för det framgår tydligt i brevet vad jag har för svårigheter.

Nu bär det av mot stan! Wish me luck 🙂

Paula Tilli

4 svar på ”Möte med min blivande boendestödsutförare”

Hoppas också det gått bra. Annars får du pröva andra boendestödjare eller nästa utförare på din lista.

Hur många bs utförare har du att välja mellan?

Hoppas att du just nu gör någon återhämtande aktivitet oavsett hur dagen/mötet blev.
<3

Tack Kritan ♥ Mötet gick faktiskt bra, kommer att skriva ett blogginlägg om det imorgon bitti så fort jag vaknat!

Jag har för mig att min stadsdelsförvaltning har avtal med drygt 20 olika utförare, sedan tror jag att man även har möjlighet att välja kommunens egna boendestödjare om man skulle vilja det. Och om jag skulle hitta en utförare som jag vill ha men som min stadsdelsförvaltning inte har avtal med, kan jag alltid be min biståndsbedömare om att sluta ett individavtal med denna utförare. Det är inte säkert att biståndsbedömarna går med på sådant men det kan funka ibland! Men jag tror inte att jag kommer att behöva be om något sådant för jag tror och hoppas att jag kommer att hitta någon boendestödjare hos någon av de utförare som min stadsdelsförvaltning redan har avtal med.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *