Orolig tonårsmamma frågar
Vår 13-åriga dotter har haft krångligt med vänskapsrelationer i ett par år. Hon har mått dåligt; bla blivit diagnostiserad med ätstörning. Psykolog tror att hon kan ha autism, men hon själv vill inte kännas vid att det finns problem; vill inte göra någon utredning.
Hon har umgänge i skolmiljö men inte alls på fritiden. Hon är ofta väldigt lätt irritabel, blir lätt mycket arg, har otroligt hög integritet samt isolerar sig periodvis mycket från familjen. Hon verkar i omgångar väldigt låg men äter igen flertalet måltider med oss i familjen men sämre i skolan. Vad – om något – ska vi göra när hon själv ”låtsas som” det inte finns något problem? Är det då bäst att låta henne vara?
Paula svarar
Puberteten är en tuff tid då man oftast vill vara som ”alla andra”. Det är inte ovanligt att en tonåring vägrar göra en autismutredning eftersom diagnosen kan kännas som en stämpel och som ett kvitto på att man är annorlunda
Hon har rätt till stöd ändå
Det är viktigt att din dotter får behandling för sin ätstörning, men samtidigt tycker jag inte att ni ska övertala henne till en autismutredning just nu eftersom hon är emot det. En påtvingad diagnos kan göra henne ännu mer negativ till diagnoser och stödinsatser. Och hon har ju fortfarande rätt till stöd i skolan även om hon skulle sakna en formell diagnos: till skillnad från vad många tror måste man inte ha en diagnos på papper för att ha rätt till stöd. Dessutom är det inte säkert att hon kommer att uppfylla diagnoskriterierna för autism om några år även om hon skulle uppfylla dem idag: med tanke på att hon är väldigt ung är det omöjligt att förutspå hur hon kommer att utvecklas med åren.
Kan bli svårt senare i livet
Något som kan vara bra att känna till är att om hon fortfarande skulle ha svårigheter som vuxen så kan det vara svårt att få en remiss till en autismutredning senare i livet om hon skulle ändra sig och vilja ha en diagnos i alla fall. Det finns många vuxna med stora svårigheter som skulle vilja utreda sig för autism men inte får göra en utredning eftersom remisserna avslås av vården.
Texten fortsätter under annonsen.
ANNONS
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Risken finns att hon ångrar sig
Om hon fortfarande ställer sig negativ till en autismutredning om några år kan det vara bra om du informerar henne om konsekvenserna av att tacka nej till en autismutredning. En diagnos är ingen garanti för att få rätt stöd som vuxen, men utan diagnos kan det bli ännu svårare att få stöd på t.ex. arbetsplatser. Risken finns att hon i framtiden kommer att ångra sig att hon aldrig gjorde en autismutredning när tillfället fanns. Men eftersom hon bara är 13 år idag har hon fortfarande flera år på sig att utredas för autism innan det kan vara ”för sent”.
Autism kan vara en styrka
Eftersom hon kan komma att behöva en diagnos senare i livet kan du ta upp frågan igen om några år och fråga henne om hon har ändrat sig. Förklara för henne är att syftet med en utredning varken är att stämpla henne eller att hitta ”fel” hos henne utan diagnosen är ett verktyg för att förstå sig själv. Berätta också för henne att det går att leva ett jättebra liv med autism och att man inte måste berätta om diagnosen för någon om man inte vill. Berätta att autism inte bara måste vara en svårighet utan också kan vara en styrka! Kanske kan du låta henne träffa autistiska personer i framtiden så att hon märker att det finns många vuxna med autism som är stolta över sin diagnos.
Är upp till henne
Som sagt tycker jag att ni ska lämna henne ifred med diagnosfrågan just nu och vänta ett par år innan ni tar upp frågan på nytt och kollar om hon har ändrat sig. Om hon fortfarande vägrar göra en autismutredning då är det hennes beslut!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Sen finns det en aspekt av inlärning, som att gilla/tåla mycket stark mat. Eller asiater som har svårt med mjölk.
Jag hoppas verkligen inte att en sådan förståelse/empati är genetisk! Då finns det inte många vägar framåt än den nuvarande…
Vad glad jag blir att du gillar det 🙂
Jag tror att jag skulle vara en fantastisk pappa 🙂 Jag är nog motsatsen till vad du beskriver här. Varm,…
För det första vill jag beklaga det du har varit med om. Jag förstår att du har haft det jättetufft…
Ja precis, det är ett stort problem att många professionella har en mekanisk förståelse om autism (alternativt ingen kunskap alls).
Jag håller med dig! Tyvärr är det många som tror att boendestödjarna alltid kan bedöma vad autisten klarar av samt…
Jag har också funderat på vad det är som gör att vissa förstår mig men att många inte gör det.…
Som barn till en autistisk kvinna är det tydligt att den som tagit mest stryk av hennes autism är jag.…
Underbart! Jag har under många år undrat vad jag skall använda för ord då jag vill förklara hur jag upplever…
4 svar på ”Min dotter vägrar göra en autismutredning, vad gör jag?”
Att ha fått en autismdiagnos ställd borde öka chanserna till att vården tar hänsyn till autismen i behandlingen/behandlarna av ätstörningen. Så går ätstörningen inte över eller ingen förbättring sker kanske det kan va bra att lyfta autismutredning med henne på nytt.
Håller med dig!
Ätstörningen kan vara ARFID. https://www.habilitering.se/kunskap-och-stod/temasidor/mat-och-maltider/arfid-nytt-namn-pa-kand-atstorning/
Absolut, det finns olika typer av ätstörningar!