Kategorier
Läsarfrågor

Min dotter har autism och tänker svartvitt, vad gör jag?

Marie frågar

Min vuxna dotter med autism har svårt att ”förstå världen”som hon själv uttrycker det. T e x det som inte är svart eller vitt utan mer i gråzonen. Att äta godis är inte bra, då gör jag aldrig det, hur mycket man ” bör” lägga i studentpresent, är det 100 kr eller är det 10 000:- osv. Hur kan hon få hjälp och rådgivning i dessa ”luddiga” sammanhang? Tack för bra hjälp och intressanta inlägg.🌸

Paula svarar

Det första jag funderar på är om det är ett stort problem för din dotter att inte alltid förstå andra människor. En autistisk person har ofta svårt att förstå en neurotypiker, det vill säga en person som inte har autism, men på motsvarande sätt har många neurotypiker svårt att förstå oss autister. Om din dotter främst umgås med neurotypiker kan det kännas jobbigt för henne att gå runt med känslan att hon fungerar på ett helt annat sätt än de. Det är viktigt att hon får förklarat för sig att det inte finns något rätt eller fel sätt att fungera på. Om hon mår bra av att tänka och leva som hon gör och hennes främsta problem är andra människors ifrågasättanden är det bra att hon får veta att hon duger som hon är.

Finns fördelar med svartvitt tänkande

Jag tycker vidare att det är viktigt att din dotter blir uppmärksammad om att det finns fördelar med svartvitt tänkande. Greta Thunberg nämnde en gång att hon har sin autism att tacka för att hon lyckats så bra i sitt klimatengagemang: tack vare autism tänker hon svartvitt och klarar därför av att fokusera helhjärtat på klimatet! Jag förstår Greta, och för övrigt tänker jag lika svartvitt om godis som din dotter gör. Jag förstår inte varför många anser att jag borde tvinga mig själv att äta onyttigt ibland bara för sakens skull! Jag får ofta höra att man måste vara flexibel i sitt ätande, men jag håller inte med om att man måste det förutsatt man inte lider av näringsbrister. Jag har full respekt för att andra människor vill äta onyttigt ibland och jag ifrågasätter aldrig deras val, men jag mår bäst av att tänka svartvitt!

En tillgång eller en begränsning?

Min hälsosamma livsstil har dock en baksida: andra människors negativa kommentarer och ifrågasättanden. Men tack vare psykologen på habiliteringen vet jag att jag har full rätt att leva som jag gör. Psykologen förklarade för mig att det är majoriteten som sätter normerna. Och då majoriteten av människor har bestämt att det ska vara svårt att hålla sig till hälsosam mat har det blivit en norm att unna sig sötsaker ibland. I alla tider har alla avvikare exkluderats och sjukdomsförklarats. Mitt svartvita tänkande om mat och kost ses därför som en patologisk avvikelse trots att det bringar mig fysiskt och psykiskt välbefinnande. Du kan be din dotter fundera på hur hon känner kring frågan! Ser hon avhållsamheten från godis som en tillgång eller en begränsning? Om det är en begränsning, varför är den det? Är det enbart för att andra människor inte förstår henne eller beror det på andra orsaker?

Hon kan läsa på om autism

Om din dotter skulle känna sig hindrad av sitt svartvita tänkande kan hon behöva vägledning. Hon kan börja med att läsa på om autism och bokstavligt tankesätt som inte sällan ingår i autism. En person som tänker bokstavligt anser oftast att man ska följa allt till punkt och pricka. Om vederbörande exempelvis läser att bilavgaser orsakar sjukdomar kan hen få för sig att hen inte ska vistas utomhus alls. Du kan förklara för henne hur denna typ av information bör tolkas och att om någonting är farligt så måste det inte betyda att man kommer att dö. Om hon får förståelse för vad bokstavlighet innebär kommer hon förhoppningsvis ha lättare för att förstå människor som inte tänker bokstavligt.

En bollplank kan vara bra

Vad gäller etikettsregler så är det nog många som känner sig osäkra på hur mycket man ska lägga på en studentpresent. Du kan förklara för din dotter att det inte finns några givna regler utan allt beror på vilka kretsar man umgås i. Mycket beror på tid och rum. Om din dotter känner sig osäker på vilka regler som gäller i en given situation kan hon må bra av att ha en bollplank. Själv brukar jag fråga någon, ofta mina boendestödjare! Det intressanta i sammanhanget är att mina boendestödjare ibland ger mig helt olika svar på samma fråga. Därför är det viktigt att din dotter förstår att hennes bollplank inte alltid måste ha rätt!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *