Kategorier
Läsarfrågor

Min elev har autism och låser sig, vad gör jag?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

KaMa – Specialpedagog frågar

Vi har en autistisk pojke i vår särskilda undervisningsgrupp. Han är ganska högfunktionell och intelligent när det gäller so-ämne och har en god inlärningsförmåga att lära sig utantill. När det är svenska och just skriva, lägger han huvudet på bänken och låser sig. Vi har provat att han ska skriva om saker som intresserar honom, punktlistor eller annat men han totalvägrar att skriva. Vi har provat att jag skriver och han berättar men det fungerar inte heller. Hur kommer vi vidare? Fler metoder önskas!

Paula svarar

Jag har tidigare svarat på läsarfrågor som handlar om skrivundervisning för elever med autism. Svaren på dessa frågor hittar du här och här. Jag hoppas att du blir hjälpt av svaren!

Många autister gillar fakta

Jag vill dock tillägga ett par saker. Det första jag undrar är om pojken är intresserad av att läsa. Vilka typer av böcker eller texter gillar han att läsa i så fall? Många autister gillar inte fiktiva romaner utan föredrar att läsa fakta. Vissa kan exempelvis gilla bruksanvisningar. Om den här pojken är fascinerad av bruksanvisningar skulle det kunna vara enklast att börja med en instruerande text. Anpassa alltså inte bara ämnet utan också texttypen efter hans preferenser!

Han måste uppleva mening

En elev med autism behöver uppleva mening men kan samtidigt ha svårt att förstå varför läraren ber hen göra vissa uppgifter. Om en autist upplever en uppgift som meningslös vägrar hen ofta att medverka. Därför kan det vara bra om ni kan hitta en anledning till varför han bör skriva! Eftersom han gillar SO-ämnen skulle ni exempelvis kunna låtsas som att han behöver skriva en förklarande text till någon som inte kan något om SO. Då kan skrivandet plötsligt få en mening för honom eftersom han vet att texten kommer att läsas av någon som behöver lära sig om SO.

Låt honom välja

Dela gärna in texten i mindre delar! Det kan vara alldeles för mäktigt för honom att skriva en lång uppsats med en gång varför det kan räcka med att han skriver några meningar om dagen. Om han låser sig, ge honom några förslag på lämpliga meningar och låt honom välja vilket av dina förslag han tycker bäst om. Tänk också på att det är viktigt att ni förlägger skrivundervisningen på de tider på dagen då han är som piggast och tänk också på att hans studiemiljö är så fri från intryck som möjligt.

Gör tvärtom

Du nämner att ni har testat att låta honom berätta samtidigt som du skriver, men anledningen till att detta upplägg kan vara svårt för honom är att en autist ibland kan ha dålig föreställningsförmåga. Han kanske inte har en aning om vad han skulle kunna berätta vilket kan resultera i att han fastnar. Jag tycker att ni i början kan testa att göra tvärtom, det vill säga att du berättar och han skriver.

Använd gärna bilder

Om han är visuellt lagd kan du visa honom bilder som illustrerar ett händelseförlopp och låta honom försöka hitta på en berättelse baserad på bilderna. När han ser bilder behöver han förhoppningsvis inte använda sin fantasi lika mycket utan det räcker med att han funderar på hur han ska kunna beskriva händelseförloppet i ord.

Jag hoppas att dessa tips tillsammans med mina svar på de tidigare läsarfrågorna var till hjälp!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *